„Teatrul… îmi place pentru că este despre oameni şi sufletul lor”

Dacă doar voi învăța cum să spun basme copiilor mei și tot voi urma această facultate de teatru!”. Așa declara la începutul cursurilor din cadrul Facultății de Teatru a Universității Spiru Haret din București, Gina Nica Pitulea, cea care venea de la Banca Națională, din „lumea finanțiștilor”. Renunța la viitorul unei cariere într-un domeniu mult dorit de alții pentru a face un pas timid către un univers necunoascut: teatrul. A îndrăznit să aleagă, a îndrăznit să se implice, a convins că asta își dorește, iar talentul a început timid să își ridice capul în lumina reflectoarelor.

Acum, dacă privește în urmă poate spune liniștită: „Sunt Gina Nica Pitulea şi am terminat actoria în 2008 la clasa domnilor profesori Constantin Codrescu și Vlad Rădescu. (…) Am terminat cursurile de master la clasa doamnei profesor Adriana Marina Popovici. Ce cred eu despre teatru? Îmi place să cred şi chiar cred că teatrul este una din marile minuni ale lumii. Este miracol. Ne propune o întâlnire miraculoasă cu „fiinţa ascunsă” din noi înşine. Întâlnirile cu fiinţa mea lăuntrică mă ajută să mă cunosc şi să cunosc oamenii. Acest acces la profunzimile noastre potenţează umanitatea la cel mai înalt grad de universalitate. Fiinţa umană ascunsă este aceeaşi în fiecare dintre noi. În esenţă suntem la fel. Toţi ne naştem şi murim. Toţi avem nefericiri, neîmpliniri, temeri, iluzii distruse, bucurii, fericiri, umiliri indiferent de starea noastră socială şi existenţială. Teatrul ne propune să experimentăm umanul cu toate emoţiile şi trăirile sale. Mai demult îmi plăceau peisajele, locurile, răsăriturile şi apusurile de soare. Acum îmi plac oamenii pentru că… eu sunt la fel ca ei, iar ei… sunt la fel ca mine. Teatrul… îmi place pentru că este despre oameni şi sufletul lor, pentru că produce revelaţii și descoperiri.”  (în articolul „Teatrul este una din marile minuni ale lumii ” din „Yorick.ro” – Revista online de teatru – Gala Hop, Nr. 86, din 15 august 2011).

Da. A reușit! Este actriță și doctorand în domeniul Arte/Teatru la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” București. În anul 2011 a absolvit studiile de masterat în arta actorului la clasa profesor doctor Adriana Marina Popovici. A absolvit cursurile de licență în arta actorului/teatru la clasa profesor Constantin Codrescu – Universitatea Spiru Haret, specializarea Artele spectacolului de teatru, secția Actorie. A avut ca profesor la clasă pe prof. Sanda Manu, prof. Adriana Piteșteanu, prof. doctor Adriana Marina Popovici, prof. Constantin Codrescu, prof. Vlad Rădescu. Joacă în spectacolul privat „A face înconjurul” pe texte ale poetului Imants Ziedonis. A colaborat și colaborează cu instituții teatrale de stat și particulare, precum: Teatrul Masca, Teatrul de Comedie și Teatrul „La Scena” din București. A participat la Festivalul Gala Tânărului Actor „Hop” – Mangalia 2011, la festivalul „FestCo” organizat de Teatrul de Comedie – 2007, Festivalul „Hiperyon” – 2008, Festivalul „Masca” – 2011.

După participarea sa la Gala Tânărului Actor „Hop” – Mangalia 2011, Ileana Lucaciu avea să scrie pe blogul său următoarele: „Gina Nica Pitulea – Universitatea „Spiru Haret”, București, Facultatea de Arte, domeniul Teatru, specializarea Artele Spectacolului, clasa prof. Univ. Constantin Codrescu, promoția 2008. Cu sinceră emoție, cu lacrimă adevărată în ochi, a început monologul dificil al Mariei Timofeevna din „Demonii” de Dostoievski, dramatizare de Adriana Popovici. A dovedit sensibilitate, fiind ascultată cu interes de public, chiar dacă monologul său era prea static conceput”.

A abordat cu nonșalanță și încredere roluri importante, precum: Maria Timofeevna în spectacolul „Demonii” de F.M. Dostoievski; Maria Josefa din spectacolul „Casa Bernardei Alba” de Frederico Garcia Lorca (la Teatrul de Comedie din București); Doamna Bergman din spectacolul „Deșteptarea primăverii” de Frank Wedekind;  Ofelia  din spectacolul „Hamlet” de W. Shakespeare; Vrăjitoarea din spectacolul „Înșir-te Mărgărite” de Victor Eftimiu; Zoe din spectacolul „O scrisoare pierdută” de Ion Luca Caragiale; Olga din spectacolul „Trei Surori” de A. P. Cehov;  Mama din spectacolul „Fasole bătută măr”, după „La lilieci” de Marin Sorescu; Agatha Cristie în spectacolul „Exlibris” de la Teatrul Masca din București (unde apare și în spectacolul „Gardienii” – 2011).

Dorindu-și perfecționare în arta interpretativă, pe lângă cursurile din cadrul facultății, participă la workshopuri de specialitate, precum: „Atelierele de creaţie de la Sinaia” – 2006, „Solo Performance” cu Eric Trules – 2010 și „Școala de film Dragoș Bucur” – 2010.

Acum este profesoară la Școala de Arte „Victoria Art” unde predă o plajă variată de exerciții de ABC actoricesc, dar și informații utile pe mai departe, în viața și cariera doritorilor de artă dramatică. Metodele de predare pe care le folosește ajută la obținerea unei mai bune concentrări, la creșterea vitezei de reacție, la atenție, la ritm, la o memorie mai bună și o pronunție mai clară a cuvintelor. Totodată, urmând aceste cursuri, vei căpăta mai multă încredere în tine și o mai bună înțelegere a relațiilor interumane și a relațiilor cu tot ceea ce te înconjoară. Pe lângă modulele de actorie pentru copii, adolescenți și adulți, Școala de Arte „Victoria Art” te așteaptă acum și la o serie de cursuri care să te introducă în lumea magică a filmului, muzicii, dansului, literaturii și a fotografiei. Astfel, aici,  personajele de basm, cele din literatura dramatică sau filmică, își „deschid” sufletul lor de literă scrisă numai celor care vor să înțeleagă, celor care vor să știe cum, de ce și pentru ce trăiesc. Adesea, ca pe o cheie care descuie porți interzise, personajele poartă în mâna diafană mesajul prin care poate fi decriptată specificitatea lor. Este ca o parolă de trecere într-un tărâm interzis unora, ca o emblemă de liceean „prinsă în copci” cu un număr matricol de la Școala Vieții, este un adevărat mare atu pe care îl ai și pe care poți să îl joci la masa verde a vieții, la ruleta nemuririi.

Actrița și acum profesoara Gina Nica Pitulea a jucat acest joc și a câștigat. Sufletul ei este mai bogat acum, iar cariera îi așteaptă pașii ce devin din ce în ce mai fermi pe cărarea către frumos și împlinire…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*