Nume de cod: „Orlando”!

Spion n-a apucat să fie… Nici măcar așa, cât să se fi fălit prin discoteci pe când era încă un tânăr dandy! Probabil, nici nu-l interesa anonimatul muncii operative… Și nici analist de informații speciale nu s-a nimerit… Pentru că nu pentru asta se pregătea „agentul” Orlando. Mai bine spus, nu pentru asta era pregătit! Și nu s-a dus la cursurile Colegiului de Informații pentru că, în fapt, nu trebuia să lase nici o urmă a prezenței sale pe acolo! Păi’, vorba aceea, dacă avea măcar un „opțional” bifat, mai puteau ăștia (de azi) să-i anuleze diploma-făcătură?

De fapt, „Orlando” pare a fi fost mai mult pe post de „conservă”. Nici nu trebuia să știe el toate dedesubturile unui astfel de „grad”, trebuia doar să accepte ce îi tot dădea sistemul. Căci nu pentru asta este creată o „conservă”? Să stea în „adormire” pentru a fi „spartă” la momentul politic potrivit?! Decriptată în ditamai falsul „agentului” de pe etichetă pentru a avea justificarea desființării unei unități întregi. La început una de învățământ, precum colegiul de informații, dar poate cu efect de bulgăre de omăt toxic rostogolit și peste Academia de informații, și poate și peste o unitate strict operativă.

Desigur, întrebarea esențială nu este cum a fost căprit Orlando cu o diplomă deși nu a trecut pe la nici un „curs”. Principala întrebare trebuia pusă în clipa în care acesta a „defectat” unitatea de învățământ, năpârlindu-și spoiala de agent pe care i-a făcut-o cadou sistemul în paralelismul lui continuu.

Atunci nu a pus nimeni întrebarea potrivită, așa că, spre deosebire de alți „agenți” neterminați, Orlando nu a fost tras la răspundere pentru falsul și abuzul de „agentură” de care a beneficiat. Iar astăzi întrebarea este cu totul alta. Pentru că nu „Olando” este subiectul infracțional… Acum, întrebarea este de ce a plusat conducerea SRI la botulina informatică defectată?

În mod sincer, dacă prindem vreun agent cu acte oficiale de la SRI că are de fapt o legitimație falsificată de vreo secretară visând la propriul ei „James”, desființam SRI-ul?

La fel și în „dosarul Orlando”: de ce să suspenzi și să propui pentru desființare o unitate de învățământ doar pentru că unul dintre „absolvenții” ei a căpătat un fals? De ce să nu cercetezi penal pentru infracțiunile de fals țintit, operativ, lucrând cu bisturiul, nu cu „nucleara”?

Răspunsul se găsește în structura de stat paralel din statul în stat de pe lângă și tot mai pregnant „din” structura SRI. Iar ceea ce nu a reușit sistemul cu nume grele, să vină acum așa dintr-o poveste ce nu ar umple nici măcar un lighean cu apă de ploaie?! Nu e păcat de adevăratele nume de cod de la Coldea încoace? Să se dezintegreze ceva din cauza unei imitații de agent? Aveam și noi pretențiile noastre în statul paralel care se luptă cu imaginea sa din oglinda politică. Fără a se lămuri în care parte stă „Mefisto”. De-a dreapta celor drepți (!) și aflați în slujba țării sau în reflexia din oglinda politică?!

Decizia de suspendare și intenția de desființare a Colegiului de informații ar părea o gafă… Desigur, depinde în mâinile cărei părți din sistemul paralel al SRI s-a aflat decizia… Pentru că ea generează un val care se va răsfrânge și peste Academia de informații dar și peste „tartorele” de sistem. SRI-ul…

Sigur, dacă așa s-a dorit „reformarea” sistemului, atunci Orlando chiar va merita peste ani o pensie de serviciu. Pentru că a fost de partea potrivită a liniei de front din interiorul SRI. Păcat însă de adevărații lucrători, „veteranii” sistemului, care s-ar putea să rămână ei fără pensia cuvenită pentru că nu s-au nimerit în tabăra decidenților de azi…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*