Deocamdată doar Uniri simbolice… Pe când Reîntregirea în fapt?!

Om cu om, localitate cu localitate! Da, așa se face Unirea! Și așa ar trebui să se facă și Reîntregirea! Doar că Reîntregirea trebuie să vină dinspre noi! Nu să așteptăm ca frații noștri să împlinească cele 100 de localități semnatare ale Declarației de Unire pentru a ne gândi și noi că ar trebui să facem ceva!

Ei fac acolo tot ceea ce pot! Împotriva sistemului, în ciuda „dodonismului”, în pofida amenințărilor, edilii localităților își asumă, rând pe rând, Declarația de Unire. Și nici nu mai contează mărimea satelor, comunelor… Ci implicarea.

Și totuși, frații noștri nu au cum să purceadă la mai mult de o Declarație de Unire, fie ea și pe cap de locuitor. Pentru că acolo ea este și va fi doar simbolică.

Dar noi? Noi ce facem? Când avem de gând să purcedem la o mișcare similară de semnare, de asumare, de însuflețire în fibra românească a unor declarații? Căci o fiică nu poate lupta doar ea singură pentru a reveni la pieptul Țării-Mumă! Și Patria trebuie să meargă spre ea. Mai ales că noi, ca membri UE avem o șansă la care frații noștri pot doar visa: putem face declarații similare și care, de facto și de jure, să aibă un statut juridic bine punctat. Și nu vor fi doar „simbolice”! Sau nu vor rămâne doar la acest statut. Pentru că suntem parte a unei Europe care a mai trăit o reunificare și putem invoca, pe fundamentul a ceea ce trebuie să facem noi (și având la „mapă” ceea ce au consemnat deja frații noștri), un drept istoric reparatoriu similar. Ba, Declarațiile noastre vor avea o greutate mult mai mare. Suntem Patria-Mumă, iar ele vor fi de drept Declarații de Reîntregire. Cu ele vom putea invoca un act reparatoriu.

Dar iată că în vreme ce frații noștri au urnit deja 47 de hotare mai aproape de noi, aici este încă liniște. Și este nedrept, și straniu, ca frații noștri să-și asume, ca parte a recunoștinței lor pentru înaintași, sub egida „Centenarului” cele o sută de Declarații de Unire, iar noi să nu avem nici măcar un act al reîntregirii semnat fie și de un cătun…

Nu avem nici măcar un site dedicat Centenarului în care să punctăm clipele astrale printr-un ceas al semnatarilor Reîntregirii. Nu avem un loc în care să afișăm public reperele astrale pe care le semnează frații noștri… Or, chiar să nu existe nici un primar de urbe care să-și asume afișarea publică a unui ceas care să numere clipele până la Reîntregire? Nu are nimeni curaj să-și „panoteze” urbea cu un afișaj pe care să se deruleze numele localităților din Moldova care au semnat Declarația pentru Unire?

Nu mai e mult până ce o sută de inimi-localități din Moldova vor fi bătut pentru Istorie! Pentru Dreptate și Demnitate. 100 de localități pentru 100 de ani de Unire! Și nu se vor opri! Căci reunirea este aidoma unui bulgăre plămădit din omătul sufletului. Crește și tot crește! Vine spre noi dar și noi trebuie să ne desferecăm din așteptare căci, altminteri, fără veghe lângă Inima Unirii, totul se va izbi de zidul interesului politic. Iar Declarațiile fraților noștri vor rămâne, deși vor fi trecut Prutul, tot „simbolice”…

Să ne urnim frați români! Să ne urnim spre copii Patriei-Mumă! Căci într-un singur mare hotar este locul nostru.

Și avem o șansă istorică. Președinția Consiliului Uniunii Europei. Unde vom putea pune pe masă un drept istoric, nu să stăm să asistăm cum viermii iredentismului vor trânti declarațiile lor de sfărâmare a ființei noastre.

Români, Treziți-vă! Freamătă glia pentru Reîntregire!

P.S.:

Au semnat până acum, 26.02.2018, Declarațiile de Unire următoarele localități: Parcova (Edineț); Ulmu (Ialoveni); Bardar (Ialoveni); Ruseștii Noi (Ialoveni); Puhoi (Ialoveni); Văsieni (Ialoveni); Feștelița (Ștefan Vodă); Opaci (Căușeni); Gotești (Cantemir); Săseni (Călărași); Nișcani (Călărași); Sărătenii Vechi (Telenești); Grățiești (Municipiul Chișinău); Boghiceni (Hîncești); Codreanca (Strășeni); Floreni (Anenii Noi); Târşiţei (Teleneşti); Măgurele (Ungheni); Răzeni (Ialoveni); Cucoara (Cahul); Băcioi (Municipiul Chișinău); Meleșeni (Călărași); Ordășei (Telenești); Visoca (Soroca); Bădiceni (Soroca); Ghiduleni (Rezina); Drăsliceni (Criuleni); Capaclia (Cantemir); Ursoaia (Căuşeni); Orașul Cimișlia; Vatici (Orhei); Ciorești (Nisporeni); Horești (Nisporeni); Chetrosu (Drochia); Cenac (Cimișclia); Scoreni (Strășeni); Mereni (Anenii Noi); Mălăiești (Orhei); Negrești (Strășeni); Tătărești (Strășeni); Coșeni (Ungheni); Calimănești (Nisporeni); Miclești (Criuleni); Gura Galbenei (Cimișlia); Colonița (Chișinău); Orașul Călărași; Copăceni (Sângerei); Slobozia Mare (Cahul); Cruzești (mun. Chișinău); Ciuciuleni (Hâncești); Tănătari (Căușeni); Păulești (Călărași); Sinești (Ungheni); Periceni (Călărași); Lozova (Strășeni).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*