Cu ocazia lucrărilor efectuate pentru introducerea apei potabile și a canalizării în comuna Cășeiu (jud. Cluj), efectuate în toamna anului 2015, a fost descoperită o inscripție romană deosebită, veche de aproape 1.800 de ani. Muzeul Municipal din Dej și-a îmbogățit astfel zestrea arheologică cu această inscripție descoperită întâmplător.
Descoperirea a fost făcută la o distanță de 600 de metri de castrul roman „Samum”, construit în lunca Someșului. Inscripția reprezintă un altar votiv dedicat divinităților Liber și Libera, ridicat de un ofițer –beneficiar consular- numit Valentinus din Legiunea a XIII-a Gemina, legiune cu sediul la Apulum (Alba-Iulia). Ofițerul era detașat pe granița nordică a provinciei, în zona castrului Samvm, cu misiuni speciale (un ofițer de informații de astăzi) fiind subordonat doar guvernatorului provinciei. Inscripția poate fi datată în jurul anului 250 d.Hr., potrivit directorului Muzeului Municipal Dej, prof. Constantin Albinetz. Comuna Cășeiu (probabil vine de la cuvântul „casă”) este situată la poalele sudice ale Dealului Chiuiești (Dealurile Ciceului), în zona de confluență a râului Sălătruc cu râul Someș. Castrul roman „Samum” de la Cășeiu (județul Cluj), a fost construit în jurul anului 106, ca și parte a șirului de castre de apărare Moigrad-Porolissum – Tihău – Cășeiu – Ilișua. Ridicat pe malul drept al râului Someș, aproximativ la șase kilometri de municipiul Dej și la 1,5 km. de sat, era unul dintre punctele strategice de apărare a Daciei nordice. Castrul, situat în punctul numit „Cetățele”, este înscris pe lista monumentelor istorice din județul Cluj, elaborată de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național din România în anul 2010.
Castrul a fost reconstruit aproape în totalitate în secolul III d.Hr., pe vremea împăratului Hadrian, fiind cel mai nordic punct de apărare roman din Dacia. Noua construcție ce avea o suprafață de aproximativ 27.225 mp, a fost refăcută doar din piatră, pe locul celui construit inițial din valuri de pământ, pentru a oferi rezistență în fața atacatorilor. Castrul are o formă pătrată cu latura de 165 m. Săpăturile făcute aici au scos la iveală numeroase inscripții care dovedesc activitatea de castru. S-au găsit câteva diplome militare, una dintre ele se află la Muzeul de Istorie din Cluj-Napoca, aflându-se într-o stare foarte bună, iar o parte dintre diplome se găsesc la Roma. La Muzeul de Istorie din Dej se păstrează câteva obiecte cum ar fi arme romane, cioburi de vase și cărămizi, pietre funerare, cele mai multe artefacte aflându-se la Muzeul de Istorie din Cluj-Napoca. Despre inscripția nou descoperită prof. Constantin Albinetz ne-a mai comunicat următoarele: „În ceea ce privește locul descoperiri consider că pot exista trei posibilități: 1. să fie lângă sediul vămii, acea STATIO pe care arheologii o caută de peste 20 de ani; 2. în apropierea locului de descoperire să se afle un sanctuar al divinităților romane LIBER și LIBERA, căruia Valentinus a dedicat acest altar. Liber și Libera erau divinități ale prosperității, protectoare ale ogoarelor și ale viței de vie; 3. există posibilitatea ca inscripția să fi fost luată în Evul Mediu din castru sau din Statio, pentru a fi refolosită, dar în cele din urmă să fi fost abandonată pe marginea drumului acolo unde a fost descoperită de către muncitori la 1,30 metri adâncime.”
O vizita la acest obiectiv turistic și istoric poate fi cel puțin interesantă. Dacă veniți până la Cluj, nu ratați o vizită la Castrul Roman Samum, pentru că acest loc este unul cu totul deosebit și deschis turiștilor fără taxă de vizitare. (G.V.G.)
Castrul de la Caseiu striga dupa ajutor!Se sufoca sub vegetatia abundenta si a tonelor de gunoaie pe care localnicii le „depoziteaza ” printre gropile lasate de arheologi.Acesta este ” locul deosebit” despre care vorbira-ti mai sus!RusineEEE!