Pe 19 februarie are loc Festivalul mascat al Cucilor din Brănești-Ilfov

Acum, după ce am trecut de sărbătorile de iarnă, odată cu intrarea în postul Sfintelor Paşti, la Lăsata Secului de Brânză, în Brăneşti-Ilfov apare un prilej de mare sărbătoare, pentru că în aceste zile au loc o serie de tradiții. Este vorba despre „Obiceiul cucilor” sau „Ziua cucilor”, cum mai este denumită această tradiție la Brănești, aceasta fiind o manifestare populară tradițională care, în fiecare an de Lăsata Secului a Sfintelor Paști, transformă centrul satului în scena unui adevărat carnaval popular în aer liber. Tradiția presupune  mascarea tinerilor în cuci şi cucoaice şi lovirea sătenilor cu palma pe umăr pentru „alungarea răului” şi „pentru a avea  sănătate”.

Personajele principale cu care vă puteți întâlni pe străzile localității sunt: Cucul – cel ce are un  costum bărbătesc pe care şi-l confecţionează singur. Masca sa numită chip este de-a dreptul impresionantă, cu o cupolă mare, grea şi împodobită cu sute de flori viu colorate din hărtie creponată ca o sorcovă imensă, din care la spate atârnă zeci de plete din panglici de hârtie, lungi până la pământ, apoi obrăzarul  cu nasul lung de care atârnă ciucuri sau clopoţei,  cu pomeţii roșii, bine conturaţi şi barba din blăniţă de iepure. Pe mască sunt fixate oglinzi ce simbolizau  astrele majore, soarele şi luna. Costumul  este compus din straie ţărăneşti, prevăzut cu ştampile cruciforme roşii şi o centură de clopoţei mici şi rotunzi (lopci), aşezaţi în diagonală pe piept; dar și Cucoaicele – care sunt tot tineri îmbrăcaţi de data acesta femeieşte, cu mască de carton pe faţă şi legaţi cu basma pe cap, care îşi procură în seara de urălie, rochiile de la fetele cu care au legături de dragoste. Sunt încinşi la mijloc cu o curea de acioi (centură de clopoţei mari şi dubli) şi poartă în mână pămătuful (un băţ şi o sfoară cu o opincă în capăt sau un material din cauciuc). Acompaniate de zgomotul asurzitor şi înfricoşător al acioaielor, cucoaicele sunt mai agresive, ele lovesc mai tare cunoscuţii şi prietenii pentru „a avea  sănătate tot anul”. Astăzi, cucoaicele formează majoritatea covârşitoare a mascaţilor, însă în alaiul cucilor pot fi zărite şi alte personaje, din mitologia românească sau  din viaţa cotidiană, tot mai numeroase fiind măştile moderne.

Există mai multe ipoteze referitoare la originea acestei tradiții. Unii etnografi, îl consideră un carnaval de origine  tracă cu două variante, una nord dunăreană – jocul cucilor – şi alta sud dunăreană –jocul kukerilor-, între acestea petrecându-se influenţe reciproce din cauza mişcărilor de populaţii carpato-balcanice. Alţii sunt de părere că este de origine grecească, că jocul cucilor sau al kukerilor din Bulgaria se trage din antesteriile dionisiace (sărbătorile lui Dionysos), preluate de greci de la traci şi adaptate în mod diferit. Cucii şi Kukerii ar avea la origine jocul kuklei sau al „omului travestit” specific grecilor din Tracia. Academicianul etnograf Romulus Vulcănescu consideră cucii o manifestare legată de unele rituri pastorale şi agrare la traci peste care s-au suprapus elemente greceşti din antesteriile dionisiace şi  elemente slave din procesiunile lui Cupalo (zeul bucuriei la slavi). Deşi există şi ipoteza unei variante româneşti, în Brăneşti jocul este pus pe seama bulgarilor veniţi în localitate începând cu sfârşitul sec. al XVIII-lea de prin părţile Silistrei şi Cadrilater, unde acest obicei se semnalează în forme asemănătoare. Față de riturile jocului și varianta primară s-au emis mai multe păreri, majoritatea regăsindu-se într-un fel sau altul în jocul cucilor de astăzi.

În perioada 26-28 ianuarie 2018, Cucii din Brănești au participat la cea de-a 27 ediție a Festivalului Internațional al Obiceiurilor cu Măști, care are loc, începând cu 1966, an de an, în Pernik, Bulgaria. „Surva” – așa cum este numit acest festival –  este cel mai mare și mai faimos festival de jocuri cu măști din estul Europei. Pentru aceasta, Pernik a fost declarat din anul 2009 „Capitala Europeană a Obiceiurilor cu Măști”. La ediția din acest an au participat, pe lângă cele 104 grupuri din întreaga Bulgarie, și circa 450 de participanți reprezentând numeroase grupuri din afara țării, precum: Italia, Spania, Grecia, Macedonia, Serbia, Ucraina, Slovenia, Albania, etc., și, nu în ultimul rând, „Cucii din Brănești-Ilfov”, care au reprezentat cu cinste nu doar localitatea, dar și România.

Ca în fiecare an, la intrarea în postul Paștelui, Brăneștiul se transformă din nou într-un mare carnaval popular al primăverii, intitulat „Ziua Cucilor”. Pentru această manifestare, unică în județ și în regiunea de sud a țării, care are loc în acest an pe 19 februarie, pregătirile sunt în toi. Pe lângă grupurile de Cuci „locali” care vor manifesta spontan în centrul satului, și-au anunțat prezența și grupuri de „mascați” din localități cu obiceiuri similare din Vrancea și Maramureș, dar și din străinătate, cum ar fi cele din regiunea Sardinia, din Italia, sau din localitățile Alfatar, Silistra, Yambol și, bineînțeles, cei din Pernik, din Bulgaria. Vom fi acolo spre a aștepta „mângâierea” cucului „de primăvară”,  pentru „alungarea răului” şi „pentru a avea  sănătate”! (G.V.G.)

Lasă un răspuns