Vin dacii, fraților!

Trec prin Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni și mă opresc mirat în fața unei minunate sculpturi de marmură pe care scrie „Decebal”. Mă uit în jur și pasagerii trec grăbiți pe lângă mine. Un dac la aeroport? Păi nu aveam noi o regulă de al prezenta doar pe Traian, cel care ne-a bătut acum 2000 de ani? Sau am început încet – încet să ne revenim ca popor? Frumos, foarte frumos! Dacul mă privește semeț și dârz, așa cum îi stă bine lui, strămoș uitat pe nedrept timp de mii de ani. După ce i-au învins în războaie grele, tot romanii le-au făcut statui impunătoare, din respect și admirație. Măcar acum, în an centenar, să punem valorile la locul lor. Se aude că va mai apare o statuie de dac în Parcul Izvor, lângă Casa Poporului.

Istoricul Leonard Velcescu, premiat de Academia Română pentru cercetarea sa istorică care a dus la identificarea a peste 100 de statui de daci în muzeele lumii, avea să spună: „Aceste reprezentări de daci nu sunt stereotipice. Artiștii romani i-au studiat pe dacii care au fost aduși la Roma. Figurile dacilor prezintă afinități cu modelele sculptate. Au o fizionomie aparte, demnă și nobilă, viguroasă și dârză. Marea majoritate a sculpturilor au fost realizate când arta romană era la apogeu. Avem de a face cu două portrete, cel psihic și cel fizic. Chipul reprezintă oglinda sufletului.”

Am aflat că zilnic, începând din 13 septembrie 2017, bustul acestui „Nobil dac” întâmpină călătorii la intrarea care face legătura dintre terminalele de „Sosiri” şi „Plecări” de pe pe Aeroportul Internaţional „Henri Coandă” Bucureşti. Sculpura a fost realizată de artistul Ioan Bolocan, fiind inspirată după o lucrare omonimă, realizată în anii 106-112 de către un artist roman şi care se află la Vatican. Proiectul a fost realizat în parteneriat cu Asociaţia Identitate Culturală Contemporană (AICC), care a donat aeroportului lucrarea, cu scopul de a aduce în atenţia pasagerilor care trec prin dreptul ei, valori ale culturii dacice. „În diversitatea peisajului citadin al Bucureştiului, nu există nicio reprezentare culturală a identităţii originii poporului român, iar noi ne propunem să remediem această situaţie. Acesta este un prim pas care face parte din proiectul „Vreau un Dac” ”, a declarat, Florin Pârlea, preşedintele AICC.

Vin dacii, fraților! Vin dacii din istorie și ne vor întreba ce am făcut cu țara aceasta? Ce am făcut cu jertfa lor? Ce am făcut cu moștenirea lor?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*