Comoara haiducilor din Dâmbovița: peste 6000 de monede de argint

Doi tineri ce obişnuiesc să caute relicve folosindu-se de detectoare performante de metale au descoperit de curând, în anul 2016, o adevărată comoară. Cei doi au găsit într-o pădure din județul Dâmbovița trei ulcele de lut cu peste 6.000 de monede de argint. Se presupune că tezaurul ar fi prada unor haiduci, tezaurizată în acest mod. Descoperirea celor doi căutători de comori este impresionantă ținând cont de numărul mare al monedelor descoperite ce datează încă din secolele 17 şi 18, acestea fiind îngropate la adâncime.

A fost un semnal care nu lăsa loc de interpretare. Am început să sap şi, am simţit în vârful cazmalei hârâitul, că am atins ceva. A apărut ulcica, prima ulcică. Sentimentul ăla rămâne cu tine toată viaţa”, ne povestește Daniel Matei, unul dintre tinerii care a găsit comoara. Aceştia au înmânat întregul tezaur monetar Muzeului de Istorie din Târgovişte. „Sunt în aceste pungi câte 1000, 1000 de parale. Piesa cea mai importantă este aceasta, o piesă de 40 de parale emisă de sultanul Selim al III-lea în 1792. Un tezaur foarte mare, un tezaur impresionant, similar cu cel de monede româneşti emis de Mircea cel Bătrân. Înseamnă aproape jumătate din colecţia actuală a muzeului de istorie”, afirmă muzeograful Irina Cârstina. „Odată restaurate, ele vor putea fi vizionate de către cei care doresc în cabinetul numismatic al muzeului”, a mai declarat directorul Complexului Muzeal „Curtea Domnească” din Târgovişte, Ovidiu Cârstina. Reprezentanţii muzeului mai adaugă că vor trimite o echipă de arheologi pentru a explora zona în care a fost găsită comoara, pentru a vedea dacă terenul mai ascunde şi alte secrete. Tinerii pasionaţi de comori sunt Daniel Matei şi Florin Kiriţescu, iar pe 16 februarie 2016, au scos din pământ tezaurul monetar într-o pădure din comuna Măneşti (de la „mana” cea căzută din ceruri (loc sfânt?), sau de la „man”=bărbat; „mână” cu care înfăptuiești ceva), din judeţul Dâmboviţa (mai avem o comună Mănești și în județul Prahova).

Tezaurul, alcătuit din peste 6.000 de monede, se află în prezent la Muzeului de Istorie din Târgovişte, care a şi început restaurarea lui. „Până în momentul de faţă am identificat 6.665 de monede. Este posibil ca numărul lor să mai crească pentru că mai sunt unele lipite de fundul unui vas de ceramică. Fiind monede mici, de 0,2 grame, 0,3 grame şi corodate, este posibil să nu poată fi recuperate chiar toate”, a declarat Irina Cârstina, doctor în istorie şi muzeograf la Muzeului de Istorie din Târgovişte. Tezaurul este alcătuit în totalitate din monede de argint. Doar două monede nu sunt otomane – una de trei creiţari, emisă de împăratul Francisc I al Austriei, în 1815, şi alta de 20 de creiţari, emisă de împărăteasa Maria Tereza, în 1764. „Piesa cea mai frumoasă din tezaur este o monedă otomană de 40 de parale, care cântăreşte 18 grame şi are o dimensiune de 40 mm. A fost emisă de sultanul Selim al III-lea, în 1792. S-a păstrat foarte bine şi este foarte frumoasă. Tezaurul nu este valoros financiar, ci istoric, pentru că monedele sunt din perioada războaielor ruso-turce, când au avut loc puternice frământări sociale”, a mai precizat Irina Cârstina.

Astfel zestrea muzeului dâmbovițean „Curtea Domnească” din Târgoviște s-a îmbogățit cu noi comori neașteptate, lucru ce va oferi șansa cercetătorilor de a studia cu acribie perioada epocilor de glorie trecute, dar și a personalului muzeul, de a avea mai mulți vizitatori ce le vor trece pragul. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*