„Informatorii” de opinie denigrează asociațiile românești din Diaspora?

Din păcate după 1990 foști agenți sau informatori ai securității comuniste și direcției de informații externe au rămas cu sechele în activitate printre românii din afarele granițelor țării. Continuând teoria comunistă, că exilul românesc este un pericol pentru nomenclatură, securiștii post-decembriști au perceput Diaspora ca un pericol pentru regimul neo-comunist condus de Ion Ilici Iliescu. Membrii Diasporei erau percepuți și atacați ca ”dușmani ai poporului” ca în anii 1950. Așa poate se explică asaltul critic din presa românească de-a lungul anilor privind asociațiile românești și intelectualii români din străinătate. În ultimii ani, Diaspora adevenit noua Românie, cea de dincolo de granițele statului național, un pământ ”desțelenit” unde patria românilor e limba română și biserica noastră strămoșească. Cei cinci milioane de români din Diaspora au devenit conștiința trează, justițiară, și coloana vertebrală a poporului nostru, în care sentimentul apartenenței la identitatea națională, libertate și la credință este o paradigmă indubitabilă și de nezdruncinat. Sigur că existența unei comunități românești puternice de cinci milioane de români, care au drept de vot, strică socotelile clasei politice corupte dâmbovițene. De aceea, din păcate se continuă paradigma denigrării Diasporei după metoda fostei securități comuniste, aruncându-se cu noroi în elita românilor din Europa și America de Nord. Din nefericire, foști ofițeri sau informatori ai securității comuniste, care nu respectă sloganul ”patria a priori” și au rădăcini doctrinare din era stalinismului și transglobalismului, lovesc în coagularea politică și culturală a Diasporei române, de fapt aplicând lovituri dure națiunii române și României, ca stat mamă.

Zilele trecute un cunoscut și apreciat jurnalist român a fost ”deconspirat” de către Realitatea TV ca și ”informator” al fostei securități comuniste, care a fost preluat de SIE, fără să se prezinte însă documente doveditoare. Informația e aruncată pe piață doar pe surse. Iată ce scrie jurnalistul din Italia, Andi Rădiu pentru APD: „Cătălin Tolontan, denigratorul asociației Mihai Eminescu din Viena, este acuzat de legături cu serviciile secrete”. Presa mainstream a venit cu ”dezvăluiri” ce par incredibile. Ele trebuie probate de CNSAS, altfel pot fi simple calomnii. Potrivit unor surse exclusive menționate de Realitatea TV, Tolo ar fi avut legături cu fosta securitate, înainte de 1989. Sursele au mai spus pentru Realitatea TV că jurnalistul ar fi continuat colaborarea cu securitatea şi după ’90, atunci când ar fi răspuns la apelul Serviciului de Informaţii Externe. Potrivit Realitatea TV, ”Tolontan ar fi fost recomandat fostei Securităţi chiar de tătăl său, care ar fi avut funcţia de ofiţer superior în regimul totalitar. Ca răspuns la informaţiile apărute în spaţiul public, în urmă cu mai mult timp, jurnalistul Cătălin Tolontan a precizat, pe blog, că tatăl său nu a fost general, ci colonel. Nu a lucrat la Securitate, ci pe frontiera de la aeroportul Otopeni.” Analistul Cozmin Gușă, care este un personaj destul de bine informat a venit cu noi atacuri, care trebuie confirmate de instituțiile statului și probate cu documente. ”Dacă un jurnalist precum e Tolo face investigaţii la comandă sau servite înseamnă că foloseşte cuiva împotriva altcuiva, asta nu mai este investigaţie jurnalistică legitimă”, a explicat Cozmin Guşă, citat de Flux 24. Tolontan a negat vehement acuzațiile aduse, dar trebuie să aducă pentru a fi credibil și adeverință de la CNSAS de necolaborare, altfel anchetele sale jurnalistice incitante pot fi considerate de presă ca livrări de serviciu. Anul trecut Cătălin Tolontan a atacat dur și „gratuit”, fără probe concludente, conducerea Asociației Culturale „Mihai Eminescu”, una dintre cele mai influente organizații culturale din Viena și din Diaspora în general.

Reamintim că această asociație culturală a ridicat statuia lui Mihai Eminescu din Viena și a plantat un puiet al teiulului Poetului Național din Iași în Stadtpark din capitala Austriei și organizează cele mai importante evenimente culturale din Diaspora. În jurul acestei asociați s-a format o publicație și o agenție de presă pentru Diaspora care a reunit personalitățile importante ale românilor din străinătate. În acest context favorabil, Viena a devenit o adevărată capitală a Diasporei românești. Și atunci ce rost aveau aceste atacuri împotriva unei organizații românești care dorește promovarea culturii, spiritualității și identității naționale în Diaspora? România are nevoie de formatori, nu „informatori” de opinie!? Până la proba contrarie acord prezumția de nevinovăție, dar adevărul de la CNSAS trebuie cunoscut privind posibile legături letale dintre jurnaliști și securitatea comunistă, care dăunează credibilității presei în general. Ce forțe legate de regimul stalinist de dinainte de 1989 vor să blocheze afirmarea Diasporei române și primenirea morală și democratică a națiunii noastre?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*