Scutul și Toporul cu disc şi spin, descoperite întâmplător în localitatea Valea Chioarului („Cetatea de Piatră”; jud. Maramureş), se constituie în unele dintre cele mai reuşite exemplare ale acestor tipologii de armă de prestigiu şi, în acelaşi timp, unul din cele mai timpurii exemplare aparţinând perioadei mijlocii a epocii bronzului (cca.2200-1600/1500 î.Hr.). Ele au fost depuse ritualic, sau au făcut parte din inventarul funerar al mormântului unei căpetenii locale.
Decorul ce îmbracă quasi-complet această piesă (excepţie face doar dosul discului) este absolut fabulos, dovedind un simţ artistic desăvârşit. Discul (scutul), pornind din centrul său spre exterior, este acoperit de cercuri concentrice ce se rotesc în jurul spinului, urmate de şapte croşete spiralice, înlănţuite, realizate din fascicule de linii care se rotesc spre stânga, mărginite de triunghiuri haşurate dispuse sub formă de romburi. Corpul este, de asemenea, abundent ornat cu triunghiuri haşurate, ace de brad, spirale continue ori arcade. Toate aceste motive decorative dispuse tectonic, realizate prin tehnica gravării fine, creează o compoziţie estetică desăvârşită. Se poate vedea reprezentarea filigranată de pe Toporul Zeului. Elementul meandrat, serpentiform, este „toiagul” (Coloana Cerurilor, Stâlpul Djed (Get)) care se poate transforma în șarpe. Prin această transformare (ca și prin învierea Iisus-ului aflat pe cruce și coborârea acestuia, sau plecarea faraonului din „interiorul” Stâlpului Djed (Get)) cerurile se vor prăbuși pe pământ. Scutul ornamentat are simbolul așa zisului „val curgător” (capete de pasăre de pradă – Mama Gaya Vultureanca) ce „vine” de la stânga spre dreapta (a.s.v. cupele din Tezaurul de la Sâncrăieni (jud. Harghita) și Cupele Marii Uitări ale Sharabhei (Tezaurele de la Agighiol, Porțile de Fier (Detroit, sau New York – SUA) și Bulgaria). Ca o șansă a salvării avem mici volute (lăstari, drajoni, etc.) ce apar pe „creasta de val” și se îndreaptă invers, de la dreapta spre stânga (Fiul; Noile forme de viață apărute după sfârșitul timpului – Vechea Religie Pământeană Valaho – Egipteană a Geților de Aur primordiali). „Crestele de val” sunt în număr de șapte, așa cum sunt și Vămile Cerului (numărul de trepte al Monumentului de la Adam – Clisi).
Topoarele cu disc şi spin sunt artefacte făurite de-a lungul a peste un mileniu de metalurgiştii spaţiului transilvan, produse ce au făcut obiectul comerţului paneuropean, în acelaşi timp fiind modele pentru produsele similare descoperite în toate colţurile Europei.Aceste frumoase artefacte ne „vorbesc” despre credințe și mesaje transmise peste milenii, de necesitatea ca noi să ne aplecăm mai mult asupra lor, spre a le înțelege… (G.V.G.)
Lasă un răspuns