Românii din Diaspora: prioritate zero pe listele de la europarlamentare!

În ultimii ani Diaspora a ajuns la cifra de cinci milioane de români, fiind poate partea cea mai dinamică și activă a poporului nostru. Din păcate partidele politice nu au înțeles încă faptul că Diaspora este România de peste graniță, o forță politică majoră dovedită la ultimele alegeri parlamentare și prezidențiale, iar din punct de vedere economic românii de afară sunt primul investitor pe plan național.

Diaspora este o parte adevărată a României care se impune în țară și străinătate. De aceea pare absurd ca pe listele de la europarlamentare să fie puși pe locuri eligibile doar candidați cu domiciliul din țară și cu traiul de zi cu zi pe malurile Dâmboviței ca să reprezinte România și Diaspora română la Bruxelles. Cei 32 de europarlamentari actuali sunt cu toții români care provin din țară fără să cunoască situația reală a puternicei comunități românești din Diaspora și să le reprezinte năzuințele și interesele în conexiune cu națiunea română la Bruxelles. Cred că a sosit momentul să se coreleze puterea politică și economică a Diasporei cu cea electorală pentru europarlamentare. Un început, cei drept foarte timid, l-a făcut PNL care se inițiază să propună candidați eligibili dintre românii din Diaspora. Conducerea liberală se află în căutarea suflului pierdut, mai ales că o mare parte din actuala garnitură de europarlamentari liberali riscă să nu se mai regăsească pe liste, unii dintre ei fiind deja la al patrulea mandat, cazul lui Cristian Bușoi, Adina Vălean sau Jean Marinescu.

În perioada următoare BEX-ul PNL ar putea decide ca selecția candidaților la europarlamentare să se facă prin votul delegaților din filialele care intră în componența uneia din cele opt regiuni actuale de dezvoltare. Încă partidul nu reușește să depășească paradigma cu sprijinirea candidaților doar din țară. Încă nu se gândesc la candidați eligibili din Diaspora? A. Chifor, unul dintre cei mai vechi și activi consilieri locali români din Italia susține într-un comentariu pe o rețea de socializare că: ”ținând cont de rezultatele pozitive în #Diaspora pentru #PNL, în semn de respect, ar trebui să pună pe primul loc un candidat din Diaspora. Din Italia și Spania au venit cele mai multe voturi pentru PNL. Așadar, candidații eligibili ai PNL ar trebui să fie din Diaspora. Românii din străinătate au avut un rol important și pentru alegerea președintelui.Sunt resurse umane în Diaspora, trebuie doar ca PNL să-și dorească acest lucru. Opțiunea electorală a românilor se poate schimba, nimic nu este bătut în cuie. #Noe și-a făcut #Arca înainte de #Potop, nu după…”.

Și PSD refuză deocamdată să nominalizeze candidați din Diaspora ceea ce e absurd, când românii din străinătate constituie un bazin electoral de cinci milioane de sufragii și o forță politică, economică și culturală conturată și solidă în interesul național. La Bruxelles, pe românii din Diaspora nu are cine să-i reprezinte. Când politicienii dâmbovițeni vor înțelege că românii din Diaspora sunt România, o forță care își spune cuvântul forte nu numai la noi în țară, ci și în marile capitale ale Europei și nu trebuie ignorată? Sunt tot mai sigur că la alegerile europarlamentare din 2019 Diaspora nu se va lăsa bătută. Patria a priori!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*