Cercelul de argint cu montură poliedrică descoperit la Dascălu (jud. Ilfov)

Un excepțional cercel de tâmplă medieval, cu montură poliedrică, a fost descoperit de curând în zona comunei Dascălu din  județul Ilfov, în apropierea capitalei noastre. Fiind confecționat din argint și recuperat de la adâncimea de 10 – 20 cm. cu ajutorul unui detector Garrett, acesta a fost predat către Muzeul Național de Istorie a României de către descoperitor. Comuna Dascălu a fost în trecut numită și Dascălu-Creața, sau Pitar-Moșu, fiind formată din satele Creața, Dascălu (reședința), Gagu și Runcu.

Comuna se află în nord-estul județului, pe malurile Mostiștei, apă ce izvorăște de pe teritoriul comunei. Este străbătută de șoseaua județeană DJ200, care o leagă spre nord de Grădiștea și spre sud de Ștefăneștii de JosVoluntari și București (zona Pipera). La Gagu, din această șosea se ramifică șoseaua județeană DJ402, care duce către est la Petrăchioaia și mai departe în județul Ialomița la Sinești (unde se termină în DN2). La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna făcea parte din plasa Dâmbovița a județului Ilfov, purta numele de Dascălu-Creața și era formată din satele Creața, Dascălu, Runcu, Vărăștii de Jos și Vărăștii de Sus, totalizând 1487 de locuitori și 318 case. În comună funcționau o moară cu aburi, o mașină de treierat, două școli (câte una în satele Creața și Dascălu) și patru biserici ortodoxe (în Creața, Dascălu, Vărăștii de Sus și Vărăștii de Jos). Satul Gagu făcea parte din comuna vecină Creața-Leșile.

În 1925, satul Gagu trecuse deja la comuna Dascălu-Creața, care acum făcea parte din plasa Băneasa, având 2410 locuitori și fiind formată din satele Creața, Dascălu, Vărăștii de Jos, Vărăștii de Sus, Pârlita, Gagu, Merișeasca și Runcu. În timp, satele Vărăștii de Jos și Vărăștii de Sus s-au contopit, formând satul Vărăști. În 1950, comuna a devenit parte din raionul Căciulați și apoi (după 1960) din raionul Urziceni al regiunii București. În 1968, a devenit parte a județului Ilfov, cu această ocazie primind numele de Dascălu și fiind desființate satele Vărăști (inclus în satul Dascălu) și Merișeasca (inclus în satul Gagu). În 1981, în urma unei reorganizări administrative a zonei, comuna a fost inclusă în Sectorul Agricol Ilfov, care în 1998 a devenit actualul județ Ilfov. Patru obiective din comuna Dascălu sunt incluse în lista monumentelor istorice din județul Ilfov, ca monumente de interes local. Unul este un sit arheologic, aflat la vest de satul Dascălu, pe malurile unui afluent al Mostiștei și cuprinde o așezare din Epoca Bronzului și una din Evul Mediu timpuriu (secolele al IX-lea–al XI-lea).

Alte două monumente sunt clasificate ca monumente de arhitectură — biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din fostul sat Vărăști (astăzi parte a satului Dascălu), datând din 1817, și biserica de lemn cu hramul „Sfântul Dumitru” din satul Gagu (datând din 1800–1801). Monumentul eroilor din Primul Război Mondial din satul Dascălu este al patrulea monument, clasificat ca monument de for public. Descoperirea acestei bijuterii speciale confirmă faptul că aici a funcționat o așezare medievală destul de importantă. Cercelul poliedric de tâmplă din argint descoperit la Dascălu (jud. Ilfov), fiind declarat ca medieval, are reprezentată o „ființa” cu gură și ochi, ce „trage” după ea o formă poliedrică, ce se va transforma rapid, trecând de la cercul Divin (bobul de spumă), prin toate celelalte forme, cu 12-11-10-9-8-7-6-5-4 laturi („eneada” celor nouă zei), până la pătratul pământesc și triunghiul ce va susține cerurile (total șapte).

Imaginea micului animal cu gură și ochi (lup?) este asemănător cu cele reprezentate pe fibulelor din Tezaurul dacic din argint de la Ostrovul Mare (jud. Mehedinți) din sec. V – IV î.Hr., unde se văd clar cele două capete diferite ale „balaurului” de argint. Fibule similare din argint, datate tot în sec. IV î.Hr. au fost descoperite la Curug, în nordul Serbiei și la Bukovitz, în Bulgaria (vechi teritoriu al Geților de Aur primordiali). Perenitatea acestor simboluri antice dovedește adevăratele valențe ale unui adevăr istoric ce a ajuns până aproape de noi, din negura celor 2.500 de ani, închistate în imagistica unei mitologii unice. Să ascultăm poveștile cu balauri și zmei, spre a afla când aceștia vor bate la poartă… (G.V.G.)

Lasă un răspuns