La câte „panouri” au apărut în România, la câte mesaje, cu adevărat în sensul de atentat, și nu doar „la sănătatea publică”, ba chiar la securitatea națională, s-au vehiculat prin afișe, bannere, panotaje, reacția lui Raed Arafat față de panourile „anti-vaccinare” este cu adevărat deplasată! Mai ales că sistemul a tăcut când, prin mesaje publicitare cu mult mai elaborate decât panoul „anti-vaccinare” de acum, se făcea propagandă enclavizării, fărâmițării, ruperii țării în bucăți, inducându-se vinovăția centrului pentru sărăcia fiscal-financiară a anumitor „ținuturi”. Dar nimeni nu a dat jos acele panouri. Nici marea „cârpă secuiască”, nici panourile cu „focurile de veghe secuiești” ce decupau ba inima țării, ba întreg Ardealul de Nord, nimic nu a deranjat „centrul”.
Acum, însă, un mesaj publicitar destul de anost la nivel imagistic a născut o puternică reacție din partea sistemului! „Atentat la sănătatea publică”!
Probabil, nu panoul în sine l-a deranjat atât de rău pe secretarul de stat! Asta plecând de la premisa că trecătorii văd cu adevărat mesajele stradale și ele nu sunt receptate, de fapt, doar de aceia care vor să le vadă. Adică au oricum o opinie formată… Ce putea deranja dară atât de rău pe cele câteva panouri, oricum insignifiante ca număr și putere de penetrare la nivelul maselor, încât să determine vehementa reacție a secretarului de stat?
Mesajul de acum sau „invitația” la o analiză cu mult mai largă cuprinsă între cuvintele cu adevărat cheie. Căci, nu substantivul central din mesajul panoului deranjează sistemul (tema vaccinurile va trece la un moment dat), ci alte cuvinte cheie din el: „Citește!”, „Informează-te”, „Cunoaște”!
Acestea sunt cu adevărat cuvintele cheie care ar putea determina trecătorul la o analiză mult mai aprofundată decât tema de acum, cea a vaccinurilor… Căci, substantivul la care se referă ar putea fi orice altceva. De la sensul mai larg al medicamentelor, la alimente, până la stări de fapt ale Agorei postdecembriste, sociale, economice, politice…
Chiar dacă panourile respective, impropriu numite „publicitare” în cazul mesajului de acum, ar fi cuprins un îndemn tranșant împotriva vaccinării și tot nu ar fi trebuit să vină un argat al sistemului, poate și al altui binom din interiorul marelui binom, al relației medic-producători de vaccinuri, să facă o acuzație demnă de anii întunecați pe care țara i-a mai traversat când i se spunea „de sus” ce este bine pentru ea…
Unde este „atentatul”, ori „subminarea”, ori „campania diabolică” în cazul unui mesaj care te invită la informare?! Și care, culmea, ca mesaj, este construit și pe ceea ce Raed Arafad recunoștea: vaccinurile nu pot fi sută la sută sigure pentru toți. Amenințarea atât de gravă a unui mesaj „publicitar” ar putea fi poate doar în orizonturile care s-ar deschide cu fiecare pagină citită, cu fiecare „cunoaștere” obținută!
Da, e adevărat, o națiune luminată este mai greu de condus, căci așteaptă mai multe explicații și nu mai „înghite” pe nemestecate „rațiile” (de vaccin, de medicamente, și acestea tot mai generice, de informare) decise de un sistem care niciodată nu a răspuns fie și pentru acel 0,1 la sută al riscului neacoperit.
De fapt, ar fi chiar esența unui mesaj ce ar putea înlătura în sfârșit acel „Degeaba” care ne bântuie speranțele… „Citește! Informează-te! Cunoaște!”… Este un drept pe care l-am obținut în ’89 dar căruia pare că abia de acum am putea să-i pătrundem esența…
Astăzi, sistemul vine și acoperă cu palma un mesaj, invocând, e drept, o stare reală… Morțile produse de anumite boli și care ar fi putut fi evitate prin vaccinare. Evitate masiv, dar nu sută la sută…
Dar mâine? Care va fi oare următorul substantiv sau verb acuzat fără drept de replică de subminare ori chiar atentat?
„…mesaj publicitar destul de anost la nivel imagistic…”?
Nu va place grafica noastra? De ce? :((
Grafica este ok. Pentru o revista, un ziar… Un outdoor trebuie să fie mai direct, nu atât de încărcat de culoare, cu atâtea secțiuni in „pagină”, cu prea multe mesaje scrise. Un outdoor nu se „citeste”, el trebuie să înțepe retina în secunda în care un trecator îl vede. Dar nu despre analiza compozițională vorbim aici, ci despre presiunea abuzivă a sistemului de a înlătura ceea ce nu-i convine. Și despre curajul acelora care nu se lasă uniformizați, care merită toată aprecierea. Tot binele și întreaga noastră susținere!
Până „mâine” este posibil, prin prevederile respectivului proiect de lege, ca toată lumea să fie OBLIGATORIU vaccinată, dacă guvernul (eventual la sugestia marilor concerne farmaceutice) să declare pandemie de scărpinat prin…spate ! Cum a mai fost așa zisa gripă aviară și sora ei cea porcină.
Sigur că domnii de sus sunt nemulțumiți că unii oameni chiar se informează și au început să deranjeze vizibil.
Doar că problema, în acest caz, al vaccinurilor obligatorii, nu este că „va trece” ci cum va trece !