Un prim an hiperactiv pentru Trump

«E controversat pentru că e substanțial », explică universitarul Madonna. Atât de substanțial încât o ziaristă din Belgia, Dominique Dewitte, vede cum «guerrila anti-Obama a lui Trump dă un nou chip Americii». Trump a cam distrus, cu mai multă sau mai puțină discreție, moștenirea predecesorului său Obama în mai puțin de un an. Obamacare a fost amputată și diluată, reforma fiscală este cea mai importantă din ultimii 30 de ani, printr-o «revoluție tăcută», șeful Casei Albe a numit, în primul său an de mandat, în sistemul judiciar, mai mulți judecători decât orice alt președinte în ultimii 100 de ani, a abrogat 67 reglementări ale Administrației Obama și a suspendat sau amânat alte 1500.Spre deosebire de alți confrați, ziarista belgiancă constată relația favorabilă față de acest proces a publicului, mai corect spus a electoratului favorabil lui Trump, care, de altfel, face exact ce a promis în campania electorală. Esențial este că economia și afacerile merg bine.

«Donald Trump a făcut multe lucruri», se minunează analistul conservator Byron York de la «Washington Examiner». Dar cum primește publicul american toate acestea? Oricum, popularitatea președintelui, după un an de mandat, este cea mai mică din istoria Americii. Istoricul Terry Madonna din Pennsylvania (și nu doar el, desigur) obiectează, spunând că, într-adevăr, «majoritatea istoricilor și ziariștilor nu țin cu Trump, dacă e să fim cinstiți», dar, judecând lucrurile la rece, un cunoscător al istoriei Statelor Unite ar plasa bilanțul pozitiv al primului an de mandat prezidențial al lui Donald Trump mai sus decât performanțele corespunzătoare ale președinților Carter, Clinton și Bush-tatăl.

Exemple, copioase. Către sfârșitul anului, a semnat o lege a reformei fiscale care prevede cele mai importante scutiri de impozite din ultimul deceniu și care, între altele, continuă demolarea legii asigurărilor de sănătate a lui Obama (Obamacare). Anterior, președintele Trump a repus în discuție Acordul de liber schimb nord-american (ALENA), a retras SUA din Parteneriatul transpacific (PTP) și din Tratatul de la Paris asupra climei, iar în țară a aprobat construcția petroductului Keystone XL și a deschis calea forajelor petroliere în rezervațiile de flora din Alaska. A recunoscut Ierusalimul capitală a Israelului, dar, e drept, nu s-a apucat încă de ridicarea zidului la frontiera cu Mexicul.

După un an de președinție, Donald Trump nu a demolat Casa Albă, constată, cu falsă naivitate, un comentator vesteuropean. «Ne place sau nu, președintele american a schimbat profund înfățișarea țării sale în ultimele luni», îl contrazicea ziaristul canadian Alexander Panetta, care  sumarizează «un prim an hiperactiv pentru Trump».

One Response to Un prim an hiperactiv pentru Trump

    Faci un comentariu sau dai un răspuns?

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    *