Nu, nu poți să te poziționezi pe poziții de forță și cu FMI și cu BNR doar pentru că vrei să fii un „Gică” Tudose al guvernării! Nu poți nici să ridiculizezi strada, că așa își sună ție ironia pe buzele umede de setea Brăilei, nu poți nici să le spui oamenilor cum și pentru ce să protesteze pentru că vrei tu „liniște de Centenar”.
Și nu poți să îi iei peste picior chiar pe toți.
Poți să faci asta la nivelul „departamentului” tău… Căci, oricum nici unul dintre subordonați nu va riposta, haina politică fiind cu mult mai eficientă în „rezolvarea” oricăror nepotriviri dintre șefi și subalterni decât ar lăsa loc de manevră „dereglementatul”, din lege și minimă cutumă, Abuz în serviciu.
În Guvern, nu are decât să îi treacă prin balta Brăilei pe toți! Poate să fie „Terente al Guvernului” cu oricare dintre miniștrii. Chiar dacă nu sunt angajații lui pe persoană de „antreprenor” al guvernării, ci au același statut ca el, fiind cu toții parte ai unui contract, fie și neasumat juridic de nici o guvernare în 27 de ani, cu țara, nu cu partidele.
Cu atât mai mult, să și „ieși” din sfera ta de cârmuire și ironii, pentru a-i trata și pe alții la fel, mulți cu un nivel peste ceea ce vei fi atins tu ca maximum de posibilități, arată grave carențe comportamentale și de caracter.
Nu poți să îi dai peste nas FMI-ului doar pentru că tu nu mai ai nevoie de el! Mai ales când nici cel mai titrat finanțist din țara asta nu poate spune dacă va mai fi sau nu nevoie de un împrumut pentru a ieși dintr-o situație gravă (culmea una perceptibil de probabilă a fi produsă chiar de felul tău de a guverna!). Și nu poți vorbi în numele anilor ce vin pentru a trage ca un țopârlan înstărit în șansa de a fi mojicul din vârful divanului o linie roșie definitivă între o eventuală finanțare de la Fond pentru o posibilă situație de urgență.
Și fie, fă pe excentricul în numele țării și dă-i peste bot FMI-ului1 Poate fi o formulă prin care să ieși în evidență în fața electoratului de partid aidoma unei clauze de aroganță în Centenar. Dar ce ai cu Banca Națională a României? De ce trebuie să o duci într-un mâl al desconsiderării? Doar dacă nu pregătești altceva! Sau dacă nu ești cumva deranjat că nu ți-a autorizat banca guvernamentală „de dezvoltare” creată prin OUG?!… Sau pentru că BNR nu ți-a făcut jocul în completarea controalelor pe care Ministerul de Finanțe le-a derulat la bănci! Ori poate că BNR s-a tot opus intrării Guvernului în bănci, la nivel de acționariat, prin conversia anumitor datorii…
În fond, ce aparat de lucru de forță ar avea Executivul dacă, înainte de asaltul final, ar avea deschisă și portița de intra în bănci… Și de a trage de acolo provizioanele pe care nu le poate accesa de la BNR (nu încă!) pe modelul decapitalizării pe care a făcut-o la nivelul companiilor de stat, fără ca măcar să fie chemat să spună unde s-au dus banii! Că, deh’, parlamentul e în genunchi când vine vorba de executivul majorității politice.
Cu firmele importante o va rezolva la momentul potrivit, mai ales în cazul celor cu datorii la buget, convertindu-le eventualele restanțe la impozite, taxe și TVA în acțiuni pentru a obține poziția majoritară sau mai rău (dacă mai poate fi ceva mai rău după ce statul va intra fie și cu singur picior în acționariatul unei firme private)! Mai rămân dară băncile, mai ales că ele sunt puncte esențiale pe fluxurile financiare…
2018 va aduce probabil un stat în care se va lucra prin Trezorerie pentru toate vărsămintele fiscale ale firmelor (chiar dacă s-a amânat cu șase luni, proiectul contul unic la trezorerie este acolo), sau poate chiar prin noua bancă a guvernului, acel melanj instituțional între CEC-ul „de stat” și BNR… Asta dacă nu va reuși să le subordoneze chiar pe acesta…
Aparent, premierul copiază atitudinea de forță pe care a avut-o constant Budapesta față de mediul său intern de afaceri, media, societate civilă… Și, probabil, va scoate din România și biroul FMI pentru că, nu-i așa?!, nu vom mai avea nevoie de această instituție căci niciodată nu va mai veni o criză!
La fel și cu ONG-urile, pesemne se va pune o linie clară de înlăturare din fruntea piețelor. Să dăm de o parte ce deranjează… Deja, premierul a pregătit terenul prin întâlnirea pe care a avut-o cu ONG-urile din piață. O întâlnire pe care a făcut-o doar pentru a semăna semințele ridiculizării și defăimării… Căci la asta se pricepe bine, trebuie să o recunoaștem!
Concluziile premierului, ironii pe care aceleași ONG-uri nu le-au sancționat de acolo de unde au venit doar pentru a sta preț de câteva ore în confortul fotoliilor de la Guvern, vor fi și ele repere ale anului 2018. De la mesajul premierului că nu trebuie să se mai protesteze „doar de dragul protestelor” (?!), dar acesta este exercițiul democrației, oamenii stabilesc pentru ce protestează, nu trebuie să aibă acordul „tematic” al celor vizați de proteste, la faptul că „ONG-urile nu numesc ele miniștrii”. Doar că tocmai ONG-urile mai asigură o formă de exprimare a societății, mai ales că Parlamentul nu mai este demult un reprezentat al intereselor poporului, ci doar se folosește abuziv de un „uzufruct” dat de alegerile făcute de popor. Da! Societatea civilă nu numește ea membrii guvernului (dar nici Parlamentul nu o face, o încuviințează formal, ba tot mai formal în ultimii ani).
Pesemne, tot în 2018, pe lângă exercițiul, care va trece dincolo de simpla ironizare de acum, de a ni se spune despre ce să scriem, ni se va „sugera” și când să protestăm… Că doar e Anul Centenarului și premierul vrea liniște și armonie, că nu mai așa dovedim că ne respectăm înaintașii! Doar că înaintașii nu ne-au dat o țară pentru a ne căciuli în fața unor epigoni vremelnici. Acești prinți maneliști ai guvernării care trăiesc cu impresia că politica le-a dat lor, „pe persoană fizică”, țara, viața, destinele noastre. Și care par a se încleșta de guvernare doar pentru a se asigura că ne vor strica bucuria Anului de Centenar.
Guvernanți! Parlamentari ai părții nepotrivite de istorie contemporană! Nu ne stricați bucuria, mândria, ființa Anului de Centenar! Căci, altfel, vă vom blestema până la sfârșitul zilelor voastre!
Lasă un răspuns