În pitorescul oraş Târgu Mureş, mai precis în noaptea dintre anii 1983 – 1984, când oamenii sărbătoreau fericiţi Revelionul, undeva o familie avea o altă mare fericire: sorocul a hotărât să li se nască o fată, fată ce avea să poarte numele sfânt de Maria; Maria Bata. A crescut frumos în oraşul ce i-a protejat copilăria şi a pregăti-o pentru viaţă, oferindu-i prieteni şi amici la Colegiul Naţional „Alexandru Papiu Ilarian”, profil matematică – informatică.Apoi a pornit să îşi încerce norocul în capitală, la Bucureşti, ca studentă la Academia de Studii Economice – Facultatea de Management Economic. După ce îşi ia licenţa, constată că nu este împlinită spiritual şi profesional şi se înscrie în anul 2009 la Facultatea de Teatru a Universităţii Spiru Haret din Bucureşti, clasa profesorilor Mircea Constantinescu, George Grigore, Ioana Visalon şi Cristi Toma.
Pentru că a îmbinat în mod armonios timpul petrecut în facultate cu cel dedicat activităţii de model şi fotomodel, din anul 2004 şi până în prezent, apare în campanii publicitare şi printuri precum: Catalogul Swartzkopf (Turcia 2005), Catalog Laurent Tourette (2006), Campanie DADA (2006), Avon (outdoor mai 2006), Coca Cola Light (inseraţii pe sticle de 0.5l), Perfect Tour (outdoor mai 2012) şi în alte editoriale de modă. Ca actor – model apare în următoarele reclamele TV şi pe Internet: Nescafe Red Cup (oct. 2006), Chio Chips (febr. 2007), Nintendo (2007/2008 Spania), Nivea for Men (ian.2008 Sud Africa), NesCafe 3in1 (dec. 2007), Coca Cola (aug. 2008), Dacia Logan (aug. 2008), Cosmote (dec.2008), Maggi (mai. 2009), Bank of Cyprus (iun. 2010 Grecia), Costa d Oro (oct. 2010), Ikea (noi. 2010 Anglia), Nintendo (dec. 2010), Cosmote (martie 2011), ING (aprilie 2011), Johnson (mai 2011;America), Primola (aug. 2011), Sony (oct. 2011 Emiratele Arabe), site ţigări Vogue (ian. 2012), Bergenbier (feb. 2012), DonCafe (aprilie 2012).
O altă pasiune a sa, muzica, i-a fost satisfăcută prin participarea la realizarea unor importante videoclipuri muzicale, precum: „Bed for Love” – VAMA, „All wrong” – URMA, „If you ever feel” – VIKY RED. Acum, când gândul dumneavoastră a adus pe retină acest chip pe care l-aţi văzut de zeci, sute de ori pe ecranul televizorului din sufragerie ştiţi cine este cu adevărat: este Maria Bata, studenta noastră de la Facultatea de Arte a Universităţii Spiru Haret. Ea apare şi în filmul artistic de lung metraj, respectiv în: „Le concert” (Concertul) – regia Radu Mihăileanu (Castel Film), dar şi într-un rol episodic în serial ,,Fetele marinarului” (Antena 1), iar de curând a primit un rol în serialul ,,Las Fierbinţi” (Pro TV; sezon septembrie 2012).
În facultate a fost distribuită şi a interpretat numeroase roluri teatrale precum personajul Mona din Steaua fără nume de Mihail Sebastian, personajul Olga din piesa Trei surori de A.P. Cehov, personajul Luciana din Comedia erorilor de W.Shakespeare, personajul Miţa Baston din piesa D’ale Carnavalului de I.L. Caragiale, personajul Sam din Niste fete de Neil LaBute ce se joacă la studioul nostrum teatral Black Box Studio Sud. În continuare colaborează cu diverse agenţii de modelling din ţară şi străinătate: Chic Model, Shine Models, Base Model Agency din Thibault Square, Cape Town, Africa de Sud). Ca şi manager a coordonat proiecte şi evenimente ale agenţiei Brown Forman Worldwide L.l.c. Wilmington, Str. Dr. Robert Kock Nr.6 din Bucuresti. S-a ocupat de implementarea proiectelor sau evenimentelor, cât şi de coordonarea resurselor umane implicate. A susţinut mai multe prezentari de brand-uri internaţionale (Jack Daniel’s Tennessee Whiskey, Finlandia Vodka, Southern Comfort, Chambord Liqueur, El Jmador Tequila, etc.) cât şi training-lui persoanelor participante la dezvoltarea acestor branduri. Pentru a se perfecţiona învaţă limba engleză, italiană, apoi urmează cursul de limbă spaniolă la Institutul Cervantes din Bucureşti şi, în domeniul IT urmează ECDL – European Computer Driving Licence.
După ce face performanţă în cinci ani de atletism, acum practică snowboardul şi aikido şi este pasionată de dans, în toate formele sale. În anul 2012, aflată pentru trei luni la Madrid, pentru a-și îmbogăți abilitățile actoricești la un workshop în teatrul american contemporan, a primit o invitație neașteptată. „ În acel weekend am fost invitată de către cei de la Martini, în Barcelona, să filmăm noua reclamă „Martini Sparkling Wine” și am fost super entuziasmată. De acolo, m-am întors la Madrid, pentru celelalte proiecte.
– Dar de ce ai dorit să ajungi actriță?
– Nu pot să spun ca şi alţi actori că am ştiut dintotdeaua că vreau să fac actorie, această dorinţă a început să „fiarbă” în mine pe la 17 ani, când am văzut pentru prima oară „La vita e bella” a lui Benigni. Îmi amintesc că am rămas câteva zile cu gândul la film şi la jocul actoricesc impresionant şi mi-am zis că ar fi minunat să fiu şi eu capabilă să trezesc aşa emoţie în sufletul oamenilor, să-i fac să râdă şi uneori să plângă, să le spun „poveşti” în care să se regăsească sau să le dea curaj să îşi transforme visurile în realitate. Însă după absolvirea liceului, Colegiul Naţional „Alexandru Papiu Ilarian”, secţia Matematică-Informatică, din Târgu-Mureş, sub îndrumarea părinţilor şi pentru că era mai cool şi trendy, am devenit studentă a Academiei de Studii Economice, specializare Management Economic. Visul de a deveni actriţă s-a însă concretizat mult mai târziu, după aproximativ şapte ani, când mi-am făcut curaj şi am dat admitere la Facultatea de Teatru din Bucureşti, la Spiru Haret.
– Cum ţi-a schimbat viaţa această admitere la teatru?
– Cum în timpul liber am început să merg la castinguri şi să filmez reclame, mi-am dat seama că îmi place să „îmbrac” diverse roluri şi că mă simt bine în faţa camerei. Primind şi aprecierea celor din jur, regizori, producători, oameni din agenţii de publicitate, prieteni, simple persoane care mă recunoşteau pe stradă ca fiind „fata din reclama X”, mi-am făcut curaj şi am dat curs împlinirii visului din adolescenţă: să fiu actriţă. Aşa că după alţi patru ani am absolvit a doua facultate, cea de Teatru, urmată bineînţeles de alte cursuri de actorie în Bucureşti, şi anume cele organizate de „Mandragora Movies” împreună cu studioul de actorie din Los Angeles al Ivanei Chubbuck, dar şi în străinătate, respectiv în Madrid, Mexico City şi Los Angeles.
– Ce mari actori și regizori de top ai cunoascut de-a lungul timpului?
– Ca proiecte de film mai importante, aş vrea să menţionez filmul „Palatul Pionierilor”, în regia lui Bobby Păunescu, care a avut premiera mondială în ianuarie 2015 la „Sundance Film Festival” şi în luna decembrie a aceluiaşi an, la noi în ţară. Personajul a fost unul principal, „Mona Alexe”, o tânără din provincie, care pentru sănătatea surorii ei îşi riscă reputaţia, căsnicia şi chiar propria viaţă. Însă doar personajul ul meu pare în esenţă unul dintr-o dramă, filmul în schimb e o comedie savuroasă cu acţiunea la începutul anilor ’90, care cu siguranţă pentru mulţi dintre noi va trezi amintiri. Merită văzut! Un rol principal am avut şi în lungmetrajul „Nimic despre dragoste” al lui Florin Piersic Jr. despre care nu vă pot dezvălui prea multe, decât că e o dramă despre „două femei, doi bărbaţi şi o mie de minciuni”, după cum îl descrie chiar regizorul. Pot să mărturisesc că rolul din acest film e rolul care m-a solicitat psihic cel mai mult până acum. Mă puteți vedea şi într-un film cu Steven Seagal, „Mercenary: Absolution”, într-un rol de „fată rea”, făcând parte dintr-o organizaţie de trafic de persoane alături de Vinnie Jones, Josh Barnett, Howard Dell şi Byron Mann. Am avut, de asemenea, un rol episodic în sezonul 2 din sitcom-ul „Las Fierbinţi” şi un personaj mai mic, dar intrigant, în comedia romantică „Minte-mă frumos în Centru Vechi”, regizată de Iura Luncaşu. Din păcate, nu am avut ocazia să joc mult teatru, doar în timpul facultăţii şi de câteva ori în piesa pregătită pentru examenul de licenţă, „Nişte fete”, de Neil LaBute, care m-a adus în faţa publicului şi m-a făcut să simt energia şi vibraţia aplauzelor de final care mi-a intrat până în suflet. Pur şi simplu am simţit fericire în momentul acela. Chiar dacă mă consider actriţă de film, sunt deschisă şi onorată să fac parte din proiecte de teatru. Am mai primit propuneri de colaborări în trecut, însă din nefericire nu s-au concretizat, eu fiind ori prinsă în alte angajamente, ori plecată din ţară.
– În prezent nu mai locuiești în România. De câţi ani eşti plecată?
– Venind vorba de plecatul din ţară, în luna octombrie 2017 s-au împlinit doi ani de când nu mai locuiesc în România. M-am stabilit în Mexico City, unde am avut proiecte ca actor în reclame pentru branduri naţionale cât şi internaţionale, ca Apple, Hewlett Packard Enterprise, Telcel – cea mai mare companie de telefonie mobilă din Mexic, El Senor de los Cielos – cea mai de succes telenovela din America Latină în momentul de faţă. Mexico City este o piaţă unde competiţia între actori şi modele este enormă. S-a întâmplat să stau câte trei-patru ore aşteptând să intru să dau proba de casting. Erau câte 300-500 de persoane şi uneori chiar mai multe, pentru un singur rol într-o reclamă. Deci viaţă de actor şi model nu înseamnă doar „glam”. E multă răbdare, perseverenţă, timp investit şi bineînţeles multă muncă. Momentan mă aflu în Los Angeles, pentru a avea nişte întâlniri referitoare la viitoare proiecte de film şi campanii publicitare.
– Ce înseamă pentru tine actoria și ce satisfacţii îţi oferă această activitate artistică și creatoare?
– Îmi oferă șansa de a „explora” mai multe destine prin intermediul personajelor şi de a întâlni oameni cu poveşti fascinante de la care pot învăţa lucruri noi.”
– La ce proiecte filmice lucrezi în prezent?
– Curând voi începe repetiţiile pentru lungmetrajul „Connection”, o producţie americană, scrisă şi regizată de către Jacques Thelemache. Este vorba de un cuplu, Mellissa Hughes (Maria Bata) şi Benjamin (Jason Patric), care, dorind să iasă din rutina căsniciei şi să îşi „învioreze” puţin relaţia, acceptă invitaţia de a lua parte la o petrecere, în urma căreia vieţile lor iau o turnură neaşteptată. Am să vă dezvălui mai multe, promit, după terminarea filmărilor. Ţineţi-mi pumnii strânşi!
– Multumim Maria pentru că ne reprezinți peste hotare cu un zâmbet superb, un suflet cald și pentru că ne demonstrezi că se poate să avem și un viitor fericit, așa cum ne dorin cu toții!
Lasă un răspuns