Mariana Stan este o cunoscută interpretă a cântecului popular de pe plaiurile oltenești. Născută într-o familie de oameni modești, autentici și iubitori de folclor, ea s-a bucurat încă din copilărie de sprijinul părinților în susținerea pasiunii sale pentru muzică. Tatăl, fiind originar din Muntenia, cu rădăcinile în localitatea Fierbinți, a atras după sine și familia, astfel că Mariana Stan a urmat acolo primii ani de școală. Din partea mamei, Mariana este pe jumătate olteancă. Ea este fiica cea mare a familiei, având și doi frățiori mai mici. În copilărie, Mariana Stan obișnuia să cânte prin odăile casei, identificându-se cu artiști importanți ai folclorului românesc, cu ajutorul unui pickup.
A urmat apoi Colegiul „Gheorghe Airinei” de Poștă și Telecomunicații, din București, iar la scurt timp, în paralel cu liceul, Mariana a studiat și canto popular în cadrul Școlii de Artă Populară din București, la clasa profesorului Gheorghe Lazăr. Pentru că pasiunea devenea din ce în ce mai mare, Mariana Stan, dorind să continue pe calea cântecului popular, a urmat cursurile Facultății de Muzică, specializarea Pedagogie Muzicală, din cadrul Universității Spiru Haret, din București. Mariana și-a manifestat talentul prin muncă susținută și perseverență. Dorința sufletului ei a fost dintotdeauna să meargă pe o cale dreaptă în carieră, să nu renunțe niciodată. De-a lungul timpului a obținut diverse premii, de care se simte mândră și plină de recunoștință. A participat la Festivalul Internațional „La fântâna dorului”, în Șimleul Silvaniei, festival prezentat de regretata Marioara Murărescu, reprezentând Facultatea de Muzică, din cadrul Universității Spiru Haret. Profesional, are numeroase colaborări cu: Orchestra Națională „Lăutarii din Chișinău” (dirijor Nicolae Botgros), „Ansamblul Ciocârlia” al Ministerului Administrației și Internelor (dirijor Marian Alexandru), Orchestra Națională Radio (dirijor Adrian Grigoraș), Orchestra „Rapsodia Română” (dirijor Marcel Goiana), Ansamblul „Cununa Carpaților” (dirijor Gheorghe Popa), Orchestra „Doina Gorjului” (dirijor Aurel Blondea), Cercul de Muzică Populară al Centrului Cultural al M.A.I. București (dirijor Marius Olmazu). Apare la emisiuni de folclor la diferite televiziuni (TVH, Etno TV, TVR, etc.), dar și la posturi de radio (Radio România Actualități, Antena Satelor). Discografia Marianei Stan cuprinde CD-uri și casete audio, ce reprezintă înregistrări realizate din anul 2004 până în anul acesta (Ex. albumele „Viața începe c-o poveste” și „De n-ar fi dor pe pământ” (2013)). Mariana spune că o parte din cântecele pe care le interpretează sunt culese cu grijă din satele prin care trece și valorizate așa cum a învățat la cursurile de folclor din cadrul Facultății de Muzică, când era studentă.
Cântecele compuse de ea sunt inspirate din experiențele sale de viață, pentru că viața este sursa cea mai bună, și astfel sunt trecute și prin filtrul sufletesc, pentru a putea fi dăruite din inimă celor care îndrăgesc cântecul popular. Deviza sub care profesează este: „Cântecul popular este nepieritor!”, iar acestea nu sunt vorbe spuse la întâmplare, ci fapte bazate pe realitatea care ne convinge zi cu zi că și acum în mileniul III sunt destui tineri cu vocație și pasiune pentru muzica satului românesc. Au demonstrat acest lucru de nenumărate ori, prin prestația artistică deosebită de care au dat dovadă pe scenele festivalurilor naționale de folclor, în emisiuni de radio și televiziune. Mariana Stan, această fată cu chip și suflet frumos, se dăruie din tot sufletul pentru cea mai dragă moștenire a străbunilor ei, cântecul popular oltenesc. Cu timiditate și modestie, dar și cu o mare responsabilitate a pornit în urmă cu câtva ani pe drumul artei interpretative, știind de calea ce avea de parcurs, de la lansare și până la consacrare. Talentul, pasiunea și ambiția o susțin însă pas cu pas, așa încât drumul ei până în prezent a fost frumos și plin de succes. Alegerea unui repertoriu cât mai adevărat, grija pentru stilul de interpetare, dar și maniera de redare a fiecărui cântec, în așa fel încât să ajungă la sufletul ascultătorului, sunt preocupari permanente ale Marianei Stan, cea care își dorește să se numere printre interpreții îndrăgiți și apreciați de marele public.
Acesta este idealul la care visează încă din copilarie, dar care prinde viață acum, când conștientizează ceea ce trebuie făcut pentru cântecul popular, dar și pentru sine. Muncește mult, cu seriozitate, cu dăruire, ca să-l împlinească. Din buchetul de cântece alese cu suflet din grădina folclorului oltenesc de către Mariana Stan putem menționa melodiile: „Pentru cine nu am somn”, „Nevasta de om bogat”, „Ce ești inimă-ntristată”, „Mă gândesc mamă la tine”, „Ursitoarele”, „Soarta-n cale mi te-a scos”, „De la o brumă de bani”, „Ce-nseamnă suflet de câine”, „Oameni buni din lumea-ntreagă”, „Eu iubesc copii”, „Duc în suflet dor prea mare”, „Mă-nchinai și mă rugai”, „Nu e viața cum ai vrea”, „De n-ar fi dor pe pământ”, „Erai tânăr ca frăguța”, „Ți-am tot zis neică Petrică”, „La coșarul dărâmat”, „Mândră-i lumea de trăit”, „Ce făcui, nu făcui bine”, „Azi e zi de sărbătoare”, „Dragoste, minte de-mi ții”, „Măi neicuță Matei”, „De ce te-oi fi supărat”, „Micuță și iubăreață”, „În ziua de Dragobete”, „Drag îmi este mie toamna”, „De când te iubesc pe tine”, „Neică, ce mi-ai dat”, „Până nu te-am cunoscut”, „Spuneți, spuneți, ochilor”, „Frunzuliță mărăcine”.
Mariana Stan poate trece ca pe o mare reușită demersul său artistic, un succes ce se alătură altor împliniri care îi dau imboldul de a merge mai departe pe drumul ales, spre împlinirea idealului său. Noi îi doresc mult succes!
Lasă un răspuns