Duminică, 10 decembrie, TVR 2 a transmis în direct de la ora 14.45, Gala Premiilor EXCELSIOR. Evenimentul a fost organizat de către Primăria Capitalei prin Teatrul EXCELSIOR, în parteneriat cu Societatea Română de Televiziune și Ministerul Educației Naționale. Teatrul EXCELSIOR este o instituție de cultură dedicată artelor spectacolului al cărui public ţintă sunt copiii şi adolescenții. Este un teatru tânăr, de repertoriu, care și-a asumat prin statut să răspundă unor autentice nevoi ale societății contemporane: absența unor oferte culturale coerente, special concepute pentru copii și adolescenți.
Prin acest eveniment – „Gala Premiilor EXCELSIOR” – și-a propus să premieze cele mai reprezentative coruri școlare de amatori din România. Astfel, prin amabilitatea gazdelor, în Studioul 3 al Televiziunii Române, au răsunat glasurile a sute de elevi din toată țara, veniți să prezinte momente artistice de neuitat și cele mai frumoase piese corale pe care le aveau în repertoriu, în finala concursului național Gala Premiilor EXCELSIOR. Câștigătorul urma să fie decis dintre cele zece coruri finaliste, atât de un juriu de specialitate, cât și de voturile telespectatorilor, fiecare cu un procent de 50 la sută.
Membrii juriului au făcut aprecierea corurilor pe baza notării, cu puncte de la 1 la 10, după următoarele criterii: a) Personalitatea artistică a corului b) Aranjamentul partiturii muzicale c) Calitatea sunetului și intonația d) Detalii muzicale generale e) Spectacolul artistic pus în scenă. Numărul alocat pentru televot a fost valabil în aproape toate rețelele, pentru votul prin apel telefonic. Gazdă a acestei primei ediții a fost Iuliana Tudor, iar Liana Stanciu ne-a ținut aproape de concurenți din „camera verde”. Gala Premiilor EXCELSIOR a debutat cu un moment solemn emoționant: Corul „Accoustic”, dirijat de Daniel Jinga, a interpretat, alături de maestrul Gheorghe Zamfir, „Ave Maria” de Schubert. Invitate speciale ale Galei au fost artistele Ruslana și Helena Paparizou, laureate ale concursului muzical Eurovision în anul 2004, respectiv 2005, care au susținut două recitaluri extraordinare. Cele zece coruri finaliste selectate de către membrii juriului pentru a participa la prima ediție a Galei Premiilor EXCELSIOR au fost: Corul „Unison”, Corala de fete „Ciprian Porumbescu”, Corul „Angeli Junior”, Corul „Orfeu”, Corul de Copii și Tineret „Symbol”, Corala „Fantasia”, Corul „Bravissimo”, Corul „Soli Deo Gloria”, Corul de Copii „Meloritm” și Corul „Sfânta Elisabeta”. Juriul finalei concursului a fost format din următorii: Gheorghe Zamfir – naist virtuoz și compozitor, prof.univ.dr. Valentin Gruescu – maestru dirijor, Daniel Jinga – maestru de cor al Operei Naționale București, Adrian Găzdaru – Director Teatrul EXCELSIOR și Ana Maria Târâială – redactor muzical TVR.
Prima ediție a Concursului Național Gala Premiilor EXCELSIOR, eveniment dedicat corurilor școlare din România, a fost câștigată de Corul de Copii și Tineret „Symbol” din București. Trofeul a fost înmânat de managerul Teatrului Excelsior, Adrian Găzdaru. Acest ansamblu coral a întrunit cele mai multe puncte (votul juriului și votul telespectatorilor) pentru piesa „Coralia”. Premiul al doilea a revenit Corulului „Unison” din Brașov, care a interpretat „Ciocârlia”. Premiul al treilea l-a obținut Corul de copii „Meloritm” din București, pentru „Colaj popular”.
Câștigarea Galei Premiilor EXCELSIOR a fost ultimul pas al Corului Symbol către „Eurovision Choir of the Year 2018”. Organizat de European Broadcasting Union (EBU), Concursul Eurovision Choir of the Year se va afla anul viitor la cea de-a doua ediție. Printre participanții primei ediții, de anul acesta, s-au numărat grupuri corale din Austria, Belgia, Danemarca, Estonia, Germania, Letonia, Slovenia și Ungaria. În anul 2018 România va fi reprezentată la acest Eurovision al Corurilor din 2018 de către Corul Symbol, aflat sub bagheta magică a dirijoarei Lect. univ. dr. Luminița Guțanu Stoian, cea care a vibrat odată cu minunații interpreți, oferindu-le repere și tușe de culoare muzicală. Corul „Symbol” a fost înființat în anul 1990 de către profesorul Jean Lupu. Membrii corului sunt elevi, studenți, precum și un număr restrâns de absolvenți ai unor facultăți. Luminiţa Guţanu Stoian este Dirijor principal al acestui cor, Dirijor adjunct al Corului Patriarhiei Române „Nicolae Lungu”, Dirijor şi fondator al grupului coral „Lyris” (fost „Ad Libitum”) și s-a născut la Chişinău, în Republica Moldova. A urmat studiile de masterat, specializarea „Dirijat cor academic” în cadrul Universităţii de Arte din Chişinău, după absolvirea Institutului de Arte din Chişinău (actualmente Academia de Muzica, Teatru și Arte Plastice din Chișinău), specializarea Dirijat cor academic. În prezent este Lector Univ.Dr. la Facultatea de Științe Socio – Umane, specializarea Pedagogie Muzicală, din cadrul Universității Spiru Haret din București. În anul 2016, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a acordat Ordinul Sf. Martir Antim Ivireanul, înalta distincție a Patriarhiei Române.
După o așa mare reușită pe pagina media a corului „Symbol” scrie: „Am reușit ÎMPREUNĂ! Vă mulțumim pentru voturi! Suntem tare bucuroși de rezultat și foarte entuziasmați pentru pregătirile ce urmează! Corul Symbol este, așadar, prima formație care va reprezenta România la Eurovisionul Coral. Mulțumim organizatorilor! Mulțumim dumneavoastră, celor de acasă, care ați reacționat prompt și cu inima deschisă la prestația noastră!”
Vă mulțumim și noi pentru că existați și ne faceți părtași la asemenea momente de bucurie și serenitate. Vivat „Symbol”! (G.V.G.)
Lasă un răspuns