Dați-i statului dreptul său monopolist!

Lăsați statul să intre în firme! Lăsați-l să-și ia „acțiunea de aur” în structura acelor companii private care contează! Iar voi, antreprenori, deveniți acționari minoritari de bună voie! Ideal ar fi să dispăreți de pe piață, dar, dacă vă încăpățânați să vă duceți visurile antreprenoriale mai departe, faceți măcar acest gest!

Vine 2018, fiți patrioți și dați-i statului dreptul său monopolist! Și poate așa veți scăpa de splitarea TVA (printre altele…)! În fapt, nu poate, ci sigur! Că veți pierde și controlul propriilor afaceri e altceva, dar măcar vă veți mai regăsi (o vreme, poate!) printre ultimii mohicani ai mediului privat. Mohicanii-mandatari!

Sigur, puteți continua a vă opune abuzurile statului! Nu vă plecați nicicum în fața presiunile lui și veți rămâne pe mai departe proprii voștri antreprenori! Veți lupta însă și cu birocrația și încâlceala conturilor separate de TVA, veți fi mereu și sub spectrul posibilității de a fi declarați evazioniști, la prima greșeala sau întârziere, dar, desigur, veți fi acei antreprenori care au murit luptând! Că ați început lupta prea târziu, este altă poveste…

Modificarea unei legi în folosul unei părți ar trebui să intre cel puțin la abuz în serviciu. Dar parlamentarii nu vor ajunge acolo. Pentru că „partea” favorizată este statul, iar ei sunt parte a acelui stat care își pune deoparte ceea ce îi convine. Dacă legea ar fi favorizat un interes privat, nici mama lobby-ului nu i-ar fi scăpat de suspiciunea de trafic de influență. Dar când la mijloc sunt interesele statului, traficul de influență devine o politică protecționistă, nu?!

Așa că parlamentarii au modificat ordonanța privind „split TVA” și au retras de acolo exact „il capo dei capi” putregaiurilor în vărsarea de TVA. Marele colos care, prin companiile de stat și instituțiile publice, se sustrage practic de ani buni, și în cote amețitoare, de la plata TVA… Iar legea „splitării” a devenit una cu dedicație pentru mediul privat, practic doar firmele de aici urmând a fi supracontrolate și supracolectate în acest mecanism inegal.

Lucrurile au fost făcute pas cu pas… Iar acum s-a ajuns la momentul în care statul s-a retras de sub prevederile OUG privind splitarea TVA. Și-a protejat instituțiile, companiile, motivând problemele legate de „evidența contabilă și procedurilor de achiziții publice”. Doar că greutăți în evidențele contabile vor avea și firmele private, iar a le trata discreționar va genera două medii total diferite. Nu vom mai avea un mediu de afaceri, ci două entități distincte și tratate discreționar. Mediul privat care va deveni un „mediu split TVA” și statul, cu toate instituțiile și companiile lui (și care vor rămâne pe mai departe rău platnice).

Sigur, aparent, faptul că parlamentarii au extras de sub tăvălugul splitării TVA instituțiile de stat pare fi doar o favorizare a companiilor sale făcută tocmai de acela care deține „pâinea și cuțitul”. Și nu, nu s-ar fi putut limita doar la ștergerea datoriilor în cazul marilor datornici de stat, căci atunci, „sabia” fiscală nu ar mai fi avut tăișul care interesează, cel îndreptat spre mediul „split-privat”.

Avem în față un trafic de influență, un abuz în serviciu, o concentrare legislativă menită să creeze o discriminare fățișă. Avocatul poporului? Păi, cum să intervină când și el are datorii la stat, nu?! Și nu o să se pună capră unui val care îl favorizează la rându-i…

O dovadă că totul a fost premeditat vine și din adoptarea de acum câteva luni, de către guvern, a unei prevederi care dă statului dreptul să devină acționar în companiile private. Iar faptul că statul poate obține acțiuni într-o firmă privată, fără a le cumpăra, ci prin conversia datoriilor pe care le are firma la stat, spune totul, nu?!

P.S.:

Deși legea actuală nu permite așa ceva, statul, printr-o inițiativă a Ministerului Economiei, vrea să aibă dreptul de a cumpăra acţiuni la firmele private, pentru a-şi întări poziţia de acţionar. Dar nu cu bani, practic, o societate cu datorii la stat urmând a-și majora capitalul prin emiterea unor noi acţiuni pe care statul să le preia „la conversie”, devenind astfel poate chiar acţionar majoritar…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*