Dezmembrarea Ucrainei?…

La Kiev pare că se pregătește un nou Euromaidan. De data asta nu împotriva unui prorus ca Viktor Ianukovici, ci contra președintelui ales pro-european Piotr Poroșenko. După Euromaidanul din 2014, Ucraina s-a afundat în sărăcie și anarhie. Țara s-a dezmembrat în est, dovedind o concluzie istorică că nu întotdeauna revoluțiile și mișcările sociale aduc progresul și pacea, ci dimpotrivă. Ucraina nu e în stare să ofere pacea socială și economică internă, iar politica sa nu a depășit o viziune de conflict tribal.

În urma Euromaidanului, Ucraina a pierdut Donbas și Lugansk, iar în urma anarhiei de zilele acestea de pe străzile Kievului te întrebi ce va mai pierde. Mihail Saakasvili, mercenarul președinte georgian, care a îmbrăcat haina anticorupției vrea să ajungă stăpân la Kiev cu ajutorul ong-urilor finanțate din afară. De fapt lupta anticorupție e un pretext, un vehicol politic ce poate manipula ușor masele – doar toată lumea vrea anticorupție – pentru a pune mâna pe putere. Anarhia de la Kiev se pare că începe să convină de minune țărilor din jur, nemulțumite de noua lege a educației care a eliminat româna, poloneza și maghiara din școli. Mihail Saakasvili, deși i s-a retras cetățenia ucraineană, că doar e georgian, a reușit să intre în Ucraina fără pașaport, confirmând starea de anarhie de la Kiev, rezultantă a primului Euromaidan. Recent s-a petrecut la Kiev un lucru de necrezut care arată că țara e în plin haos.

Fostul președinte georgian Mihail Saakasvili, devenit opozant al actualului regim de la Kiev, a fost eliberat de multime la scurt timp dupa reținerea sa de către poliția ucraineana. Înainte amenințase că se aruncă de pe un bloc.  Cateva sute de susținători ai săi au blocat furgoneta care îl transporta, iar Saakasvili a coborât din vehicul si apoi s-a îndreptat către parlament însotțit de simpatizanții săi. Parcă asistăm la o revenire a revoluției bolșevice din 1917. Din cauza mulțimii compacte de oameni care a înconjurat furgoneta poliției, nu a fost posibil să se afle dacă eliberarea fostului șef al statului georgian a fost rezultatul unei acțiuni în forță a sustinatorilor lui sau dacă politia a cedat în fața acestora. Pemanența ”revoluției continue” în lupta anticorupției a creat batalioane de asalt de tip troțkist, care iată pun la grea încercare statul ucrainean. Se propune o anticorupție de tip utopic la fel ca și Lenin în octombrie roșu. Ceva similar e și la noi, unde mai nou sunt bătuți cetățeni pașnici pe stradă de către așa-ziși protestatari fără ca jandarmeria sau poliția să intervină pentru a nu deranja activiștii care pun la îndoială ordinea de stat.

Ucraina în urma acestui incident cu Saakasvili se îndreaptă cu pași repezi spre anarhie. Să fi început planul de dezmembrare a Ucrainei? Anarhia vine de minune în întâmpinarea  intereselor ucrainenilor proruși care vor ca Donbasul să rămână independent, dar și polonezilor care visează la Liov, Ungariei care vrea Transcarpatia, ia România nu cred că ar zice nu revenirii Bucovinei de nord, care a aparținut românilor în perioada interbelică. ”Revoluția continuă” care se aplică în Ucraina a creat premisele anarhiei și destructurării țării. Pe acest model se fac încercări și în piețe ale unor capitale din Europa centrală și de est. Modelul ucrainean de înfrângere a demnității unui popor și de subcolonizare se pare că e unul de succes, dar și un prim pas al dezmembrării unei țări.

Un răspuns la “Dezmembrarea Ucrainei?…”

  1. Radu Pârvu spune:

    Doar a Bucovinei de Nord ? Dar Bugeacul nu a fost tot în Moldova lui Ștefan ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*