Actrița, balerina și coregrafa Ramona Bărbulescu s-a născut pe 22.11.1982, la Râmnicu Vâlcea. Fiind o împătimită a dansului a urmat Liceul de coregrafie „Floria Capsali” din București, iar apoi Secția de Coregrafie din cadrul U.N.A.T.C. „Ion Luca Caragiale” din București în perioada 2001-2005. Simțind că se poate exprima și teatral, s-a înscris la examenul de admitere de la Facultatea de Teatru din cadrul Universității Spiru Haret din București, specializarea Arta Actorului și urmează cursurile acestei facultăți în perioada 2007 – 2011. Este absolventă a clasei coordonate de profesorii Constantin Codrescu, Vlad Rădescu și Sorin Dinculescu. La „Gala Absolvenților” ce a avut loc la Teatrul Masca din București, Ramona a jucat în piesa „Imaginează-ți că ești”, serial teatral de Matei Vișniec, în care a jucat alături de colegii săi Maximiliano Nugnez, Robert Poiană, Alexandru Nucu, Maria Dodoc, Adrian Anghel, Iuliana Marin, Andrei Pătru, Roxana Popa și Victor Apetrei.
Fiind deja absolventă de coregrafie, Ramona a participat la diferite proiecte de teatru – dans sau coregrafice, cum ar fi: participarea la „Forum Art” (atelier de muzică contemporană Archaeus organizat de ARFA) – Radiodifuziunea Română (2002); Participarea la crearea unor moment coregrafice la Institutul francez din Bucureşti (2002); Moment coregrafic prezentat în cadrul „Galei Premiilor Uniunii Scriitorilor”, la Teatrul Nottara (2003); spectacolul Apocalilypse live part II, coregrafie Sven Seeger, asistat de Julie Bougard şi Pitt Sauerwein – visuals & performing (2003); spectacolul Sarea pământului, coregrafia Liliana Iorgulescu, la Teatrul Odeon din Bucureşti (2003); Spectacol cu Trupa Sensor – momente coregrafice (2003); Turnee cu spectacolul Sarea pământului în ţară (2003-2005); Coregrafie la concert Grigore Leşe 50, coregrafia Liliana Iorgulescu, Radiodifuziune a Română (2004); participare la „Olimpiada Culturală de la Atena” – InterArt – coregrafie Liliana Iorgulescu și Mihaela Vosganian (2004); participare la „Zilele Culturii Române de la Madrid” – cu spectacolul „Sarea pământului”, coregrafia Liliana Iorgulescu; spectacolul „Sprint”, produs de Centrul Naţional al Dansului, Bucureşti (2005).
Pentru eforturile sale creatoare artista Ramona Bărbulescu primește o bursă internaţională „KulturKontakt Austria / Tanzquartier Wien, Artists-in-Residence program 2005”, la Viena (Austria) în anul 2005. În același an se află în distribuția spectacolului „Bitter Sauce”, în regia Lidiei Carmen Vidu, spectacol selectat și prezentat în cadrul Festivalul internaţional de teatru de la Brăila şi jucat apoi la Teatrul „Green Hours”, din Bucureşti. Tot în 2005 joacă în „Visul unei nopți de vară” de W. Shakespeare (regia Florin Gabriel Ionescu) la Teatrul „Tony Bulandra” din Târgoviște. În același an 2005 participă la Festivalul Internațional de Teatru din cadrul „Expoziţiei Mondiale Aichi”, din Japonia. În anul 2006 o regăsim pe mica noastră balerină la „Mica Academie de Artă”, alături de director Raluca Voicu, ca profesor de dans. În 2007 întră în proiectul „Protect”, de la „Teatrul Desant” (coordonator Paul Duncă). În 2007 se află în distribuția spectacolului „Romeo şi Julieta”, regia Kemal Basar (Turcia), la Teatrul Tony Bulandra din Târgovişte. În același an participă cu un spectacol coregrafic la Festivalul de Teatru de la Sibiu (coregrafia Liliana Iorgulescu). Semnează coregrafia spectacolului „Lampa lui Alladin”, în regia lui Cristian Pepino, de la Teatrul Ţăndărică din București. În 2008 se află în distribuția spectacolului „Femeile din Trahis” (regia Alexander Hausvater; coregrafia Mălina Andrei), la Teatrul Tony Bulandra din Târgovişte. Urmează anul 2008 cu spectacolul „Odihna – sau puțin înaintea sfârșitului” de George Banu (regia Mihai Măniuţiu) la același teatru târgoviștean. Continuă colaborarea cu același teatru pentru spectacolul din anul 2009, „Miro: Aceasta este culoare visurilor mele”, în regia lui Horaţiu Mihaiu În 2010 participă la proiectele de spectacol „Promised Land” şi „Nesomn”, concept şi coregrafie Arcadie Rusu. În anul 2011 este actor în trupa profesionistă a Teatrului Logos din București (director Oswald Gayer), teatru cu care colabora déjà din anul 2008, și se află în distribuția spectacolelor „Faust I”, „Faust II”, „Insula Sclavilor” (colaborare din 2010) și „Peer Gynt”. În urma acestei experiențe deosebite și a întâlnirii cu euritmia, devine și studentă la „Şcoala Superioare de Artă Euritmică” din Bucureşti.
Ce a însemnat pentru tine întâlnirea cu Teatru Logos, Ramona? „Teatrul Logos este un teatru inovator, un teatru revoluționar, o profundă experiență în care omul și cuvântul se evaluează reciproc. Timpul pe care l-am petrecut cu această trupa mi-a dăruit întrebări și experiențe, viețuiri fundamentale care definesc cu totul nou sensul vieții.”
Între timp Ramona colaborează foarte bine și cu Teatrul de copii „Țăndărică” din București. În anul 2011 repetă și apare în spectacolul „Nesomn” creat de Arcadie Rusu, cu sprijinul CNDB (Centrul Național al Dansului din București) și jucat la Sala Atelier a Teatrului Național din București. În anul 2014 se află în distribuția spectacolului „Folia Shakespeare & Co.”, în regia lui Gigi Căciuleanu, creat de Fundația „Art Production” în parteneriat cu Teatrul „Metropolis” din București. Deasemenea o întâlnim pe afișul Teatrului Național din București în spectacolul „D`ale noastre”, creat și regizat de maestrul Gigi Căciuleanu. În anul 2014 participă și la Gala „Dancelebration”, o Gală de dans coordonată de coregraful Răzvan Mazilu, la Teatrul Odeon din București.
În caietele spectacolului „Nesomn”, participant la „UNDERCLOUD – Festival de Teatru Independent de Orice” (2016) scrie următoarele: „Suntem neobosite forme de vis, proiectăm, generăm vise, le trăim pentru noi, pentru alţii, alţii le trăiesc… Le trăim şi pentru cei de care zicem că nu mai sunt, la fel cum şi ei le trăiesc pentru noi. Visele sunt forme complexe, prin care trecem continuu, în care nu există nici un fel de delimitare raţională. Este multitudinea de dimensiuni din care facem parte. Sunt vieţile pe care le-am avut, formele prin care am trecut, sunt ceea ce nu se va sfârşi niciodată..” spune Arcadie Rusu, regizorul acestui spectacol. Așa este și Ramona Bărbulescu, absolventa noastră de la Facultatea de Teatru din cadrul Universității Spiru Haret din București, specializarea Arta Actorului, o neobosită zbatere suavă de aripă. Pentru cine urmărește aceste gale și spectacole de teatru dans, actrița – balerină Ramona Bărbulescu este o prezență vie, activă, ca un zbor de fluture într-un câmp primăvăratic de flori.
Lasă un răspuns