A fost descoperite cel de al doilea mamut din Covasna

Un craniu fosil de mamut a fost descoperit de un bărbat din Covasna, în anul 2013, în zona localităţii Ariuşd (jud. Covasna). Este al doilea schelet al acestui mamifer ce a fost găsit în zonă în ultimii ani, iar specialiştii au şi o explicaţie pentru asta. Ultimii giganţi ai planetei, cum sunt denumiţi mamuţii, migrau din Asia spre Europa pe timp de iarnă, iar traseul acestora trecea prin România. Scheletul craniului de mamut, de acum câteva milioane de ani, a fost descoperit cu totul întâmplător. Lungimea acestuia este de aproape un metru şi jumătate. Descoperitorul, după ce a văzut că bucata pe care o găsise se tot măreşte în urma săpăturilor, a chemat specialiştii.

Întâmplător, am văzut nişte fragmente de oase în mal, am început din curiozitate să sap, am văzut că e enorm de mare, m-am speriat şi am chemat specialiştii să vadă despre ce este vorba. E prima descoperire, dar o caut de mult”, a declarat Iulian Cozianu. „Ce specie, ce vârstă a avut, rămâne de văzut, va fi stabilit probabil  într-un laborator, undeva în Ungaria ori în Anglia. După ce l-am scos de acolo, eu cred că este mastodont mai mult ca sigur, acuma, că o fi dintr-o specie  cunoscută sau o fi o specie nou descoperită, rămâne de văzut”, ne-a spus geologul Szabo Imre. După cum arată molarii animalului, aceştia fiind netociţi, îi face pe cercetători să creadă că atunci când uriaşul animal a murit era tânăr, într-o stare de sănătate bună. „Aici, în partea aceasta, se vede locaşul fildeşului în craniu, are un diametru de 20-25 de cm, deci probabil fildeşul avea o lungime de peste 3 metri”, a mai spus geologul Szabo Imre. „Este vorba despre un craniu sau un fragment de craniu al unui mastodont, cel puţin aşa se pare la prima vedere şi este important că am găsit aceste oase, care vor completa colecţia noastră din Muzeul Depresiunii Baraolt”, ne-a spus muzeologul Demeter Laszlo. „Este foarte interesant că în toată partea aceasta, pe mai mult sute de metri, pe perimetrul acesta, apar mai multe oase, că o fi de la acelaşi animal sau că o fi fost o catastrofă şi că s-au adunat toate osemintele aici, asta nu se poate spune”, explică geologul Szabo Imre. „La prima vedere, ar fi vorba de un craniu de mamut. Nu de mastodont. Pentru că molarul este prea mare, molar aşa mare la mastodont eu, cel puţin, din istorie sau din bibliografie, nu cunosc”, a mai declarat Imre Sabu.

Această specie are o istorie care se întinde pe câteva milioane de ani. Astfel, în nordul Africii au fost găsite fosile, cu vârsta de 4,8 milioane de ani, ale unei specii de mamut denumite de specialiști Mammuthus africanavus, aceasta fiind declarată cea mai veche dintre speciile cunoscute. În cursul evoluției, unele specii au rămas cantonate în zonele sudice ale Europei, așa cum a fost Mammuthus meridionalis; altele s-au îndreptat spre nord, spre vastele spații deschise din regiunea septentrională a Eurasiei, adaptându-se la viața în stepele reci, bătute de crivăț (deși nu neapărat acoperite de zăpezi, căci climatul era mai degrabă secetos în acea perioadă). Chiar dacă zona este plină de rămăşiţe fosilizate, din păcate, starea multora nu este una tocmai bună, acestea fiind sfărâmicioase şi trebuiesc manevrate cu foarte mare grijă.

În iulie 2008, într-o mină de lignit din comuna Racoşul de Sus, a fost descoperit tot întâmplător scheletul unui mastodont. Oasele, cu o vechime de 2,5–3 milioane de ani, fiind unice în România şi cel mai bine conservate din Europa. Scheletul, aproape complet, este expus în prezent la Muzeul Depresiunii Baraolt (jud. Covasna). (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*