Expoziția „Aurul antic. De la Marea Neagră la Oceanul Atlantic”, deschisă la Lisabona

Un eveniment de marcă al acestor zile este și expoziția cu cele mai de preț piese ale arheologiei portugheze și a unei selecții de 21 de piese provenite din tezaurul Muzeului Național de Istorie a României care va putea fi vizionată în perioada 28 noiembrie 2017 – 22 aprilie 2018, la Lisabona, în Portugalia. În această perioadă sala tezaurului Muzeului Național de Arheologie din Lisabona va găzdui expoziția intitulată „Aurul antic. De la Marea Neagră la Oceanul Atlantic”.

Pusă sub înaltul patronaj al președinților României, Dl. Klaus Werner Iohannis, și Portugaliei, Dl. Marcelo Rebelo de Sousa, manifestarea este organizată de Muzeul Național de Istorie a României din București în parteneriat cu Muzeul Național de Arheologie din Lisabona, Ambasada României în Republica Portugheză și Institutul Cultural Român din Lisabona. Expoziția propune vizionarea în paralel a pieselor celor mai de preț ale arheologiei portugheze și a unei selecții de douăzeci și una de piese iconice provenite din tezaurul Muzeului Național de Istorie a României și este menită să ilustreze faptul că cele două țări nu sunt unite doar prin moștenirea latină comună ci și prin circulația ideilor și formelor artistice în Europa pre -romană și în spațiul cultural al Imperiului Roman. Între piesele aduse din România se află una dintre brățările dacice de la Sarmizegetusa, parte a uneia dintre cele mai semnificative descoperiri arheologice din ultimul secol din Europa, coiful princiar de la Coțofenești, patera din tezaurul de la Pietroasele, o aplică din cel de-al doilea mormânt princiar de la Apahida, rhytonul de la Poroina Mare și delicatul inel de aur cu camee de sardonyx găsit la Poiana Tecuci, o măsură a măiestriei meșterilor romani. Pusă sub semnul aniversării, în 2017, a 100 de ani de relații diplomatice între România și Portugalia și programată a rămâne deschisă până în anul celebrării centenarului României Mari și a încheierii în Primul Război Mondial, expoziția este deschisă până în data de 22 aprilie 2018.

Materii prețioase, cu valoare intrinsecă, aurul și argintul au avut constant, de-a lungul timpului, capacitatea de a concentra puterea creatoare a oamenilor, prelucrarea și modelarea acestora implicând, atât pricepere tehnică, îndemânare și inteligență, cât și inovație sau fior artistic. Au oferit, astfel, un mediu propice comunicării în care s-au putut întâlni atât cei care au făurit obiectele, cei care au ințiat plăsmuirea acestora și s-au bucurat de ele, cei care le-au înțeles sensurile sau doar le-au admirat. În acest context, desenând un arc peste Europa, aurul și argintul oferă o punte de comunicare și un loc de întâlnire în care se pot evidenția, atât particularitățile zonale sau ale diferitelor perioade istorice, cât și elementele comune ale evoluției artei prelucrării metalelor prețioase. Putem urmări astfel, drumul lung și complicat de-a lungul căruia din formele inițiale simple s-au dezvoltat, treptat, structuri din ce în ce mai complicate și mai elaborate, aurul și argintul dezvăluindu-și mereu valențe nebănuite.

Situate la cele două extreme ale Europei, România și Portugalia aniversează în 2017 centenarul relațiilor diplomatice bilaterale, un bun prilej pentru a propune o experiență culturală fără precedent, un dialog arheologic și artistic peste timp, intermediat de obiecte din aur și argint din expoziția „Tezaurul Istoric” a Muzeului Național de Istorie a României. Proiectul expozițional reprezintă o premieră, în cadrul acestuia fiind prezentate piese cu valoare inestimabilă din patrimoniul celor două țări. Astfel, sclipirile misterioase ale piesele noastre antice de patrimoniu de la țărmul Mării Negre s-au întâlnit cu sclipirile pieselor de patrimoniu de pe țărmul Oceanului Atlantic, creând astfel noi punți de lumină peste întreg continentul, spre un viitor comun al tuturor. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*