Scheletul aproape intact al unui mamut de acum trei milioane de ani descoperit la mina Racoș

Scheletul unui mamut care a trăit în urmă cu trei milioane de ani a fost descoperit în anul 2008, la mina Racoş (Racoșul de Sus, jud. Covasna) din zona Baraolt, în timpul unor lucrări de excavaţii. Acesta are aproape șapte metri lungime şi trei metri şi jumătate înălţime, iar specialiştii spun că este valoros şi unic prin faptul că s-a păstrat aproape în totalitate intact. Scheletul a fost expus în subsolul Muzeului Depresiunii Baraolt, până când se va găsi un spaţiu adecvat de expunere, suficient de mare.

Intenţia conducerii instituţiei este de a construi o clădire nouă în care să amenajeze o Secţie de paleontologie şi geologie, unde să fie expuse şi alte oase fosile altor animale preistorice descoperite pe teritoriul judeţului Covasna. Mamutul descoperit a trezit interesul specialiştilor străini, iar paleontologul olandez Dick Mol a venit până la Baraolt ca să îl vadă.

Domnul Dick Mol este unul dintre cei mai de seamă specialişti din lume în această specie, Anancus Arvernensis. El a apreciat că scheletul are o valoare deosebită, deoarece s-a păstrat intact în proporţie de peste 90 la sută, fiind cel mai complet exemplar din această specie descoperit vreodată în lume. Şi mi-a atras atenţia asupra câtorva fragmente mici ca să avem grijă cum le păstrăm pentru că aceste oase sunt unice în lume”, a spus Demeter László, directorul muzeului, care e convins că, după ce va fi „ridicat în picioare”, mamutul va atrage foarte mulţi turişti din ţară şi străinătate. Muzeul din Baraolt este o secţie externă a Muzeului Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe unde există, de asemenea, colecţii deosebite, unele prezentate foarte rar publicului. Scheletul este complet în proporţie de 85% şi, potrivit specialiştilor, aparţine speciei Anancus Arvernensis, un strămoş al mamutului care a trăit în urmă cu trei milioane de ani.

În anul 2016, „Dino Parc Râşnov” a găzduit o expoziţie unicat, în cadrul căreia scheletul mamutului descoperit la Racoşul de Sus în 2008, a fost expus vizitatorilor. „Ne bucură faptul că putem organiza o expoziţie cu beneficii pentru toată lumea, pentru că în prezent scheletul este vizitat la Baraolt de 3.000 de oameni anual, iar la Dino Parc va putea fi văzut de peste 300.000 de oameni. În cadrul expoziţiei, curioşii vor putea vedea nu doar impresionantul schelet, ci şi o reproducere virtuală interactivă a mastodontului, care va simula condiţiile de viaţă ale acestuia. Dino Parc Râşnov este o zonă de agrement şi un muzeu în aer liber, situat pe Strada Cetăţii, în apropiere de Cetatea Râşnov. Pe lângă un traseu impresionant cu 46 de dinozauri în mărime naturală, parcul dispune de locuri de joacă pentru copii, căsuţe în arbori, un cinematograf 9D şi multe alte zone interactive” a declarat Adrian Apostu, manager Dino Parc Râşnov.

Sperăm ca Muzeului Depresiunii Baraolt, cel care găzduiește scheletul mamutului unicat mondial va avea cât de curând un spaţiu adecvat de expunere, suficient de mare, posibil chiar Secţia de paleontologie şi geologie pe care și-o dorește atât de mult, unde să fie expuse şi alte oase fosile altor animale preistorice descoperite în zona judeţului Covasna. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*