Planul roșu: Suspendarea!

Cu susținerea consecventă a unor posturi de televiziune incendiare, corifeii puterii PSD-ALDE amenință deja, când mai aluziv, când mai pompieristic, să pună în operă radicalizări decizionale esențiale, la prima vedere doar lipsite de discernământ dacă nu cumva bine concertate de un proiect antieuropean.

Adrian Năstase, un Canosa din rezerva ideologică a partidului, sugera zilele trecute, tot pe o astfel de  televiziune, cu trimiteri la articolul cel mai indicat din Constituție, idei pe care deja PSD le-a preluat fie în ce privește răspunderea guvernamentală, fie, mizând pe susținerea Curții Constituționale, prin promovarea legislativă direct prin Parlament. Mult disputatele legi ale justiției, care țin trează opinia publică din ianuarie și până în prezent, cu tot avizul negativ al CSM și cu opoziția sindicatelor din Justiție, vor trece prin Parlament fără să mai facă obiectul discuțiilor în plen, ci purtând doar girul comisiei lui Iordache. Orice contestație ulterioară la Curtea Constituțională nu are nicio șansă de izbândă atât timp cât deciziile acesteia sunt previzibile. Iar o contestație la Curtea de la Veneția nu ar schimba prea mult lucrurile.

În aceste condiții, liberalii, după eșecul moțiunii lor, au luat atitudine prin Ludovic Orban față de scenariile acestui plan roșu al PSD ce se preconizează să finalizeze cu suspendarea președintelui Klaus Iohannis. Avem semnale din ce în ce mai serioase că, din dorinţa disperată de a-i salva pe Dragnea, pe Tăriceanu şi pe alţi lideri PSD de consecinţele faptelor lor, majoritatea găunoasă PSD-ALDE pune la cale procedura de suspendare a preşedintelui Iohannis, avertiza liderul PNL.

Și tot Orban dezvăluia, după opinia lui, obiectivul neîndoielnic al acestei stratageme: preluarea interimatului de către mâna stângă a lui Dragnea, domnul Tăriceanu, astfel încât să dea o lovitură împotriva Justiţiei, care nu le-a ieşit nici prin Ordonanţa 13, nici prin pachetul de legi pe care a bătut toba ministrul Justiţiei, Toader. Și asta fiindcă, sublinia Orban, parlamentarii puterii PSD-ALDE sunt în stare să forțeze în Parlament procedurile prin care să poată schimba procurorii șefi și să-și promulge modificările la amintitele legi ale Justiției.

Așadar, nu era întâmplătoare precizarea din Rezoluția de la Herculane prin care PSD constată lipsa de reacţie complice a Preşedintelui României în ceea ce priveşte numeroasele încălcări ale Constituţiei României comise de exponenţii «Statului Paralel şi Ilegitim», începând de la exercitarea unor presiuni asupra puterii judecătoreşti şi până la sfidarea Parlamentului, cu încălcarea deciziilor obligatorii ale Curţii Constituţionale. Tolerând toate aceste abateri grave de la litera şi spiritul Constituţiei, Preşedintele României încalcă una dintre principalele sale atribuţii, respectiv aceea de a «veghea la respectarea Constituţiei şi la bună funcţionare a autorităţilor statului».

Mai mult decât atât, presimțind consecvența principială a președintelui Iohannis în legătură cu liderii care au probleme penale, înainte ca acesta să-și facă cunoscută lista persoanelor oficiale pentru parada militară de la 1 Decembrie, Călin Popescu Tăriceanu anunța deja că are toate motivele să nu meargă la evenimentul amintit:  pentru că dacă aş sta alături de domnia sa înseamnă că aş cauţiona postura în care se află de patron al statului paralel, pe care se face că nu-l vede şi că nu-l cunoaşte.

Ei bine, tocmai acest fantomatic stat paralel s-ar putea constitui în motiv de suspendare, cu toate că nu se poate proba patronajul președintelui asupra acestuia. Dar ce mai contează probele; în antrenarea votului necesar, majoritatea PSD-ALDE este cât se poate de solidară la capitolul atitudini și emoții de grup.

Pașii ulteriori sunt deja calculați: Până la 10 decembrie vor trece prin Parlament legile Justiției garantând imunitate totală miniștrilor, primarilor și demnitarilor, se va desființa abuzul în serviciu ca infracțiune, iar Tăriceanu – președinte interimar – ar promulga la fel de repede reforma Justiției, l-ar demite pe procurorul general și pe incomoda șefă a DNA,  încât Iohannis, revenit la Cotroceni să nu mai aibă după aceea decât un rol decorativ.  Potrivit unor analiști politici, toate acestea ar urma să se petreacă nu noaptea ca hoții, nici ziua ca tâlharii, ci între 20 decembrie și 20 ianuarie, când vigilența românilor amorțește în euforia sărbătorilor de iarnă.

Care vor fi consecințele? Pot fi și acestea anticipate: o îndepărtare de UE cu tot ce decurge din aceasta nu numai pentru românii din țară, ci și pentru cei plecați la muncă în țările comunității europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*