„Tuși – Tuborg”, sau un spectacol de „Stand up”

Iubitorii de stand up din România îl cunosc forte bine pe actorul Traian Măicănescu, ce are la activ sute și sute de spectacole de acest gen. Apare și la TVR 1 (Distractis Show) și Antena 2, dar și pe diferite posturi de radio. Un stand-up comic este cineva care face comedie într-o manieră informală, vorbind cu publicul în absența celui de-al „patrulea perete” teatral. În mod normal aceasta se face de către un singur comic, cu un microfon. Se practică în cluburi, colegii, săli de teatru, locații alternative – aproape oriunde există un public doritor și deschis la comedie. Comicul redă o serie de povești amuzante într-un ritm rapid, glume scurte (numite bit-uri) și one-liners (glume care au și pregătirea, și poanta în interiorul aceleiași fraze).

Toate acestea constituie monologul, rutina sau act-ul. Unii comici folosesc recuzită, muzică sau elemente de iluzionism în spectacolele lor. Multe spectacole de stand-up sunt similare cu one-man show-urile, diferența principală fiind așteptările publicului, care, la stand-up așteaptă un flux relativ constant de râsete. Deși putea să fie un IT-ist de valoare (oricum este), Traian Măicănescu a ajuns prin pasiunea pe care a avut-o pentru scena de spectacol – după ce a absolvit Facultatea de Comunicare și Relații Publice (2002 – 2007) – la Facultatea de Teatru din cadrul Universitătii Spiru Haret din București. Aici a fost repartizat la clasa profesorilor Lucia Mureșan, Mircea Constantinescu și George Grigore. A luat cu sine în anii de studiu experiențe, caractere și personaje complexe, jucând în piese precum „O scrisoare pierdută” de I.L.Caragiale (rol: Cațavencu), sau „Gâlcevile din Chioggia” de Carlo Goldoni. În anul 2009 participă la Gala Absolvenților, jucând pe scena Teatrului Foarte Mic din București. Încă din timpul facultății repetă și joacă la Teatrul de Comedie din București în spectacolul „Galy Gay” de Bertold Brecht (2007 – 2009; rolul Soldatului). În perioada următoare (2010 – 2011) joacă la Teatrul Nottara din București (dar și la J.C.C. București (Centrul Comunitar Evreiesc București) și în turneu prin întreaga țară) în spectacolul independent „Aniversarea” (Ultima reuniune) de Bill MacIlwright (regia Mirela Stoian; rol: Terry), iar în 2012-2013 se află pe scena „Teatrului 7”, cu un proiect independent, cu piesa „Lovitura”, scrisă de Radu Dragomirescu, în regia lui Ion Mircioagă, unde joacă rolul Omul de Încredere , alături de Răzvan Hâncu, Radu Solcanu și Cristi Gheorghe.

În anul 2008 apare în rolul Judecătorului din sitcomul „Fast Food”, difuzat de Antena 1. Apoi este solicitat să joace rolul regelui în grandiosul spectacol „Frozen” (marca Disney), alături de prieteni dragi și colegi talentați, sub egida „ART Theater du Soleil”. Între timp este și General Manager la MTS Consulting, oferind servicii de „computer hardware and software repairing, technical support and tips”. Dar, se mai ocupă și cu „standup comedian, radio host, copywriter, voice talent, actor, PR”. Participă cu ardoare la „Stand Up Comedy shows all over Romania”, aproape fără a pune condiții. În filme apare în „Herman, der Apache” von G.Wengler (oct.2015; produs de Caligari Film: Terra X, documentary movie for ZDF Deutschland), unde joacă rolul Șamanului. Filmul prezintă povestea germanului Herman Lehman (1859-1932) răpit de către indieni în copilărie. Scrierile sale sunt extrem de valoroase pentru istorici, oferind detalii despre viața reală a indienilor americani. Premiera a avut loc pe 21 februarie 2016, ora 20:00 la ZDF. „Midas and the Ghost” („Midas și povestea fantomei”) regia Jamil Hendi; rol: Dmitri; 2010 – Film nominalizat la „Short Film Corner” – Festivalul de la Cannes și la Festivalul Anonimul) și „Coming Soon” (regizor Jamil Hendi – 2011; rolul: Personajul din film (filmul din film); film nominalizat la Festivalul Anonimul – 2012). Își pune amprenta vocală pe reclame la diferite radiouri comerciale, dar și în diferite piese de teatru radiofonic (Radio România Actualități, Radio România Cultural), fiind și inginer de sunet, dar și DJ la Radio Contact. Este „vocea” românească a personajului Kled, din jocul online internațional „League of Legends” (2016), „vocea” lui Maokai din același joc online internațional (2017) și înregistrează audiobook-uri pentru Editura Act și Politon (2017). Prezintă show-uri (Romanian Angel Appeal – 2015), se implică în acte caritabile și voluntariat (Fundația Cartea Călătoare – 2015) și susține cauze precum bănăstarea animalelor, arte și cultură, mediul înconjurător.  Pentru că iubește muzica a prezentat timp de 15 ediții emisiunea „O seară de blues” (Mood For Blues) la Radio Smart FM București, în anul 2016.

Cu ce se mai ocupă Traian în timpul liber? „Desenez uneori! Nu atât de des pe cât mi-aș dori, dar mă apucă dorul de desenat! Am desene multe. Unele mai bune, altele mai grăbite, toate făcute cu sufletul și oferite ochiului vizitatorului! Fiecare desen are povestea lui. Astfel „Fata cu cercel de perlă” (după Johannes Vermeer) l-am făcut după ce am văzut filmul cu același nume în care a jucat Scarlett Johansson și mi-a plăcut atât de mult fiecare cadru al acestui film încât imediat după ce am ascultat pe repet tema muzicală a acestui film făcut de Alexandre Desplat, am început să desenez și nu m-am oprit până nu a fost gata. Într-o zi, o prietenă dragă, Cari, m-a rugat să îi fac cum pot o copie a tabloului lui Hermenegildo Bustos – Portet de copil. Adora tabloul dlui Bustos așa că am făcut și eu un desen după el, păstrând doar fotografia! În altă zi am ascultat toată ziua doar melodia Caruso interpretata de Lucio Dalla. Apoi am aflat de unde vine această melodie: Lucio Dalla s-a cazat la un hotel exact în camera unde a stat și marele tenor italian Enrico Caruso cu mulți ani în urmă. Lucio Dalla a compus melodia într-o singură zi, lăsându-se atins de istoria acelei camere. Am ascultat Caruso și am desenat. Într-un alt moment de solitudine, m-am gândit că tablourile din comerț sunt de cele mai multe ori lipsite de personalitate! Așa că am pus mâna pe cărbune pentru desenat și am „trântit” niște motive japoneze pe perete, chiar lângă fereastră! Și un snop de bambuși „maramureșeni” pe celalălt zid! Așa este când îmi vine inspirația; inspirație de toamnă, cărbune, iubire într-o picătură de ploaie! Sau caricaturi dictate într-o noapte, de spiritul vreunul caricaturist care a locuit cu un etaj mai sus.

Și ce altceva ne mai poți spune despre tine? „Scriu poezii…De exemplu: „Afară plouă liniștit./Din geam…privesc la luna Mai/
Cum se înmoaie ca un pai/Sub picături mici, reci…de ploaie!…”
Ne retragem discret și îl lăsăm pe actorul, artistul Traian Măicănescu, să își caute inspirația, în compania muzelor, ce iată, îi tot dau ghes.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*