În 2007, în așezarea de la Vitănești – Măgurice, din județul Teleorman, a fost descoperită o statuetă antropo – ornitomorfă ce reprezintă un personaj care îmbină elemente umane cu cele de pasăre (Mama Gaya Vultureanca – Geții de Aur primordiali). Picioarele și torsul sunt ale unei figurine antropomorfe. Picioarele, rupte deasupra genunchilor, sunt cilindrice, modelate separat. Fesele nu sunt reliefate, iar torsul este scurt. Nu există nici un element care să indice sexul acestui personaj, om – pasăre.
Remarcabil la această figurină îl constituie modelarea la partea superioară a trunchiului a unor aripi întinse lateral, care practic înlocuiesc brațele. Acestea sunt plate, rotunjite la capete și ușor înclinate în jos (ca la un mitologic Icar, sau Meșter Manole românesc). Partea superioară a statuetei, care avea câteva elemente interesante, a fost spartă în vechime. În față se pare că exista un cap modelat la nivelul aripilor. Se mai păstrează doar ceea ce pare a fi constituit gâtul cilindric. Nu putem ști dacă acest cap era antropomorf sau ornitomorf. În partea din spate exista un alt element, care era aplicat și nu modelat împreună cu restl piesei. Nu este clar dacă era coada păsării sau alt element pe care nu-l putem identifica cu siguranță. În cadrul culturii Gumelnița au mai fost descoperite pe lângă statuete zoomorfe și antropomorfe și unele care combină atât caracteristici umane cât și animale. Probabil că ele erau reprezentări ale unor ființe supranaturale (zeități ce făceau trecerea din alt tărâm, către lumea noastră pământeană; așa zișii îngeri decăzuți?).
Situat pe raza comunei Vitănesti, la 10 km de Alexandria, situl arheologic cuprinde o așezare neo-eneolitică aparținând culturii Gumelnița. Acesta are o formă ovală, de movilă. Cercetările au început în anul 1993 și au dus la descoperirea unui număr de 14 locuințe construite din lut și lemn, acoperite cu stuf, papură sau paie Materialul arheologic scos la lumină constă în principal în ceramică, obiecte de uz casnic și unelte de piatră cioplită și șlefuită, os și corn. Pe lângă unelte, au mai fost descoperite și piese de excepție, cum ar fi un vas antropomorf, cinci greutăți cu semne (folosite la războiul de țesut), datate în mileniul IV î.Hr., decorate cu motive spiralice, și un mic pandantiv din aur, vechi de aprox. 6.000 de ani – unul dintre primele obiecte din acest metal descoperite pe teritoriul Romaniei. Greutățile pentru războiul de țesut vertical (asigură verticalitatea locului, legătura dintre pământ și cer, dar și greutatea pe care ne-o asumăm prin nașterea în materie; întrebare: de ce se cheamă „război” de țesut? are oare legătură cu războiul ce va veni din cer (Armata Cerului – Arhanghelii)), descoperite în așezarea de la Vitănești – Măgurice (jud. Teleorman), au pe suprafețele piramidale spirale incizate și vopsite cu ocru (roșu) ce reprezintă symbolic timpul „înmelcit” care se va sfârși și prețul de sânge pe care îl vom plăti. Confecționat dintr-o foiță de aur, prelucrată prin batere, obiectul ce reprezintă un idol antropomorf este extrem de schematizat. Forma sa poate reprezenta sfântul disc solar sau Zeul Kapac (Mako Kapac), ce aduce cu sine sfârșitul unei lumi („îi pune capac”). El are „ochii” fixați pe lume, pe circumferința acesteia („ochiul care vede tot”). Pentru valoarea sa deosebită, acesta a intrat în patrimoniul național. O altă categorie de descoperiri constă în oase de animale: cerb, urs, castor, căprioară și păsări de baltă, ceea ce a confirmat nu doar faptul că oamenii de atunci practicau vânătoarea, dar și că aceste specii trăiau în această zonă, nu numai în Carpați.
Pentru deosebita sa valoare statueta antropo – ornitomorfă descoperită în așezarea de la Vitănești – Măgurice, a fost propusă spre a deveni „Exponatul lunii Noiembrie 2017”, în cadrul Muzeului Județean Teleorman, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Teleorman. (G.V.G.)
Lasă un răspuns