De patriotismul ardelenilor nu m-am îndoit niciodată, nu pentru că am avut fericirea să trăiesc printre ei câțiva ani, ci pentru că le cunosc istoria neromanțată, sacrificiile, demnitatea, fermitatea și nu în cele din urmă educația, valorile morale. E adevărat că specia nu e totuna cu individul, dar tot m-aș îndoi de ceea ce citesc într-o foaie transilvăneană mai ales când e vorba de un interpret marcant al folclorului românesc din Ardeal; ardelenii nu sunt duplicitari! Și totuși, scrie negru pe alb: Cântărețul clujean de muzică pseudo-populară Aurel Tămaș este secesionist și el, la fel ca și colegul său Sabin Gherman de la televiziunea antiromânească Look TV. Acest post de televiziune, fost Transilvania TV, a trecut de la Arpad Paszkany la alt ungur: Zoltan Teszari…( justitiarul.ro).
Că Sabin Gherman poate fi văzut producându-se cu un entuziasm straniu în jurul unor subiecte sensibile nu ar putea fi de reținut implicit și în seama lui Aurel Tamaș. Iar povestea asta cu steagurile în Ardeal e cel puțin de pe vremea breslelor și are iz identitar german neprovocator. Foaia sibiană vorbește despre un secesionism românesc fluturat sub un steag care cheamă la prevedere: Această făcătură, cu amestecarea nefirească a tricolorului și având o stemă în care românii nu sunt reprezentați ca etnie (soarele și luna – simbolul secuilor, acvila neagră – simbolul ungurilor și cele șapte turnuri – simbolul sașilor), apare pe la toate mitingurile iohanniștilor din Transilvania.
Nu mă grăbesc să fac o legătură între atenționarea ziarului amintit și ostilitatea cu care au fost primiți/alungați de la reuniunile partidului lor Liviu Dragnea și Mihai Tudose la Sibiu și la Deva. PSD, în Ardeal, se știe, e întâmpinat cu un firesc resentiment pentru neocomunism și iliescianismul mineritic. Însă lipsa de unitate la vârf, asaltul continuu, furibund, asupra instituției președintelui, asaltul asupra instituțiilor statului de drept, suspiciunile legate de starea economiei, de fondurile de salarii și de pensii, de haosul din spitale, de birocratismul care asfixiază învățământ, precum și căciuleala pe la cancelariile străine de unde se cumpără indulgențe sunt de natură să afecteze, în consecință, până și românismul devenit tot mai vizibil monedă de schimb.
Încrâncenați într-o luptă străvezie pentru subordonarea Justiției unor interese personale, parlamentarii puterii nu mai văd ce se petrece în țară sub oblăduirea neatenției/ nepăsării lor. Focusarea pe DNA și pe Inspecția Judiciară nu numai că scapă din vedere așteptările românilor, ci îi și dezamăgește, fiindcă ei simt care sunt problemele urgente ale țării.
O firească și constituțională constatare pe seama stării economiei exprimată săptămâna trecută de președinte a stârnit imediat reacțiile decidenților din majoritatea parlamentară, deși paradoxurile vizate de președinte sunt împărtășite și de sindicate și de electorat: Economia crește, dar veniturile scad; avem creștere economică și, culmea, mai puțini bani la buget; avem o creștere record la PIB, dar și o creștere record a datoriei, în timp ce majorările salariale reale trâmbițate de Lia Olguța Vasilescu sunt de trei lei.
Și ca să se deturneze atenția românului inclusiv de la problemele lui reale, se bate monedă calpă tot pe Justiție. Țineți neapărat să fiți în continuare cel care numește în funcții pe șefii marilor Parchete și ai ÎCCJ (nu și la Curtea Constituțională, n.n.), ca să puteți controla Justiția. Aceasta în pofida declarațiilor prin care pretindeți că vreți o Justiție independentă de politic – îi scrie cel de al doilea om în stat, respectiv președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, celui dintâi, respectiv președintelui Klaus Iohannis. Statul paralel pare să fie o realitate pentru șeful Senatului din moment ce are și argumente: Concret. Ați afirmat azi că în România nu există nici forțe oculte, nici forțe subterane și nici stat paralel. Ba există, domnule președinte, iar dumneavoastră sunteți produsul acestor forțe, având rolul de a executa întocmai și la timp planurile oculte ale „statului paralel”. Doar nu vă închipuiți că ați câștigat alegerile din 2014 pentru inexistente merite politice sau pentru ilegalitățile comise în calitate de primar al Sibiului. Nu. Ați fost ales de „statul paralel” .
Replica nu a întârziat: Și încă o observație, dacă îmi permiteți, referitoare la declarațiile domnului Tăriceanu. Domnia sa pare pur și simplu rupt de realitate, chiar de realitatea economică, ceea ce este foarte straniu pentru un fost prim-ministru. De exemplu, dânsul ne spune senin că prețul carburanților a rămas neschimbat după introducerea accizei. Domnule Tăriceanu, cred că adevărul îl puteți afla foarte simplu întrebând orice român, orice cetățean, care a cumpărat combustibil în aceste zile și care a trebuit să scoată mai mulți bani din buzunar – ripostează deloc speculativ Mădălina Dobrovolschi, purtătorul de cuvânt al Președitelui.
Mă tem că totuși nu acestea sunt problemele esențiale ale României și nici ale românilor care nu știu ce să aleagă între realitățile pe care le trăiesc nemijlocit și speculațiile cu care sunt intoxicați. Din nefericire, cei care caută soluții imediate nevolilor presante de zi cu zi nu mai au răbdare și aleg calea exodului, iar cei care au destulă răbdare (culpabil de multă), pensionarii, nu mai au orizont de așteptare și își văd și ei speranțele zădărnicite; și unii și alții, în culmea desnădejdii, ar putea face din românismul lor sănătos o devalorizată monedă de schimb.
Lasă un răspuns