Căutătorii de comori au făcut ravagii pe terenurile din raza localității Slobozia-Dușca, din raionul Criuleni al Republicii Moldova. Toate acestea s-au întâmplat după ce au aflat că un locuitor din acest sat a găsit în câmp un tezaur de monede din secolul al XVII-lea. Cele 1.012 monede (siringi, ogoli, dinari polonezi și suedezi) au fost descoperite de familia lui Gheorghe Ogor, cel care deține o suprafață de teren la marginea satului și o folosește în scopuri agricole. „Puneam cartofi. Feciorul a găsit câteva monede și a marcat locul cu un semn. A pus un cioclej și a venit repede acasă să ni le arate. A doua zi, ne-am dus cu toată familia să căutăm. Am răscolit pământul de jur-împrejur până am găsit 1.012 monede. Prima idee a fost să le duc la muzeu. Nici nu m-am gândit să caut cumpărători privați. Am primit 1.500 de lei și eram mulțumit”, povestește Gheorghe Ogor. Bărbatul afirmă că s-a săturat de căutătorii ilegali de comori care vin în fiecare an în regiune, fac săpături și-i distrug grădina. „Monedele le-am găsit în 2006, dar până astăzi sapă nebunii pe cota mea și a vecinilor. Chiar toamna asta am văzut un grup de bărbați echipați cu detectoare de metale”, zice Gheorghe Ogor.
„În ultimii ani au fost devastate sute de situri arheologice, dar, din păcate, nu a fost prins niciun căutător ilegal de comori. Le-am găsit urmele lângă Conacul Boieresc de la Gura Bâcului, în zona Țâpovei. Au făcut săpături și în „Tumulul lui Traian”, chiar în mijloc. Cine să răspundă pentru distrugeri? Am sesizat organele de drept, am făcut demersuri către conducătorii statului să intervină pentru a apăra tezaurul R. Moldova. Cel puțin, deputații trebuie să modifice legislația pentru a-i putea pedepsi pe cei care au „febra aurului” și lucrează pe piața neagră. Să fie introdusă pedeapsă penală pentru distrugerea monumentelor și să fie majorate amenzile! Ar trebui să preluăm și experiența colegilor din România. Acolo, detectoarele de metale sunt înregistrate la Poliție, la fel ca armele.” a declarat Vlad Avornic, directorul Agenției Naționale Arheologice din Republica Moldova.
Acum tezaur monetar din secolul al XVII-lea, descoperit la Slobozia – Dușca (Republica Moldova), se află în vitrinele muzeului și își desfată admiratorii cu valoarea sa istorică și de patrimoniu. (G.V.G.)
Lasă un răspuns