S-au încheiat lucrările de reabilitare de la Sarmisegetusa Regia

Cetatea regală a Daciei antice din munții Orăștiei, Sarmizegetusa Regia, a fost deschisă publicului, după aproape o lună de la începerea lucrărilor de reabilitare a Marelui Sanctuar Solar de aici. Chiar de vineri, 27 octombrie, accesul turiştilor în aşezarea antică din Munţii Orăştiei a fost persmis, după aproape o lună. „Situl Sarmizegetusa Regia este pregătit să-şi primească vizitatorii, începând de vineri, 27 octombrie 2017. Monumentul UNESCO a fost închis la începutul acestei luni pentru o serie de lucrări de restaurare şi conservare cuprinse în cadrul proiectului „Întreţinere, restaurare, conservare la monumentul istoric Sarmizegetusa Regia – Grădiştea de Munte” (înlocuire stâlpi din lemn la marele templu circular, înlocuire gard metalic cu gard din lemn la drumul pavat). Lucrările s-au încheiat înainte de termenul stabilit în contract”, a informat Consiliul Judeţean Hunedoara.

De la începutul lunii octombrie 2017, au avut loc lucrări de înlocuire a celor 112 stâlpi din lemn de la marele templu circular şi a gardului metalic aflat în zona drumului antic pavat, cu unul din lemn, mult mai adecvat. Au fost montaţi noii stâlpi din lemn de stejar, de diferite dimensiuni, pentru a înlocui stâlpii cei vechi ce au fost „plantați” încă din anii 1980, acum fiind distruşi sau putreziţi, și care dau o formă spectaculoasă sanctuarului antic. Stâlpii au fost fixați chiar pe locul în care au fost descoperite urmele carbonizate ale stâlpilor antici. „Ei reprezintă de fapt structura portantă a unor încăperi concentrice din interiorul templului. Soluţia a fost alesă pentru a sugera vizitatorilor faptul că acolo a existat o structură construită. Ea sugerează volumetria interioară a acestui edificiu din antichitate, îi redă contururile şi descrie perimetrul încăperilor interioare”, ne informează istoricul Gelu Florea, coordonatorul şantierului arheologic de la Sarmizegetusa Regia.

Până la 1 decembrie, situl va fi deschis pentru turiști între orele 09.00 -18.00. Sarmizegetusa Regia, vechea capitală a Daciei pre-romane, datează de peste două milenii, iar ruinele ei se află în Munţii Orăştiei, la poalele Vârfului Godeanu, considerat de unii dintre istorici „muntele sfânt al dacilor“. Aici, la Sarmizegetusa Regia, turiștii, călători sau iubitori de istorie, găsesc urmele unei aşezări urbane înfloritoare din Epoca Fierului, cu temple misterioase, în jurul căreia au fost ridicate celelalte cetăţi dacice, care aveau în special rol de apărare. Aici au fost descoperite în ultimii ani mai multe tezaure preţioase de bijuterii (celebrele brățări dacice) şi monede antice de aur şi argint (unicatele de tip „koson”), multe dintre obiecte fiind specifice doar strămoșilor noștri geto – daci. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*