Patru morminte de epocă romană descoperite la Ungheni (Republica Moldova)

O mică necropolă din perioada Imperiului Roman a fost descoperită în anul 2015 în satul Medeleni, raionul Ungheni, din Republica Moldova. Arheologii au scos la lumină din depunerile funerare podoabe din aur și bronz, dar și diferite vase de lut, artefacte importante care vor completa colecția Muzeului Național de Istorie din Chișinău.

O echipă formată din reprezentanți ai Agenției Arheologice și antropologi din România examinează, în prezent, o parte dintre piesele descoperite și preconizează extinderea cercetărilor în zonă, pe o suprafață de peste 2.500 de metri pătrați. Specialiştii au stabilit că trei dintre schelete descoperite sunt de femei, iar al patrulea este al unui copil. „Începem cu curățarea scheletului, după care restaurarea. Foarte rar când descoperim un schelet nefragmentat și în acest caz, toate piesele ca într-un puzzle trebuie lipite. După care urmează prelevarea informațiilor în ceea ce privește vârsta la deces, stabilim genul. Urmărim uzura dentiției, uzura fiziologică din timpul masticației”, a declarat antropologul Angela Simalcsik. Săpăturile arheologice vor continua, iar descoperirile deja făcute au o valoare inestimabilă, spun specialiştii. „Avem patru morminte și doar unul cuprinde piese de aur. Este vorba de un pandativ, cercel în formă de amforetă lucrat în tehnica filigranului. O piesă este unică pentru Moldova, pandativ amuletă. E vorba de o piesă cu capete de aur și mijlocul e un tub de sticlă”, a spus directorul Agenţiei Naționale Arheologice, Vlad Vornic.

Lucrările de cercetare și salvare a vestigiilor sunt finanțate din fondurile Programului Compact al Guvernului Statelor Unite ale Americii. Continuarea cercetărilor în zonă va aduce informații noi și importante despre modul de viață al strămoșilor noștri de acum 2000 de ani. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*