Iasmina Petrovici s-a născut la 1 august 1986 la Lugoj, județul Timiș. A absolvit Colegiul Național Coriolan Brediceanu, secția matematică-informatică în anul 2005, apoi, pentru că talentul îi dădea ghes, Iasmina Petrovici a urmat Facultatea de Teatru, specializarea Artele spectacolului (Actorie), din cadrul Universității Spiru Haret din București, la clasa Prof. univ. dr. Sanda Manu și Asis. univ.dr. Dana Voicu, în perioada 2005 – 2008. A urmat apoi un masterat în Istoria Artei și Filosofia Culturii la Facultatea de Istorie a Universității București, masterat terminat în anul 2011.
În perioada 2008-2010 a fost actriță angajată a colectivului de profesioniști de la Teatrul Tudor Vianu, din Giurgiu. Având înclinație spre mișcarea scenică, a dansat în spectacole de dans asiatic și flamenco, dar a și participat la numeroase workshop-uri de dans. Pe scena Teatrului Tudor Vianu din Giurgiu interpretează rolul Mika, din spectacolul „Clovnițele”, în regia lui Cosmin Crețu. Tânăra actriță Iasmina Petrovici mai este distribuită și în spectacolul „Joudain cel scrântit” (rolul: Profesoara de dans), în regia lui Emil Gaju, apoi în spectacolul „Ce rămâne-i numai dragostea” (rol: Ea), în regia lui Mircea Crețu. Participă la un proiect teatral – cultural româno-francez intitulat „Transport ieșit din comun”, jucând rolul „Turista rătăcită”. În film Iasmina Petrovici apare în „Power plays”, regia Flaviu Man, scurt-metraj în limba engleză. În proiecte TV o puteți vedea la Antena 1, în serialul „Scene de căsnicie” (rol: Viki), în regia Doinei Zotinca. Pentru că iubește copii și consideră că arta este necesară în devoltarea celor mici, actrița Iasmina Petrovici joacă și se ocupă de producția multor spectacole pentru copii.
Atrasă de mirajul libertății interpretative, actrița Iasmina Petrovici a lăsat colectivul artistic al unui teatru instituționalizat și s-a dedicat cu totul teatrului independent. Astfel, primul său proiect de teatru independent intitulat „Girl Power” îl realizează împreună cu Sabina Grădinaru. Piesa – scrisă de Sabina Grădinaru – a avut o reprezentație și în Lugoj, în ținuturile natale ale actriței, în anul 2010. Apoi, împreună cu Sabina Grădinaru, a înființat „27zero3 Theatre & Film Production”, o entitate culturală necesară dorinței lor de afirmare artistică. În februarie 2014, a revenit pe scena teatrului lugojean cu comedia „Probleme la mansardă”, regizată de Sabina Grădinaru. În noiembrie 2014, Iasmina Petrovici a revenit din nou la Lugoj cu piesa „Poveste pentru oameni mari”, o producție „27zero3 Theatre & Film Production”. Piesa este scrisă de Sabina Grădinaru, iar regia este semnată de Andreea Iacomiță. Iasmina joacă în acest spectacol alături de Sabina Grădinaru, Victor Ţăpeanu și de binecunoscuta actriță Mihaela Rădescu. „Poveste pentru oameni mari” este un spectacol despre neadevărurile pe care ni le asumăm în speranţa de a ne salva, dar care, în final, ajung să distrugă tot ce avem mai valoros. Povestea urmăreşte firul subiectiv al amintirilor unei fete autiste care invită privitorul în interiorul unui univers simplu şi cinstit, complicat de intenţiile ascunse ale adulţilor. Sunt dezvoltate două planuri ale reprezentării: cel al gândurilor protagonistei şi cel al acţiunilor celor din jurul său. Jocul pe două planuri de receptare are scopul de a potenţa existenţa unui mod disfuncţional în care privim viaţa în general, modul în care „oamenii mari” uită că „Dumnezeu stă ascuns în detalii”. Ochiul personajului central ne conduce prin labirintul evenimentelor unei singure zile din viaţa sa. Deşi ea este cea care primeşte constant lecţii de gramatică, de conduită, de politeţe, în final, aceasta le oferă „profesorilor” săi lecţia ce amare a vieții, aceea de a înțelege ce înseamnă „să fi om mare”. „Poveste pentru oameni mari” se joacă cu publicul pe scena. Astfel spectatorii vor fi aproape de actori și vor putea observa, ca într-un laborator, fiecare gest, fiecare respirație, fiecare privire a personajelor.
Teatrul Independent i-a oferit șansa actriței Iasmina Petrovici de a se exprima liber, de a putea spune ceea ce simțea că nu este încă spus. Publicul o ascultă vrăjit și o cheamă la rampă, pentru aplauze! Sincere felicitări!
Lasă un răspuns