A doua dezmembrare a Ucrainei?

De câteva zile și seri Kievul este confruntat cu noi ciocniri violente dintre protestatari și poliție în fața parlamentului și guvernului ucrainean. Dacă în 2014 la primul Euromaidan am asistat la o acțiune violentă pentru înlăturarea regimului pro-rus al lui Viktor Ianukovici pentru semnarea parteneriatului Ucrainei cu Uniunea Europeană, astăzi suntem matori la un altfel de Euromaidan. În urma revoluției pro-europene din 2014 în Ucraina s-a instaurat haosul și anarhia, iar în urma acestei instabilități politice regiunile cu populație majoritară rusească Crimeia și Donețk s-au rupt de Kiev, pe modelul patentat prealabil de americani în Kosovo și recunoscut pe plan internațional.

După un război ciudat în peninsula Crimeia și un război cald în Donbas rușii și-au recuperat teritoriile istorice din urma războiului Ecaterinei a II-a de la 1783. Între timp la Kiev regimul lui Piotr Poroșenko se clatină între anarhie, sărăcie și corupție nemulțumind atât extrema dreaptă reprezentată de Pravi Sektor, cât și pro-europenii reprezentați de apatridul Mihai Șakasvili, fostul președinte georgian, care a fost guvernator de Odessa și vorbitor de ucraineană în vremea când a fost student la Kiev în perioada sovietică. Deși Mihail Șakasvili și-a pierdut cetățenia ucraineană datorită retragerii acesteia la ordinul lui Piotr Poroșenko, totuși georgianul e lăsat să intre fără acte de identitate în Ucraina și să organizeze manifestații pro-occidentale violente, fapt ce îmi aduce aminte cum se plimba acum 28 de ani Silviu Brucan prin Europa, SUA și URSS fără viză în pașaport ca să-l dea jos pe Nicolae Ceaușescu. În urma controversatei legi a educației Kievul și-a ridicat în cap toate țările europene vecine și Bruxellul, pentru încălcare drepturilor fundamentale ale minorităților. De data aceasta la Kiev e organizat un Euromaidan 2 nu împotriva pro-rușilor ca în 2014, ci contra lui Piotr Poroșenko așa-zisul pro-european și anti-rus. Lui Piotr Poroșenko i-a venit rândul să fie tras la răspundere de aceeași europeni care l-au sprijinit în 2014.

Legea educației care interzice limbile rusă, română, bulgară, maghiară și poloneză în școlile din Ucraina a fost cel mai bun și real pretext pentru a sparge Ucraina în bucăți? De mult polonezii visează la întărirea rolului lor în Liov. Moscova acum le explică celor de la Bruxelles că dacă nu recuperau Crimeia copiii celor 95 la sută de ruși din peninsulă ar fi fost obligați să învețe ucraineană și nu limba maternă. Ungaria a blocat la Bruxelles negocierile de aderare a Ucrainei la U.E., iar Klaus Iohannis i-a răspuns dur lui Poroșenko la invitația acestuia de a vizita Kievul. Președintele României a reiterat poziția părții române cu privire la faptul că Articolul 7 al Legii, așa cum este formulat în prezent, diminuează semnificativ drepturile persoanelor aparținând minorității române în ceea ce privește asigurarea învățământului în limba maternă. Președintele Klaus Iohannis a solicitat Președintelui Petro Poroşenko ca Ucraina să își respecte angajamentele asumate constant față de partea română privind respectarea normelor și standardelor internaționale relevante în domeniul protecției drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale. La Kiev a început noi proteste violente ca în 2014, un fel de Euromaidan 2, care riscă să ducă la dezmembrarea țării. De data aceasta în fruntea protestelor sunt pro-europenii lui Șakasvili, care fac indirect jocurile de interese ale Poloniei, Ungariei, Rusiei și României. Haosul de la Kiev va duce la slăbirea guvernului central și la o posibilă reîmpărțire a Ucrainei? Primele proteste violente și asaltul asupra parlamentului l-a dat extrema dreaptă de la Pravi Sektor, care au fost împrăștiați cu gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc. De azi au intrat în luptă divizile civice europene ale lui Șakasvili care clatină guvernământul lui Poroșenko. Potrivit agenției ucrainene de presă Ukrinform, poliția a recurs la gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimea de protestatari.Protestatarii au instalat peste 50 de corturi pentru o mișcare de protest pe termen lung, ca urmare a acuzațiilor de corupție profundă la nivelul conducerii țării.

Forțele speciale ucrainene au luat cu asalt tabăra de protestatari. Mai multe sute de protestatari ucraineni se aflau miercuri în tabăra de corturi din zona parlamentului de la Kiev, la o zi după o importantă manifestație, pentru a menține presiunea asupra deputaților în scopul de a impulsiona lupta împotriva corupției. Unii dintre ei și-au petrecut noaptea în tabăra de corturi instalate pe o stradă și într-un parc vecin cu parlamentul, unde circa 5.000 de persoane, conduse îndeosebi de către fostul președinte georgian Mihail Saakașvili.Acest mod de acțiune amintește de mișcarea pro-europeană Maidan, la care au participat mulți dintre ei și care a dus la înlăturarea de la putere a regimului prorus al președintelui Viktor Ianukovici în 2014. Haosul de la Kiev nu va duce la europenizarea Ucrainei, ci mai degrabă la o libanizare a acesteia și posibil la o nouă dezmembrare. Novorusia e pe cale să renască în Odessa și Bugeac, Polonia visează la zona Liov, iar Ungaria la o parte din Transcarpatia. În general istoria ne-a învățat că revoluțiile prea dese duc la anarhie și pierderi teritoriale. Poporul ucrainean e pe cale să piardă ca Simon Petliura în 1919 sau ca Stepan Bandera în 1959. Așa se întâmplă când nu-ți respecți toți vecinii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*