„Cel mai bine, vă cântați și vă dansați!”

Actorul Bogdan Untilă s-a născut pe 22 mai 1988, la Timișoara. A învăţat la Colegiul Național Bănățean din Timișoara, după care a venit la București, mânat de pasiunea pentru teatru. În timpul Facultății de Teatru din cadrul Universității Spiru Haret din București – unde a fost student la clasa profesorilor Adriana Piteșteanu, Vlad Rădescu și Sorin Dinculescu – a creat personaje memorabile, dintre care amintim: Capitano (din Commedia dell Arte) și Mackie -Șiș (din piesa muzicală „Opera de trei parale” de Bertold Brecht), Figaro (din „Nunta lui Figaro” de Pierre Beaumarcais), Marchizul de Posa (din „Don Carlos” de F. Schiller) și Vlaicu Vodă (din „Vlaicu Vodă” de Alexandru Davila).

Acum continuă în rol de improvizator la „Obligó” și trainer în „T4T”. Ca și experiență de film putem aminti personajul Domnul în negru din filmul artistic „The Ghift” (2011). Data lansării filmului: 13 august 2015 (Rusia); Regizor: Joel Edgerton; Data lansării pe DVD: 27 octombrie 2015 (Statele Unite); Scenariu: Joel Edgerton; Nominalizări: Premiul Empire pentru cel mai bun thriller. Bogdan apare ca și „concept developer & trainer programe dezvoltare personală”, în cadrul „TEAMBUILDING INOVATIV”. Despre acestă sarcină deosebită pe care și-a asumat-o el spune următoarele: Eram destul de tânăr și fraged când am ținut primul meu teambuilding. Dar încă de atunci am știut că mi-am găsit locul. Și tot de atunci, experiențele mele m-au condus către scenă. Acolo știu că pot arăta oamenilor lumi la care ei nu au acces și care le stârnesc imaginația la fel ca mie, improvizându-le. Sentimentul de a descoperi oamenii în toată complexitatea lor e ceea ce mă provoacă să fiu mai bun. în orice.” Foști colegi de facultate, tinerii Bogdan Untilă şi Teodor Ghiţă sunt cei doi  actori care au pus bazele unei trupe de teatru unice în România. Este vorba de trupa de improvizație „Obligo”. Bogdan Untilă își amintește „La ultima întalnire cu toţi membrii, am convenit că Obligó este un bărbat caucazian îmbracat în negru cu un bec luminat în loc de cap, care locuieşte într-o garsonieră, şi doarme pe o saltea direct pe podea. Sau un hibrid între un arc multicolor, un bec şi un African, care locuieşte într-o casă în copac şi conduce o maşină cât o cutie de frigider”. Aşa începe și descrierea oficială de pe site-ul trupei de improvizaţie Obligó.

În fapt, Obligó este o trupă de actori tineri care au transformat repetiţiile şi jocurile de improvizaţie de la Facultatea de Teatru din cadrul Universității Spiru Haret din București în adevărate spectacole, având ca scop distrarea şi destinderea publicului prezent. „Trupa a luat naştere în Bucureşti în anul 2009 şi în momentul de faţă conţine 11 membri, zece studenţi la Facultatea de Teatru şi un membru student la Conservator”, a declarat Bogdan. Nu este „stand-up comedy”, ci este improvizaţie 100%! „Nu e nici stand-up şi nici concert de muzică”, explicat Teo, membru fondator, care spune că lumea de obicei confundă spectacolele lor cu o reprezentaţie de stand-up comedy sau diferite concerte de muzică combinate cu poezie. „Practic, spectacolul nostru este format din tot felul de  jocuri pe care le purtăm cu cei din faţă noastră”, spune Bogdan. La fiecare masă există o foaie albă de hârtie pe care eşti rugat să treci diferite fraze sau replici care ţi se par interesante.

Tinerii actori, împreună cu ceilalţi colegi de trupă, colectează folile şi în funcţie de replica pe care ai notat-o ei susţin un scurt moment de improvizaţie. Poţi să te trezeşti că eşti chemat de la masă pentru a a urca pe scenă să fi chiar „gândul” unuia dintre personaje. Poţi să sugerezi următorul moment sau chiar să participi la diferite ironii adresate vedetelor autohtone. „Ne dorim să oferim celor de faţă un moment de improvizaţie la care fiecare om prezent în sală să participe atât direct cât şi indirect. De aceea considerăm că ceea ce facem este unic pentru ţara noastră. Nu avem o partitură pe care să o urmăm, toate momentele hazlii sunt produsul trăirii din seara în care oferim spectacolul. Nici un show nu seamănă cu celălalt”, susţine Teo. „Noi interacţionăm cu publicul tot timpul, ei sunt cei care ne dau ritmul, subiectul sau tema showului din seara specatcolului. Vrem să demonstrăm că putem să oferim ceva nou, unic de fiecare dată”, mai explică membrii trupei. Mult timp spectacolul de improvizaţie a trupei Obligó a fost prezent în Clubul Mojo și Clubul „Mai Tai” din Bucureşti, dar și în întreaga țară unde au fost solicitați și pe scena Teatrului Național din București. Dacă întreb cum va venit ideea să puneţi bazele trupei, care ar fi răspunsul? „Acum câţiva ani am urmărit un show american de improvizaţie: Whose Line Is It Anyway? Pot să spun că după aceasta am hotărât să punem bazele acestei trupe.” Ce le place? „Horaţiu Mălăele, desenele animate, să se bucure pe scenă Împreună cu publicul spectator. Le plac filmele şi bătrâneţea”, spun membrii trupei. Ce nu le place? „Că nu au super puteri, mărarul şi laptele”, spun membrii trupei. Cu trupa „Obligo” au fost prezenți și la „Românii au talent”, la Pro Tv.

Bogdan Untilă este „Creative director” la „Recul”, a fost actor la „Thy Neighbor’s Goat”, a fost „Marketing” la „AT4T”, a fost „Concept Developer”, „Project Manager”, „Trainer” la „Teambuilding Inovativ”, a fost „Manager” la „Trupa Obligó”, a fost „Creative director” la „Trupa Obligó”, a fost Director la „Al NostruM”, a fost actor la Teatrul Masca din București  (în spectacolele „Îndrăgostiții” (regia Michele Modesto Casarin; 2009) și „Venexia” (regia Michele Modesto Casarin; 2010). Pe bolgul său găsim gânduri și reflecții: „Am dat la teatru la particular, simțeam că nu mai am nimica de pierdut… am intrat. Nu mai eram pierdut, primisem un scop. Anul I, mi-am dat seama că am intrat în viață, a durut un pic la început dar după câteva săptămâni am putut să stau jos din nou. Am muncit mult. Am avut înițiativă, am colaborat cu un anumit teatru de gest și atitudine. A fost bine. Anul II. Eram mai mare, atât eu cât și egoul meu, dar eram la fel de muncitor. Am avut și mai multă inițiativă. Am regizat un spectacol. A fost un exercițiu bun, apreciat de publicul spectator. Al Nostrum… o fărâmă de istorie care va reînvia. Am mai înființat o trupă de improvizație. Nu ne-a spus nimeni nimica, nu am fost îndrumați de nimeni, am învățat direct pe scenă de la public. Jucam pe gratis. Am jucat așa 6 luni de zile în fiecare luni și pe unde apucam. Publicul e cel mai bun profesor. Am pus bilet de 10 lei. Vroiam și noi o măslină după spectacol… a mers bine o perioadă, spectacolele se îmbunătățeau, dar ceva nu mergea. Una peste alta, anul II a fost cel cu rolurile mele preferate, „Figaro”, „Marchizul de Posa” și „Vlaicu Vodă”. Anul III. (…) Am început să intru într-un automatism. (…) Am terminat școala și sunt actor licențiat. Acum? Sunt la răscruce. Odata cu sfârșitul școlii s-au destrămat niște legături. (…) Și ce urmează? Un master și pe urmă mai vedem… Poate încă o facultate. (…) Sunt capabil de multe. VREAU ȘI POT SĂ FAC ARTĂ FRUMOASĂ. Am fost atât de asasinat psihic încât am uitat de visurile mele. Nu mă plâng acuma, realizez, parcă m-am trezit din somn. Orice om importat din istorie a ajuns acolo pentru că a facut totul așa cum a simțit și cu a vrut (vezi Sinatra „My Way”).

Dacă ați avut timp și stare poate ați fost prezenți la „Festivalul Naţional de Improvizaţie” din acest an ce și-a deschide portile joi, 7 septembrie, la ora 19.00, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român – Studioul „Horia Bernea”, l-ați văzut și pe Bogdan Untilă. Festivalul s-a desfăşurat în perioada 7 – 11 septembrie. Secţiunea principală a prezentat şapte spectacole cu poveşti captivante – în stil de basm sau de „film noir”, poliţist sau post-apocaliptic, de călătorie sau bildungsroman. La secţiunea „Internaţională” au fost prezente trei spectacole în limba engleză, jucate de improvizatori de top la nivel mondial. Trupa „The Maydays” din Marea Britanie au adus un show plin de poveşti de dragoste, iar trupa „Dave Morris şi Missie Peters” din Canada au improvizat cu atmosferă de poezie. Ca în fiecare an, „!MPRO” a deschis și atelierele de improvizație pentru începători, intermediari și avansați, susținute de şapte dintre cei mai talentaţi, profesionişti şi generoşi oameni din peisajul teatrului de improvizaţie din lume: Missie Peters şi Dave Morris din Victoria (Canada), Heather Urquhart şi Jules Munns din Londra (Marea Britanie), şi Pavel Bârsan, Mădălin Mandin, Mihaela Sîrbu şi Bogdan Untilă din Bucureşti, România. Primul și singurul festival național de improvizație – „!MPRO” – a propus pentru a cincea ediție povești care se simt, se văd, se ascultă, se intuiesc odată cu actorii, miros a proaspăt și se construiesc cu bun gust. Sperăm că au avut gust bun…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*