CineBucureşti. 100 de ani de modernitate dă startul în luna septembrie evenimentelor dedicate proiectului cultural cu acelaşi nume.

În perioada 1 septembrie – 1 octombrie 2017,  la Muzeul Municipiului Bucureşti, Palatul Suţu, poate fi vizitată expoziţia CineBucureşti.100 de ani de modernitate – lectura modernităţii bucureştene prin prezentarea apariţiei şi devenirii sălilor de cinema. Expoziţia face parte din proiectul cultural CineBucureşti. 100 de ani de modernitate, iniţiat de Asociaţia Pro Cultura pentru o istorie a civilizației universale, proiect co-finanţat de Administrația Fondului Cultural Naţional.

Expoziţia prezintă o incursiune în istoria sălilor de cinema ale Bucureştiului şi surprinde etapele reprezentative ale evoluţiei acestora prin imagini fotografice, desene de arhitectură şi text, rezultatele  unei cercetări şi documentări istorice, sociologice şi de arhitectură, constituindu-se într-un demers argumentativ pentru susţinerea conservării sălilor de cinema atât pentru calităţile lor arhitecturale şi urbanistice dar şi ca mijloc unic de conservare a filmului ca operă de artă.

Palatul Suţu reprezintă un loc ales, semnificativ pentru ideea expoziţiei, pe de o parte prin calitatea sa de depozitar privilegiat al istoriei Bucureştiului, pe de altă parte prin amplasarea la intersecţia celor două bulevarde: Regina Elisabeta şi General Gheorghe Magheru, care au găzduit filmul în inima oraşului timp de un secol.

Sălile de cinema sunt spaţii importante prin valoarea arhitecturală, prin relaţia cu ţesutul urban, prin unicitatea în contextul oraşului contemporan şi potenţialul de spaţiu public pe care îl deţin într-un oraş aglomerat care are nevoie de locuri pentru oameni, prin capacitatea lor de a participa activ la regenerarea oraşului, păstrând „vie” relaţia originară pe care au întreţinut-o cu filmul.

Spaţiile dedicate spectacolului cinematografic au parcurs şi în Bucureşti etape similare celor occidentale: de la proiecţia primelor filme mute în spaţii publice de tip cafenea, grădină de vară sau săli de teatru, în perioada de dinainte de Primul Război Mondial, până la conceperea, în perioada interbelică, a unor spaţii inovante, realizate după specificul evolutiv al recepţiei cinematografice şi al dezvoltării societăţii. Chiar dacă reprezintă mai puţin expresii ale modernismului de avangardă, sălile de cinema au introdus în oraş, în mod incontestabil, o anume modernitate. Celebrarea centenarului României moderne reprezintă momentul privilegiat de reconsiderare a acestui patrimoniu.

Conferinţa înscrisă în cadrul evenimentelor proiectului cultural va completa sumarul materialelor expoziţiei cu prelegeri susţinute de specialişti din domeniul arhitecturii şi filmului şi va aduce în prim planul dezbaterii arhitectura insuficient explorată a sălilor de cinema, implicând totodată înţelegerea filmului ca instrument de educaţie cultural – artistică.

Manifestările proiectului cultural vor continua şi în luna octombrie, cu proiecţii de film cu dezbateri, sub genericul La film în oraş, la cinematografele UNION, EFORIE şi EUROPA. Prelungind incursiunea în istoria cinematografelor bucureștene iniţiată în cadrul expoziţiei CineBucureşti. 100 de ani de modernitate, proiecţiile vor revela experienţa receptării artistice concrete, într-un spaţiu conectat direct la viaţa urbană.

Asociația Pro Cultura pentru o istorie a civilizației universale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*