În toamna anului 2014, în luna octombrie, mai exact, doi dintre căutătorii de comori din Târgu-Jiu au găsit în punctul Dealul Mare, în pădurea care aparține de satul Bălănești, artefacte arheologice geto-dacice din perioada secolelor II î.Hr. – I d.Hr.. Cei doi tineri, pasionați de istorie și călătorii, au găsit cu ajutorul unui detector de metale trei pumnale dacice cu vârful întors, denumite în literatura de specialitate „sica”. Această descoperire este una de mare însemnătate pentru această zonă. „Cei doi au mai găsit și un vârf de lance, mai multe aplice, o cataramă și două fibule. Piesele în cauză au fost predate Muzeului Județean, au fost evaluate și înaintate comisiei din cadrul Ministerului Culturii pentru a fi introduse, unele în categoria «Tezaur», iar celelalte în categoria «Fond» . Ele vor rămâne la muzeu, ele sunt în stare de conservare relativ bună și anul viitor vor fi expuse în cadrul sălii dedicate civilizației geto-dacice din cadrul Secției de Istorie și Arheologie. În luna decembrie va avea loc o expoziție temporară cu toate descoperirile realizate cu ajutorul detectoarelor de metale. Pumnalele au niște incizii realizate sub forma unor romburi. Cele găsite sunt arme de luptă specifice războinicilor, geto-dacilor”, a spus Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Județean Gorj.
Localitatea Bălănești își trage numele de la „bălan”= om blond (deschis la culoare; „băl”, bălai; bălan, galben, „de aur”, „de soare”; belu=alb; în opoziție cu „oacheș”). În România avem localități precum Bălănești (jud. Neamț), Bălănești (jud. Vrancea), Bălănești (jud. Buzău), Bălănești (jud. Dâmbovița), Bălănești (jud. Gorj), Bălănești (jud. Olt), dar și în Republica Moldova avem Bălănești, ca localitate în raionul Nisporeni. Mai avem „Dealul Bălănești”, ca cel mai înalt vârf din Republica Moldova. Ca forme asemănătoare avem localitatea Bălăneasa (jud. Bacău), orașul Bălan (jud. Harghita) și satul Bălan (jud. Sălaj), dar și Băleni (jud. Dâmbovița și jud. Galați), ca dovadă a unității teritoriale a țării noastre, dar și a zonelor învecinate, aparținătoare de vechea vatră strămoșească.
În județul Gorj există peste 70 de căutători de comori declarați. O parte dintre aceștia sunt oameni cu adevărat pasionați de istorie și descoperiri arheologice, persoane care înțeleg pe deplin importanța descoperirilor făcute și responsabilitatea pe care o au după ce dau peste un artefact. Valentin Cârstea este unul dintre aceștia, ce iubește sincer natura, plimbările și este pasionat de istoria neamului său. Bucuria pe care a simțit-o când a descoperit pumnalele a fost extraordinară: „Pe data de 4 octombrie am făcut această descoperire importantă. Am făcut, ca de obicei, o ieșire și, pe lângă capace de borcane și potcoave am găsit și piesele geto-dacice la o adâncime de 25-30 de centimetri. Din câte am aflat, sunt cel mult 110 pumnale de acest fel găsite pe tot cuprinsul României. Este prima descoperire importantă pe care am făcut-o. M-am bucurat enorm. Dacă găseam 100-200 de dinari romani de argint nu mă bucuram așa de mult. Din punctul meu de vedere sunt inestimabile“, a spus Valentin Cârstea. La scurt timp după ce căutătorul de comori a adus obiectele la Muzeu, conducerea instituției a obținut autorizația de a evalua terenul și de a începe săpăturile arheologice în Bălănești. „În momentul de față, arheologii de la Muzeul Gorjului, împreună cu arheologi din Deva și Constanța, desfășoară săpături în locul respectiv. Descoperirile de la Bălănești provin, fără îndoială, dintr-un cimitir geto-dacic, o necropolă geto-dacică. Zilele următoare se vor efectua, de asemenea, săpături arheologice preliminare în Dealul Bălanilor din comuna Stănești și la Bârsești, unde un alt căutător de comori a descoperit artefacte arheologice de epocă romana: fibulă de argint, fibulă de bronz, monede și ceramică”, a mai declarat Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Județean Gorj. După ce obiectele găsite vor intra în categoria «Tezaur», căutătorii de comori vor primi 33% din valoarea lor. Ele sunt valoroase mai ales din punct de vedere științific, fiind rarități. Astfel patrimoniul Muzeului Județean Gorj s-a mai îmbogățit cu aceste valoroase artefacte, dar și cu un nou sit arheologic nou declarant. (G.V.G.)
Lasă un răspuns