„Alternativa” unor cărți arse deja o dată în istoria țării…

Este timpul să ieșiți în față! Este momentul să vă așezați în fața Națiunii așa cum vă așteptăm de aproape trei decenii: ca dascăli! Să nu mai stați timorați sub frica „momentului”, a sistemului, a conjuncturilor, a neaveniților și impostorilor care vă dictează și ne dictează mersul spre ziua de mâine.

Este timpul să dovediți că sunteți dascăli! Că puneți mai presus de orice menirea voastră pentru continuitatea unei națiunii. Că nu sunt mai importante referatele „inspectorilor” școlari, că nu vă mai pasă de „bilele” date de sistemul politic, că obediența față de sistem nu-și mai are locul.

Să ne luminăm poporul dacă vrem să fim liberi!”. Vă mândriți cu vorbele scrijelite cu sacrificiu în Panteonul Național de către făuritorii de neam și limbă! Dar nu mai este de ajuns doar să citați (ba, deja tot mai șoptit!), dreptul vostru de a vă îngrijora, de a vă preocupa de binele țării!

Nu ați suportat destul ca dascăli ai țării, voi profesori?! Nu v-a fi fost de ajuns felul în care ați fost luați peste picior de către feluriți politicieni analfabeți? Nu simțiți un cuțit în inima menirii voastre ori de câte ori câte un politician agramat vine și vă dă lecții?

Ați tăcut de atâtea ori… Ați acceptat minciuna și furtul intelectual al acelora care vă și ne conduc politic… Și nu doar că ați stat deoparte la presiunea liderilor de sindicat, pentru un pic de mai bine (pe care îl meritați cu prisosință, nu în rațiile pe care vi le dă sistemul politic pentru a vă ține în lesă), dar ați apostilat prin lipsa de reacție fiecare diplomă plagiată…

Ați preferat să lăsați ca învățământul românesc să-și piardă reperele, valențele și locul în lume… Să fim priviți cu îndoială în mediile academice… Pentru că oare cum ați crezut că vor fi primiți absolvenții unui sistem care nu i-a sancționat pe toți aceia care au făcut din furtul intelectual pagini de CV?!

Ați acceptat un prim premier plagiator… Apoi rând pe rând miniștri, secretari de stat, pleiade de politicieni „copy-paste”… A venit un al doilea premier pe care nu l-ați aflat în timpul exercitării mandatului că a furat munca intelectuală a altora, ci l-ați știut din prima clipă a ieșirii lui pe rampa politică… Și iarăși ați tăcut… Poate cu un ochi plângând la soarta unei profesii, cu unul râzând la „arginții” în care s-au transformat drepturile voastre.

Ar fi trebuit să spuneți clar că nu acceptați ca drepturile voastre să devină simple monede. Că nu permiteți ca experiența voastră profesorală să capete aspectul unui taler pentru a cărui „contrabalansare” să vi se mai arunce, la momentele decise de ei, câte un fișic de bani.

Ar fi trebuit să protestați față de așezarea în fruntea țării al unui al doilea lotru intelectual… Da, poate că nu puteți face încă asta… Poate că așteptați să plece vânduții voștri lideri de sindicat… Doar că lotrii nu vor pleca de la pușculița celorlalți lotri…

Ne-am întors mult prea mult în timp… Am sărit peste deceniile cenușii pentru a ajunge în preajma celor staliniste… Lipsesc poate focurile de calcinare a manualelor… Lipsește poate vocea care să citească la radio lista cărților (ori a manualelor!) interzise.

Cărțile cenzurate de mai ieri au fost în locuite de manualele alternative interzise de un ministru analfabet. Iar voi încă tăceți?! O circulară de ministru este mai puternică decât misiunea voastră pentru deșteptarea unei națiunii?!

Ar fi trebuit să ieșiți în fața școlilor cu acele circulare care vă interzic dreptul de a preda. Pentru că despre asta este vorba… Dreptul de a alege felul de a completa pregătirea elevilor pe care părinții, Națiunea în sine, vi i-a încredințat.

Și trebuie voi să vă ridicați! Nu așteptați de la alții ceea ce ei așteaptă de la voi. Un semnal. Voi trebuie să fiți de acum un avocat al poporului care se ridică împotriva amenințării și șantajului pe care l-a transpus pe o hârtie oficială un ministru căruia nu ai avea încredere nici măcar să-i lași cheile de la vestiarul unei școli

Voi trebuie să dați semnalul acelui „Ajunge!”. Iar dacă țara nu vă va urma (deși, iată, părinții au făcut primul pas, ducând manualele „ilegale” acasă!), măcar veți fi știind că v-ați făcut datoria.

Acum vi s-au interzis, într-o amenințare din anii ’50, manualele alternative… Ce veți face mâine când vi se vor da fișe, nici măcar compendii, cu paginile pe care veți mai avea dreptul să le predați elevilor voștri din istoria țării, din literatura noastră, din valorile pe care trebuie să le duceți în continuitatea unei țări?…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*