Impresii după descălecarea lui Macron…

…Când luminile rampei se sting şi piesa care s-a jucat se sfârşeşte, doar spectatorii trişti se mai gândesc, încă o dată, la lucrurile lăsate în urmă, poate…

Vizita lui Macron la Bucureşti a şi trecut, acum. Aşa cum era de aşteptat, băiatul acesta, rasat, a venit în capitala României cu agenda sa, transmițând un mesaj clar referitor la problema directivei muncitorilor detaşaţi, principala temă abordată în conferinţa de presă comună. Emmanuel Macron a spus că nu acceptă ca „transportatori francezi să facă dumping social angajând salariaţi care vin din ţări cu costuri reduse ale forţei de muncă, pentru că asta înseamnă o încălcare a regulilor europene în transportul rutier, şi aici vom merge până la capăt”.

Spre onoarea sa, şi Klaus Iohannis a spus că lucrurile nu trebuie tratate chiar atât de simplu şi că niciuna dintre părţi nu poate spune că deţine adevărul absolut! „Nimeni nu doreşte să înlăture competiţia sau piaţa liberă, însă ceea ce în mod evident se doreşte, de exemplu în Franţa, este să se evite folosirea unui sistem care are foarte mare deschidere pentru a eluda plata unor taxe, impozite”, a spus el.
Această luare de poziție, consider eu, îi face cinste preşedintelui român!

Dincolo de zâmbete şi declarații oficiale, se întrevăd, însă, mari divergențe între țările bogate şi cele ajunse coloniile lor. O decizie cu privire la problema directivei muncitorilor detaşaţi, nu avea cum să se ia la Bucureşti, dare ea se va lua în curând şi sper, nu peste capul nostru!

Deşi răspunsurile la întrebările din conferința de presă au fost, în general, interesante, discursurile celor doi preşedinți au fost lamentabile, reliefând sărăcia de idei şi lipsa de viziune. Aceasta este şi problema Europei zilelor noastre: nimeni dintre liderii actuali nu se poate desprinde de aerele sale de mahala şi gândi vizionar! Toți vor avantaje pentru țările lor, dar nu prin egoism, duplicitate şi demagogism se poate construi ceva!

Reluarea la infinit a temei Schengen de către reprezentanții români, mi se pare, de asemenea, nu numai timp pierdut, dar şi un fel de cerşetorie. De ce nu îşi protejează România propriile granițe, mai bine, nemaiținând seama de granițele altora? Dacă alții n-ar mai intra precum vor în România, nu ştiu cine ar pierde mai mult pe termen lung!…
Soluția pentru Schengen, însă, am fost informați, va veni la anul! Adică la paştele cailor…

Dacă, atât Macron, cât şi Iohannis, prin discursurile sterile, – să fim sinceri!- nu ne-au impresionat, prestația prim-ministrului Tudose a fost şi mai jalnică! Expresiile domniei-sale denotă incultura şi aproape vulgaritatea, uneori. Spicuim din vocabularul său de aur… „Relația Franța-România nu este de tarabă.”, afirmă prim-ministrul în interviul acordat ziaristului Gâdea. Sau, şi mai rău, „Nu putem fi parteneri doar cu jumătate de buletin!”. (Sic!). Să mă ierte cineva, dar astfel de perle nu sunt demne decât de mândruța lui Reghecampf, când încerca să-l jignească pe premierul Boc, dar nu de un prim-ministru!

Sarea şi piperul serii nu au constituit-o însă declarațiile principalilor actori din piesa care se transmitea la televiziuni, nici chiar mimica lor, -domnul Iohannis râde cam mult şi din orice, iar acest fapt denotă iar alte lucruri!, domnul Tudose stă prăbuşit în fotoliu, abia trăgându-şi sufletul, ca un țăran îmbrăcat în haine de duminică! (Revedeți imaginile, dacă nu mă credeți, şi analizați eleganța şi rafinamentul francezilor în comparație cu atitudinea (?!) alor noştri!)- sarea şi piperul serii au constituit-o mostrele de umor involuntar de la Realitatea TV.!

Domnul Guşe s-a autodepăşit în seara aceasta, la propria televiziune, prin enormitățile debitate în calitate de cel mai mare analist (?!) politic al patriei!: „Rămânem cu imaginile frumoase de la muzeul satului! (Guşe) – Sic! Ar fi totuşi trist să rămânem numai cu nişte imagini, aş adăuga eu…, „Diplomația ofensivă i se datorează lui Iohannis!” (Guşe) – Pe Ceauşescu, sigur, l-a uitat!, „Calitatea de partener trebuie să însemne ceva!” (Guşe) – Ce?, „Franța, într-o ofensivă de imagine!” (Guşe) – Care?!, „La noi se discută şi de elicoptere americane şi franceze!” (Guşe) – Insinuați că şi americanii şi francezii ne păcălesc?, „Jocul pe teritoriul nostru, extrem de complex!” (Guşe) – Vai! Ce noutate ne-ați spus! Chiar n-am avut idee de aşa ceva! etc. etc. etc., las la o parte gazul rusesc, grijile pentru Germania şi toate lucrurile penibile din lumea aceasta! Cred că şi Gigi Becali, care a fost atât de criticat, ar fi avut mai multă decență în exprimările, pardon!, aroganțele sale!

Până la urmă, însă, chiar şi Serviciile, care întrețin mascarada aceasta, vor înțelege un lucru… A cumpăra televiziuni şi a distra publicul sunt bani pierduți!…

Lasă un răspuns