„În tot ceea ce fac pun câte o sclipire din sufletul meu şi dacă ar fi altfel, m-aş risipi.”

Născut pe 2 februarie 1980, tânărul actor Victor Bucur dând curs pasiunii pe care o avea pentru scenă, se înscrie la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din Bucureşti, specializările Arta Actorului şi Mânuitor de Păpuşi şi Marionete, pe care o urmează în perioada 1999 – 2003.

În perioada 2005 – 2008 îl regăsim la Universitatea Spiru Haret – Bucureşti, unde este masterand la clasa recunoscutei profesoare Sanda Manu. După susţinerea examenului de disertaţie se mai specializează în domenii artistice apropiate artei teatrale, urmând cursuri de Canto Clasic cu maestrul Corneliu Fânăţeanu (2009 – 2011), cursuri de canto Pop & Musical – Blue Sound cu Crina Mardare (2009), cursuri la Teatrul National „I.L. Caragiale” – în cadrul Centrul de Cercetare şi Creaţie Teatrală „Ion Sava” (2006), precum Atelierul „Măştile Commediei Dell’Arte”, susţinut de maestrul Ferruccio Soleri, urmând apoi Şcoala de vară „Cenro Di Formazione Teatrale – Venezia IN scena” (2000; Veneţia, Italia, curs de Commedia Dell’Arte). Ca roluri interpretate în timpul facultăţii la Spiru Haret putem menţiona: (2008) – Chiriac – în „O noapte furtunoasă” – I.L. Caragiale, regia Sanda Manu; (2007) – Gardianul – în „Eu când vreau să fluier, fluier” – de Lia Bugnar, regia Sanda Manu; (2006) – Dorn – în „Pescăruşul” – de A.P.Cehov, regia Sanda Manu. La UNATC interpretează în anul 2003 pe Syr Guy – în spectacolul de licenţă „Robin Hood” (regia prof.dr.univ. Cristian Pepino); pe Capitano – în spectacolul de Commedia dell’Arte „Arlechino, slugă la cinci stăpâni” (regia Conf. univ. Dr. Mihai Gruia Sandu; 2002); actor în spectacolul de animaţie „Ulisse” (regia lect. Univ. Ioan Brancu; 2002). Anul 2005 îl găseşte pe actorul Victor Bucur ca dansator în super spectacolul musical „Chicago” de la Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti.

În 2008, încă masterand la Artă Teatrală, la specializarea Artele Spectacolului (Actorie), Facultatea de Arte din cadrul Universităţii Spiru Haret, Victor Bucur este solicitat şi trece probele de casting, primind personajul „Dr. Frank’N Furter” din spectacolul „The Rocky Horror Show” – musical montat de cunoscutul regizor Alexander Hausvater şi jucat la „Kristal Club”. Ca şi experienţă scenică, Victor Bucur, datorită certelor sale calităţi artistice, este angajat din anul 2008 la Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian” din Bucureşti, unde apare încă din anul 2011 în distribuţia musicalului „Rebecca” de Maxim de Winter (regia Attila Beres), în opereta „Liliacul” de Johann Strauss (2010; personajul Orlofsky; regia Răzvan Dincă), în 2009 este „Mercuţio” din „Romeo şi Julieta” (musical; regia Miklós-Gábor Kerényi), dar este şi „Boni” din opereta „Silvia” (regia Miklós-Gábor Kerényi). În anul 2002 a fost actor în musical-ul „HA! Hai acum, Harap-Alb!”, regia Dr. Calvin Andre McClinton (spectacol lectură). Ca actor –păpuşar joacă la Teatrul de animaţie „Ţăndărică” din Bucureşti, din anul 2002 în spectacolele: „Dragostea celor trei portocale” (regia Cristian Pepino), „Galaxia Svejk” (2010), „Harap Alb”, „Lebedele”, „Mica sirenă” (2005), „Povestea porcului” (2011), „Tom Degeţel”, „Guliver în ţara piticilor” (regia Liviu Berehoi), „Frumoasa şi bestia” (regia Cristian Pepino). În cadrul companiei private de teatru pentru copii şi tineret „Muşchetarii” apare ca actor, actor-mânuitor păpuşi şi producător delegat, jucând în spectacolul „Spărgătorul de nuci”. Din anul 2013 Victor Bucur începe o fructuoasă colaborare cu Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara, jucând în spectacolul „Anna Karenina” de Lev Tolstoi.

Din repertoriul său cinematografic fac parte filmele: „Vacuums” (regia Luke Cresswell şi  Steve McNicolas; personaj Stomper; 2001), serialul „Efect 30”, serialul „The machine”, filmul artistic „Le père Goriot” („Old Goriot”; coproducţie; personaj Pictorul; regia Jean-Daniel Verhaeghe; 2004), serialul „Narcisa Sălbatică” (Antena 1), filmul artistic „Cecibell” (2006; personaj Victor;  film de licență; regia Mihai Ardelean), serialul „Scene de Căznicie” (Antena 1; personaj Zoli; regia Doina Zotincă; 2008), „Nepotul” (rol: Florin; film de licență; regia Adriana Răcășan; 2006), serialul „7 Seri”; serialul „Fetele Marinarului” (Antena 1). Apare în Show-uri TV, precum: „Lumea lui Trick” (TVR1; 2004; ca actor), „Lumea basmelor” (TVR1; 2004; ca actor), „Hai Hui prin Europa” (ca prezentator); „Aventuri cu Lilipufi” (TVR1; 2003; ca actor păpuşar), „Perechea potrivită” (coprezentator) şi „Puzzle – Week-End în 2” (la TVR 2), un program inedit de divertisment la TVR 2, ca prezentator alături de Liza Sabău. Participă la diferite festivaluri naționale și internaționale, dintre care amintim câteva, precum: Festivalul Internațional al Tinerilor Artişti (de la Kranjska Gora, Slovenia – 2003); Festivalul Internaţional al Şcolilor de Teatru (Polonia – 2002); Festivalul de Păpuşi „Gulliver” (Galați – 2001); Festivalul Internaţional „Cerbul de aur 2001” din Brașov – participând la spectacolul stradal de păpuşi şi marionete etc.

Pe scenă urcă Victor Bucur nu numai ca actor, dar şi ca interpret vocal, care în 2011 câştigă Premiul Festivalului în cadrul Festivalului „Viaţa e frumoasă” cu aria „Confrontation” din musicalul „Jekyll and Hyde”. Colaborând foarte bine cu Ana Cebotari, absolventă a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti secţia canto şi Doina Antohi, actriţă, regizoare şi cântăreaţă care activează în sectorul independent al teatrului bucureştean, jucând în piese precum „Un Cuplu Ciudat, varianta feminină”, „Bărbaţii sunt de pe Marte, Femeile sunt de pe Venus” pe care le-a şi regizat, cei trei au o serie de concerte, începând din februarie 2014 la Restaurant Elisabeta din Bucureşti, sub numele de grupul „Musical Love”. Victor Bucur ne spune că tot timpul petrecut pe scenă şi în împrejurimile acesteia i-a oferit şansa de a se întâlni cu o mulţime de oameni care i-au influenţat viaţa în bine. A cunoscut astfel şi fericirea, dar şi disperarea, a iubit şi a urât, a construit şi a dărâmat, a râs, dar a şi plâns, a urcat şi a coborât, a luptat, dar a şi renunţat. Au fost schimbări majore, au fost decizii importante de luat, dar doar timpul va confirma sau infirma corectitudinea acestora. Important este că se află pe un drum bun. Drumul spre succes şi împlinire profesională.

Ce reprezintă teatrul pentru tine Victor Bucur? „Teatrul a apărut în viaţa mea încă din adolescenţă ca o formă de salvare, dar şi de evadare din mine. Pofta de joc şi joacă mă poartă prin diverse forme de exprimare ale artei teatrale, de la spectacole de teatru de păpuși pentru copii până la spectacole grandioase de musical şi operetă. Nimic nu este mai prejos sau mai puţin important pentru mine deoarece în tot ceea ce fac pun câte o sclipire din sufletul meu şi dacă ar fi altfel, m-aş risipi.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*