Dinozaurii „haţegani” de la Muzeul de Geologie din Bucureşti

În splendidele săli ale Muzeului de Geologie. adevărat palat al ştiinţelor geologice, sunt prezentate atât specialiştilor, cât şi publicului avid de cunoaştere, o colecţie impresionantă de „flori de mină”, dar şi cea mai completă colecţie de roci şi fosile din România. Deasemenea, se pot vedea şi extraordinare reconstituiri ale unor vertebrate mari descoperite în stratele geologice de pe teritoriul României, inclusive câţiva dinozauri în mărime naturală descoperiţi în regiunea Haţeg. Clădirea impunătoare, declarată monument de arhitectură, a fost construită în stil neo-brâncovenesc după proiectul renumitului arhitect Victor Ștefănescu la începutul secolului XX și a fost destinată inițial găzduirii Institutului Geologic. Regele Carol I a semnat în 1906 decretul regal de înființare a institutului, act care poate fi văzut, în original, chiar în holul de la intrare al muzeului.

Acum un secol, pe lângă activitatea de cercetare desfășurată aici, existau și colecții de roci și minerale care puteau fi vizitate de public, ca un muzeu incipient organizat în sala „Colecțiuni” de la parter. Primul custode al colecțiilor, Iuliu Moisil, care era în același timp și bibliotecar al institutului, a fost urmat apoi de tineri geologi la acea vreme – St. Cantuniari, V. Papiu, Al. Codarcea, Gh. Murgeanu, Gr. Răileanu. Schimbările suferite de institut au afectat și muzeul, astfel că în 1964, Al. Semaka, numit custode, devine un susținător activ al valorificării colecțiilor într-un muzeu național. După reinventarierea pieselor existente s-a pornit un schimb intens cu alte institute de profil din străinătate pentru completarea fondului existent, în același timp cu reorganizarea pe tematici. Încercarea de a organiza un muzeu în acea perioadă a fost zădărnicită de bombardamente și cutremure, totul culminând cu acel cutremur de tristă amintire din 1977, când imobilul a fost grav afectat, colecțiile sale fiind mutate temporar într-o altă clădire. Lucrările de refacere și consolidare a clădirii au demarat abia în 1983, cu un proiect care, fără a afecta stilul inițial, corespundea ideii de muzeu, de colecții deschise, vizitabile de un public larg. Refacerea clădirii s-a făcut întocmai, pornind de la fotografiile de epocă, mai puțin sala Bibliotecii, care avea mobilier masiv de stejar până sub tavan (12 m înălțime) și o scară în spirală ce ducea la balconul ce înconjura sala ca un brâu.

Deschiderea oficială a Muzeului Geologic s-a făcut, în sfârșit, în perioada post-decembristă, în aprilie 1990. În prezent, muzeul este o secție a Institutului Geologic al României, iar oamenii care lucrează aici sunt în marea lor majoritate geologi. Turiştii care vizitează Muzeu Antipa, sau Muzeul Ţăranului Român, caută cu privirea şi spre Muzeul de Geologie.  Aici pot admira pe lângă minerale şi cristale (minunatele „flori de mină”), fosile vechi de milioane de ani, dar şi panouri cu descrierea evoluţiei speciei umane şi a celor vegetale şi animale. La etaj este „raiul” dinozaurilor „haţegani”, aici fiind prezentaţi dinozaurii descoperiţi în „Insula Haţegului”, unicate pe plan mondial, atât sub forma fosilelor de milioane de ani vechime, cât şi a unor reconstituiri spectaculoase în mărime naturală. Senzaţia avută în prezenţa acestor uriaşi este unică. Pare un tărâm de basm cu zmei şi balauri de diferite forme, frumos coloraţi şi aparent paşnici. Când am coborât la subsol, am descoperit peştera de lângă sala fluorescentă. Aceasta este făcută din spumă poliuretanică şi reconstituie un mediu cavernicol „standard”, cu stalactite şi stalagmite. Intrarea în Sala Fluorescentă îţi dă ceva fiori, pentru că se face pe întuneric. Aici, în vitrine, stau cuminți minerale care au proprietăţi luminiscente şi emit o lumină de diferite culori: roşiatică, albastră, verde….  Odată ieşit la lumina zilei, aflu cu bucurie că muzeul organizează și alte genuri de activităţi legate de Lumea Dinozaurilor, cum este „Grădina Dinozaurilor – Atelier educativ, creativ”, realizat cu sprijinul şi în colaborare cu celebrul „Dino Parc Râşnov”. Dacă aveţi puţin timp liber puteţi trece pragul milioanelor de ani prin vizitarea Muzeului de Geologie a României. Faceţi un pas important… (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*