În copilărie actrița Lavinia Alexandru se apropie de vraja universului muzical și dorește să urmeze cursurile Liceului de Artă „Hariclea Darclee” din Brăila, secția pian principal, în perioada 1992 – 2003, apoi secția „canto clasic” în perioada 2003 – 2005. Urcă spre culmile artei muzicale și o regăsim la Universitatea Transilvania – Facultatea de Muzică Brașov, la secția canto clasic (2005 – 2006). Se transferă apoi la Universitatea Națională de Muzică – București, secția canto clasic, la clasa Prof. Georgeta Stoleriu (2006 – 2009). Pasiunea pentru arta dramatică irumpe și Lavinia Alexandru se înscrie la Universitatea Spiru Haret – București, Facultatea de Arte, secția actorie, clasa profesorilor Lucia Mureșan, Mircea Constantinescu, George Grigore, Ioana Visalon (2009 – 2012). Dorind să se specializeze, se înscrie apoi la Universitatea Hyperion – București, Facultatea de Arte, la un curs de Masterat în actorie, clasa profesorilor Mircea Anca și Mihaela Triboi (2012 – 2014).
Ca activitate artistică putem menționa concertele – audiții de pian principal (1992 – 2003), membru al Corului Colibri (Prof. Dorin Sipos 1997 – 2000), concerte – audiții de canto clasic (2003 – 2005), spectacol cu opera „Suor Angelica” de Giacomo Puccini (Facultatea de Muzică Brașov – 2006), spectacol cu opera „Bastien und Bastienne” de W. A. Mozart (Facultatea de Muzică Brașov – 2006), participare la Festivalul Internațional „Vacanțe Muzicale” de la Piatra – Neamț (Masterclass Mariana Nicolesco – 2006), participare la Festivalul Internațional „Hariclea Darclee” de la Brăila (Masterclass Mariana Nicolesco – 2006), Concert de clasă – Facultatea Națională de Muzică București – Sala Dalles 2008, Concert de clasă – Facultatea Națională de Muzică București – Sala Mică a Ateneului Român 2008, Concert de clasă – Facultatea Națională de Muzică București – Filarmonica „Ion Dumitrescu” din Râmnicu-Vâlcea 2008, Concert de clasă – Facultatea Națională de Muzică București – Sala George Enescu 2009, Concert de clasă – Facultatea Națională de Muzică București – Palatul Șuțu 2009, Concert de clasă – Facultatea Națională de Muzică București – Biblioteca „Antim Ivireanul” din Râmnicu-Vâlcea 2009, Concert de Absolvență – Universitatea Națională de Muzică București – Sala „George Enescu” 2009, Concert de Licență – Universitatea Națională de Muzică București – Sala „George Enescu” 2009, figurație specială în spectacolul „Tentația Sfântului Anton” (regia Andreea Tănăsescu – Centrul Cultural al Dansului), figurație specială în filmul „Puzzle” (regia Andrei Zincă).
În timpul facultății se implică în procesul pedagogic și realizează o multitudine de caractere dramatice precum: Joe din piesa „Fetele din Iowa” de L. Blessing, Wendla din piesa „Deșteptarea Primăverii” de F. Wedekind, Varia din piesa „Livada de vișini” de A. P. Cehov, Sonia din piesa „Livada de vișini” de A. P. Cehov, Helena din piesa „Visul unei nopți de vară” de W. Shakespeare, Hermia din piesa „Visul unei nopți de vară” de W. Shakespeare, Regan din piesa „Regele Lear” de W. Shakespeare, Catarina din piesa „Îmblânzirea scorpiei” de W. Shakespeare, Mița Baston din piesa „D-ale Carnavalului” de I. L. Caragiale, Lindsay Bergstram din piesa „Niște Fete” de Neil LaBute, Prostituata din piesa „Roberto Zucco” de Bernard – Marie Koltes, Ofelia din piesa „Hamlet” de William Shakespeare, Goneril din piesa „Regele Lear” de William Shakespeare, Polina din piesa „Pescărușul” de Boris Akunin, etc.. În teatru apare pe diferite scene profesioniste și în diferite festivaluri de teatru cu spectacolul „Niște Fete” de Neil LaBute (regia Ioana Visalon), la Black Box Studio Sud (Berceni – București; martie – iulie 2012), la „Servus Caffee Maritimo Constanța” (iulie – iulie 2012), la Festivalului „Zile și Nopți de teatru la Brăila” (octombrie 2012 – spectacolul a primit aici Diploma de Excelență), la „Light Theatre Pub București” (noiembrie 2012 – martie 2013), la „OK PUB Ploiești” (martie 2013), la terasa „La un Ceai” (București, aprilie 2013) și participare la Festivalul „StudentFest Timișoara” (mai 2014). Cu spectacolul „Portrete I”, coordonat de Tudor Sicomaș (Teatrul de Pică) a urcat pe scenele de la „Brem Caffe” și „Limitless Caffe”, „Bohemia Tea House”, „La un ceai”, în perioada iulie 2014 – prezent.
Cu același spectacol a participat la Festivalul „Pledez pentru tineri” de la Piatra Neamț (octombrie 2015). Spectacolul „Portrete II”, coordonat de același Tudor Sicomaș, s-a jucat în spațiile scenice de la „Limitless Caff”, „Bohemia Tea House” și „Ceainăria Artea”, în perioada decembrie 2014, până în prezent. Spectacol „Portrete III” (coordonat de Tudor Sicomaș), s-a jucat și se joacă ca și Atelier Alternativ la Teatrul de pe Lipscani (decembrie 2015 – prezent). Având aptitudini deosebite, precum cunoașterea unor limbi străine (engleză, spaniolă, italiană), dans (dans contemporan), diferite sporturi (badmington, volei, role, bicicletă), având carnet de conducere (Categoria B), având ample calități vocale și instrumentale (canto clasic și pian) și fiind pasionată de fotografie, actrița Lavinia Alexandru este pregătită să abordeze roluri ample și pline de savoare. În prezent lucrează la UNITER (The Romanian Association of Theatre Artists), este actor la „Teatrul de Pică” și la „Teatrul Portabil”. Lista de piese în care joacă tânăra actriță mai cuprinde „Portrete I” („Lasă-mă să te sărut”) de Tennessee Williams, Dumitru Solomon, J.Giradoux, Claudia Postelnicescu (Teatrul „Arte Dell’Anima”) și „Ne dați ori nu ne dați” de Tudor Sicomaș, după un scenariu original de Tudor Sicomaș (după o idee de Clifford Odets și alți dramaturgi americani), tot la Teatrul „Arte Dell’Anima. Cu o figură ruptă parcă din epoca de aur a Hollywood-ului, interpreta lui Lindsay din spectacolul „Niște fete”, este posesoarea unui stil de joc filmic, minimalist și rafinat, dar și a unei voci de excepție. De altfel, canto a și fost prima ei pasiune, ea urmând cursurile Liceului de Artă Hariclea Darclee – Brăila și ale Universității Naționale de Muzică din București, înainte de a urma cursurile de actorie din cadrul Universității Spiru Haret. Personajul Lindsay, din „Niște fete”, reprezintă partitura ei de licență, rol de forță pe care-l interpretează cu succes de mai bine de cinci ani.
Lasă un răspuns