În aşteptarea marelui rol!

Având un spirit ludic nativ şi o înclinaţie spre disciplinarea acestei pofte de joc şi joacă, Ninel Petrache, bucureştean de când se ştie, născut pe 1.02.1984, a absolvit Grupul Şcolar „George Călinescu”, urmând în paralel şi cursurile la Şcoala de teatru şi film „Arhetip”, pe care o termină cu „Diplomă de merit în arta actorului, improvizatie şi scenaristică”. Urmează emoţiile examenului de admitere la Facultatea de Teatru a Universităţii Spiru Haret din Bucureşti, fiind admis la clasa profesorilor Lucia Mureşan şi George Grigore.

Nu se opreşte aici şi dorind desăvârşirea pe tărâmul artei teatrale se înscrie şi devine absolvent de master în Artă Teatrală la Facultatea de Arte a Universităţii Spiru Haret, la clasa doamnei profesoare Adriana Marina Popovici. Primeşte şi îşi asumă în timpul facultăţii personaje complexe, precum: Ţăranul şi Domnul Udrea din „Steaua fără nume” de Mihail Sebastian, Regele Charles din „Sfânta Ioana” de G. B. Shaw, Unchiul Titus din „Discipolul diavolului” de Bernard Shaw, Freddy din „Pigmalyon” de Bernard Shaw, Launce din „Cei doi tineri din Verona” de W.Shakespeare, Ismael din „Frig” de Lars Noren şi Bepee din „Gâlcevile din Chioggia”. Cu spectacolul „Frig” de Lars Noren este selectat și participă la Gala Tânărului Actor „Hop” – de la Mangalia, în anul 2009, sub egida UNITER. Spectacolele „Gâlcevile din Chioggia” şi „Frig” sunt prezentate în cadrul Galei Absolvenţilor Facultăţii de Teatru – 2009 pe scena Teatrului Foarte Mic din Bucureşti. Colaborează foarte bine cu diverse televiziuni, fiind invitat special la diferite emisiuni, precum: emisiunea „Ora câştigătorului”- la TV Kanal D (2009), emisiunea „Primul Pas” la TVR 2 – invitat pentru interviu (2006), emisiunea „Convieţuiri” la TVR 1 – invitat special (2005), emisiunea „Zori de zi” la OTV (invitat special, ca şi interpret de muzică populară), emisiunea doamnei Carmen Fulger de la TVRM ca personaj: Magul Gaşpar, dintre cei prezenţi la naşterea lui Isus Hristos. Colaborează foarte bine cu organizaţiile nonguvernamentale şi apare pe afişul Fundaţiei Culturale Amphytrion ca personaj (Leul) în spectacolele prezentate de aceasta la Complexul Romexpo în anii 2008 şi 2009.

De asemenea apare ca Rică Venturiano în proiectul „Bucureşti cartier de vară”, coordonat de către ARCUB şi Primăria Generală a Municipiului Bucureşti. Ninel Petrache mai apare pe tot acest parcurs şi ca profesor de actorie pentru preşcolari la „Grădiniţa Dreems World”, la after-schoolul „Chitzi-Bush” şi la after-scoolul „Orhidea Kids”, fiind şi pee-educator în taberele de creaţie de la Buşteni coordonate de către Şcoala de teatru şi  film „Arhetip”. Fiind implicat în astfel de activităţi, el semnează regia şi scenariul la nenumărate spectacole pentru copii, precum: „Vis de iarnă argintiu”, „Vis de primavară”, „Iarna – clinchet de cleştar”, „Ariel”, „Cenuşăreasa”, „11 ghiocei”, „Scufiţa roşie”, „Croitoraşul cel viteaz”, „Carnaval la Chitzi-Bush”, „Carnavalul poveştilor”, „Poveste de iarnă”, „Flori de martie”, „Albă ca zăpada”. El mai adaptează şi semnează regia unor spectacole de teatru, dintre care menţionăm: „Five’o clock” după I.L.Caragiale, „Clown Show”, „E ziua ta, mămico”, „Sper Star”,Sărut mâna, mămico!”,O inspecţiune” după I.L. Caragiale, „Ajunul examenelor” după I.L. Caragiale, „Adio, grădiniţă!”, „Amor cu iz…fiscal“ adaptare după piesa „Proştii sub clar de lună” de Teodor Mazilu (coordonator de proiect), „Pygmalion” de Bernard Shaw (coord. proiect), „Casa Bernardei Alba” de Federico Garcia Lorca (coord. proiect) şi dramatizare după „Umiliţi şi Obidiţi” (coord. proiect). Participă la Festivalul de teatru Tudor Muşatescu – Câmpulung 2011 cu spectacolul „Scafandrierii”, în regia lui George Grigore, primind „Premiul Special al Juriului”. Pe Ninel Petrache putem să îl descoperim şi pe genericul serialului „Fast-Food” de la Antena 1, dar şi în scurtmetrajul „O lume minunată” în regia lui Alex Leonte, în scurtmetrajul „Fantoma” – regia Hendi Jamil (personaj: Alex), sau în scurtmetrajul „Inspecţia”, unde semnează regia Mirona Radu, iar Ninel apare ca personaj Omul de serviciu.  În anii 2008 şi 2009 participă la emisiunea „Al 9-lea cer” de la Acasă TV şi devine câştigător al unui rol într-o producţie „Promance”. Astfel el va fi personajul Anton, cel îndrăgostit de Loredana Groza, în serialul TV „Aniela” (2009 – 2010).

Urcă pe scena Sălii Palatului cu ocazia spectacolui folkloric „Ghi romanoi”, ca interpret de muzică populară. Neuitând această experienţă devine promotorul unui proiect artistic ce se va numi „Paramiţa Romanes” (Poveste ţăgănească). Cu acest spectacol scris, regizat şi manageriat de către el, Ninel Petrache se va prezenta în faţa spectatorilor din  Finţa, Berciuleşti, Slatina şi Alba Iulia (2008), dar şi la festivalul susţinut de Teatrul de Comedie din Bucureşti. Bun actor, regizor, cântăreţ, dansator, scenarist şi coordonator de proiect-program, Ninel Petrache este un performer ce nu poate fi trecut cu privirea. Mereu prezent în mijlocul activităţii artistice din capitala noastră, el este în primul rând un actor în aşteptarea marelui rol. În anul 2010 apare în filmul de scurt metraj „Midas şi povestea fantomei” (regia Jamil Hendi). În anul 2013 reia proiectul cu spectacolul de teatru „Frig” de Lars Noren, în regia de scenă a lui Vinicius Tomescu, şi urcă pe scena Teatrului Foarte Mic din Bucureşti. Spectacolul tratează ura unora faţă de alte rase şi s-a  dovedit unul dintre cele mai violente spectacole de teatru de la noi. Apare și în filmul artistic de lung metraj „Aferim” a lui Radu Jude, considerat unul dintre cele mai de amploare proiecte cinematografice românești din ultimii ani (2015).

Din 2005 susţine cursuri de actorie, dicţie, mişcare scenică şi improvizaţie. „Despre Ninel şi cursul său de actorie aş putea vorbi o zi întreagă. Căci lecţiile lui de actorie nu sunt niciodată doar extraordinare lecţii de actorie; mesajele pe care el le transmite, pe lângă actorie, vin dintr-o profunzime de dincolo de Cer. „Omul ăsta e magic”, m-au auzit apropiaţii mei rostind despre el, şi nu doar o dată.” ne împărtăşeşte din impresiile sale unul dintre cursanţi. Ninel predă cursuri; la „Doroftei Art – Şcoala de teatru şi film”, la „RomActor” (curs gratuit de teatru pentru elevii romi), la „Ana şi Ştrumfii” (after school), la „Dream & Act”, la „Q-Feel Training” (cea care activează în România din 2009 şi este formată dintr-o echipă de traineri, artişti şi psihologi capabili să transforme procesul de învăţare în experienţe practice, care îşi găsesc aplicabilitatea în viaţa personală şi profesională), etc.. Acum căsătorit cu fosta colegă de facultate Anis Doroftei şi având un fiu, Ninel a devenit şi mai responsabil, având parte de „mult teatru” şi la el acasă. Atent şi bine calculat cu timpul său, poate să fie prezent oriunde este nevoie, la cursuri, pe platourile de filmare, sau pe scena unui teatru. Acolo unde va fi chemat, puteţi fi sigur că va pune tot sufletul şi toată pasiune de care este capabil, pentru realizarea proiectului cultural în care se implică. El se află în așteptarea marelui rol, care va veni…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*