Despre vocația și smerenia preoției…

În anul 2015 a trecut la cele veșnice părintele Roman Braga, ultimul mărturisitor înduhovnicit din gruparea „Rugul Aprins”. Acest basarabean de tânăr s-a simțit atras de lumea bisericii. La 12 ani a intrat frate la mănăstirea Căldărușani și urmează cursuri de teologie la mănăstirea Cernica. Cochetează cu Filologia bucureșteană ca apoi să absolve Facultatea de Teologie din București, în 1947. Este arestat de comuniști și trece prin iadul reeducării de la Pitești, din care a învățat să nu judece oamenii căzuți în momente cumplite pentru că există o suportabilitate a limitei umane. Eliberat în 1953 intră în contact cu gruparea isihastă „Rugul Aprins” de la Mănăstirea Antim, din care făcea parte elita intelectualității creștine anticomuniste. Ține legătura cu starețul Sandu Tudor de la sihăstria Rarău și îl are ca mentor duhovnic pe părintele Benedict Ghiuș, cel mai smerit duhovnic din acei ani. Este din nou arestat în 1958, condamnat la 25 de ani și eliberat prin decretul din 1964. Patriarhul Iustinian îl trimite preot misionar în Brazilia ca să scape de comuniști. Roman Braga pleacă apoi la episcopia ortodoxă de Vatra din SUA, unde devine preot ca apoi să se retragă în mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului”, începând cu 1988. Părintele devine un mentor al ortodoxiei americane, care a adus mulți tineri spre biserica răsăriteană doar prin cercetarea interioară a sufletului omenesc, care este oglinda Împărăției lui Dumnezeu. Aflat într-o vizită în România la începutul anilor 2000 oferă un interesant interviu lui George Crăsnean despre vocația preoției.

În zilele noastre când se petrec atacuri asupra preoților în urma unor greșeli omenești sau confuzii e interesant să notăm ce spunea părintele Roman Braga, un înduhovnicit călit prin suferințele închisorilor comuniste. În primul rând, preotul trebuie să fie un om simplu și cu har. Nu contează neapărat elocința intelectuală care poate împiedica adevărata vedere a lui Dumnezeu. „Pe mine m-a interesat, așa, întotdeauna – nu cei care erau cărturari, ci oameni duhovnicești, mai ales cei simpli. Pentru că ei au o adâncime specială pe care cărturarii nu o pot înțelege, pentru că sunt mult mai complicați și mai sofisticați în pregătirea lor spirituală”. Părintele Roman Braga oferă și un exemplu din tinerețea sa: părintele Antipa de la Cernica, care fusese 40 de ani în Athos. „El era duhovnicul multor intelectuali din București (care se duceau la acest om care abia știa să se iscălească, căci nu făcuse carte) – m-a impresionat. Oameni simpli spun lucrurilor pe nume; ei nu vorbesc mult, dar vorbesc ce trebuie și cuvântul lor este foarte adânc, de multe ori în metafore și în pilde pentru că ceea ce nu poți exprima logic – și noi exprimăm logic foarte puțin – merge spus prin pilde, metafore, prin forme de limbaj care sunt aproape de mit, ca să spun așa”. Roman Braga citând pe părintele de la Antipa spunea „Preoția este foc, e foc, taică”. De aceea nu-i îndemna pe tineri să se preoțească doar dacă aveau vocație, căci fără vocație în preoție îți poți pierde mântuirea.

Un alt preot dat ca model și exemplu de Roman Braga era Fotie, care se apropia de Sfânta Masă cu o anumită smerenie , dar și cu teamă. „Și dumneavoastră dacă sunteți teologi și vreți să vă faceți preoți, vă îndemn să nu devină comună Sfânta Masă și Sfânta Liturghie. Pentru că Sfânta Liturghie nu este o rugăciune, este ceva care se întâmplă acolo: vine Dumnezeu și intră în materie, în materia pâinii și vinului, care este aceeași cu materia universului întreg și se sfințește tot cosmosul printr-o Sfântă Liturghie”. Roman Braga spunea că prin preoții simpli „plouă harul Duhului Sfânt” de aceea mulțimile vor s-i atingă la slujbă. „Pe mine m-au cucerit oameni simpli”. Până la urmă trebuie ca preotul să fie în primul rând smerit, simplu și să aibă vocație, doar așa „plouă harul Duhului Sfânt” asupra lui. Această simplitate a preotului care îl caută cu smerenie în interiorul sufletului pe Dumnezeu începe să lipsească astăzi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*