Georgel Nucă este solist, culegător de folclor și realizator TV. Pentru aceste preocupări alese, multă lume îl cunoaște și îl apreciază. Fostul student al Facultăţii de Muzică din cadrul Universităţii Spiru Haret din Bucureşti, Georgel Nucă, în timpul său liber a umblat prin satele Olteniei dragi şi a cules folclor autentic de la bătrânii satului. După ce a trecut prin „filtrul propriu” această comoară folclorică şi i-a adăugat savoare, dar şi un strop de nemurire, acum îl oferă publicului proaspăt şi strălucitor prin emisiunile de folclor pe care le are acum ca prezentator și producător TV la „Etno TV” și „Favorit TV”.
Cu aceste perle folclorice culese din satele României a câştigat peste 100 de premii şi a înregistrat două albume: „L-am visat pe Dumnezeu” şi „Mă duc şi eu la Ilinca”. Cel mai bun prieten declarat al lui Georgel Nucă este cântecul. Primele cântece le-a învăţat de la bunica lui, care la cei peste 86 de ani mai cântă cu plăcere melodiile Ioanei Radu. Georgel îşi aminteşte când se ducea în spatele casei şi cânta cu foc şi dor: „Cântam melodiile Irinei Loghin şi ale lui Ion Dolănescu, iar mama mă lăsa în „goangele” mele. Doar când venea să mă ia la masă, trebuia să-mi întrerup repertoriul”, povesteşte cunoscutul rapsod. Pentru prima oară s-a urcat pe scenă la 14 ani, iar amintirile de atunci îi sunt încă vii în memorie: „Ce emoţii mari am trăit la Festivalul „Ispas la Năsăud”. Eram îmbrăcat în costumul popular şi aveam un ceas la mână pe care-l învârteam tot timpul din cauza emoţiilor. Matilda Pascal Cojocăriţa mi-a dat ceasul jos şi mi-a zis să nu mai fiu timid. „Du-te mă pe scenă, că eşti bărbat!”, m-a încurajat şi Sofia Vicoveanca. Pe scenă am intrat cu un cobzar, care mi-a dat un ton, dar eu, de emoţie, am intrat pe altul şi ca să dreagă omul busuiocul a dat drumul jos la pană, s-a aplecat ca să o ridice şi a intrat apoi din nou, dar pe tonalitatea mea”, spune rapsodul.
Călit astfel, cu timpul, pe scenele şi la festivalurile din ţară, Georgel Nucă şi-a învins timiditatea şi a devenit un rapsod extrem de apreciat. „Am avut de învăţat de la Ion Drăgan, Lenuţa Purja, Paula Babalâc. La roadele cartierei mele a picurat şi Mărioara Murărescu, pe care o pot numi mentorul meu. La suflet îi am pe toţi profesorii care mi-au îndemnat paşii de la Facultatea de Muzică din Universitatea Spiru Haret din Bucureşti, dar şi pe Angela Marinescu, primul om care m-a adus în radio”, spune Georgel Nucă. Pentru a culege melodiile cărora le dă viaţă, vâlceanul nostru colindă satele româneşti din zona „Tele-Olteniei”, cum glumeşte el: „Merg la bătrânii satului, culeg cântecele, le trec prin filtrul sufletului, le recondiţionez şi le dau o nouă viaţă. Dintre melodiile culese, dragi mie, pot aminti „Fir-ai tu să fii de deal”, cules de la rapsodul Ilie Zugrăvescu, „Iese mândra-n bătătură”, cules de la soţii Stanca, din Voiceşti”, se destăinuie cunoscutul cântăreţ de muzică populară. Prezent pe ecranele multor televiziuni naţionale, vâlceanul este şi realizatorul unor emisiuni proprii precum „Galele TV H2.0” prin care promovează tinerii interpreţi dar şi pe oamenii mari şi talentaţi. Dacă l-am întrebat ce calităţi trebuie să aibă un bun interpret, Georgel Nucă mi-a răspuns astfel: „În primul rând trebuie să aibă voce, prezenţă scenică, costume şi repertoriu şi dincolo de toate astea, îţi trebuie un stil de interpretare. Dacă nu ştii să doineşti, nu te poţi numi interpret. Doina şi balada sunt cântecele de rezistenţă.”
După cum am aflat, Georgel Nucă a promovat şi mulţi tineri talentaţi cu care se poate mândri. „Da. Dar nu numai tineri. Toţi aceia pe care i-am întâlnit şi care au dovedit că au talent, i-am promovat. Aici aş putea aminti pe copiii Gabriel Andrei, din Creţeni, Samir Ionescu, Radu Condurache, Giulia Cismaru, din Râmnicu Vâlcea, pe tineri precum Ionuţ Teodorescu, din Mehedinţi, Marius Josceanu, din Craiova. Cel mai tânăr interpret este chiar băieţulul meu, Irinel Luca, care a participat la „Hora prichindeilor”, de la TVR 2 şi a fost bine cotat ca interpret.” Pentru Georgel Nucă noţiunea de ethnos este sâmburele existenţei sale spirituale. A străbătut de ani buni căile întortocheate şi uneori inaccesibile care duc la filoanele nepreţuite ale creaţiei populare. Şi-a făcut un crez din a aduce muzica, folclorul, tradiţiile şi talentele în faţa celor pentru care melosul românesc este etern. I-au îndrumat paşii pe traseele anevoioase ale culegerii de folclor, nume prestigioase: doamna Emilia Comişel, cercetător şi etnolog, domnul profesor universitar doctor Gheorghe Oprea de la Universitatea Naţională de Muzică, şi colegii săi mai experimentaţi: realizatorii Ion Filip, Theodora Popescu, Simona Patraulea, Marioara Murărescu.
Rezultatele muncii sale sunt emisiunile pe care le-a făcut şi le face la Radio Oltenia Craiova, la Radio România Actualităţi, la Televiziunea Transilvania din Oradea, la Televiziunea Română, la Etno TV, la Favorit TV, la Kanal D şi nu în ultimul rând la TV H2.0, emisiuni de folclor autentic, încrustate precum porţile maramureşene cu simboluri de viaţă lungă. La TVH 2.0, Georgel Nucă a „ucenicit” și a dus pentru o vreme pe mai departe tradiţia creată la Televiziunea România de Mâine, acea televiziune deschisă de emisiunile în care întâlnirea cu folclorul a fost o continuă sărbătoare. Seria de emisiuni „Serile românilor” şi „Galele TVRM” au fost de fiecare dată momente de excepţie care, în trepidanta noastră viaţă cotidiană, au arătat cu bună cuviinţă, înţelepciune şi delicateţe, drumul neabătut pe care trebuie să îl parcurgem pentru păstrarea identităţii spirituale a poporului nostru atât de încercat de istoria trecută şi actuală. În studiourile televiziunii TVH2.0 Georgel Nucă, ca realizator tv şi prezentator, a coordonat emisiunea concurs „Seara românilor”. Acum îl putem vedea ca prezentator la „Etno TV” și prezentator – producător TV la „Favorit TV”.
Lasă un răspuns