Organismul viu şi virusul său…

De peste cinci luni asist stupefiat la cea mai complexă contestaţie din istorie: cea mai puternică ţară din lume îşi contestă pe toate căile preşedintele ales. E uluitor! În special formele comice, parodice, au depăşit orice măsură. Acum organismul sănătos se apără şi mai vârtos: e pe cale să producă marea răsturnare, să-l demaşte pe preşedinte că a fraudat alegerile, fiindcă se desfăşoară o investigaţie de tip Watergate!

Totul a început din ziua când Donald Trump a depus jurământul ca al 45-lea preşedinte al SUA: la o oră după instalare, a tăiat furios legea Obamacare, cea mai iubită lege a americanilor, fiindcă le dădea tuturor dreptul la îngrijire medicală. Chiar şi cei care l-au votat, au rămas descumpăniţi. Şi mulţi republicani l-au părăsit. Era stupefiant, fiindcă, în discursul ce a urmat alegerii, Trump uimise pe toată lumea cu o declaraţie opusă afirmaţiilor sale şocante din Campania electorală: că el va fi preşedintele tuturor şi va oferi unitatea americanilor, respectiv pace între republicani şi democraţi.

Eu îl susţinusem intens pe Donald Trump tocmai pe ideea renaşterii Americii, să devină o ţară a americanilor. Probabil că aşa am înţeles eu sloganul „Make America Great Again”. Trump nu a dat niciodată o explicaţie acestui slogan, adică să vedem când a fost America mare, aşa cum o visează el din nou? Pe vremea maccarthysmului? Atunci era vânătoarea de comunişti. Acum e vânătoarea de terorişti. Şi a interzis automat accesul în SUA a șapte ţări musulmane! Ca să facă apoi un alt gest nebunesc, să vândă arme, la cantităţi şi sume ameţitoare, Arabiei Saudite, despre care se ştie că finanţează ISIS! Iată America într-o postura extremistă, susţinând indirect terorismul! Nemaivorbind de altă lovitură de graţie, când a scos Statele Unite din sistemul mondial de salvare climatică.

Adică tot ce făcuse bun Obama a distrus sau vrea să distrugă. El a devenit deodată virusul cu care organismul american trebuie să lupte. Da, dar e foarte greu, fiindcă acest virus este un produs al sistemului, nu e venit din altă parte, ci din interior.

Cred că puţini înţeleg tipul de vendetă practicat de Trump împotriva lui Obama, altfel nu se explică de ce el, după ce Congresul a respins anularea legii Obamacare, luptă acum cu uşile închise să găsească o soluţie de desfiinţare a acestei legi. Adică face un act de sinucidere, îşi taie craca de sub picioare, fiindcă nu te poţi juca de-a sănătatea oamenilor. Dacă republicanii îi cântă în strună lui Trump pe această linie, îşi semnează condamnarea, va fi un partid mort, cum spune Hillary Clinton. Iar Obama, într-un recent discurs, a dezvăluit cum republicanii fură de la sănătate, biblioteci, biserici şi alte instituţii şi bagă în propriul buzunar, că vor sărăci America, o ţară care e pregătită să fie democrată. De asemenea, regina Angliei, care a anunţat lista de evenimente pe care le are în derulare, nici nu a pomenit de vizita lui Trump. Se pare că a anulat-o. Iar avocatul democraţilor, un om în vârstă, peste 80 de ani, cu mare experienţă, ce urma să aibă un proces cu administraţia de la Casa Albă, s-a retras, a spus că nu vrea să aibă de a face cu Trump, fiindcă nu joacă cinstit. Toată lumea este cu ochii pe această nouă administraţie, care e departe de a vrea ca America să fie democrată.

Dar acum prioritară este lupta pentru sănătate. Prin această lege, Obamacare, America ajunsese în fruntea ţărilor cu cea mai mare protecţie medicală asigurată propriului popor. Şi toată politica administraţiei Obama a dus America la un nivel greu de imaginat ca statut social, se crease ceea ce eu am numit „un comunism fără comunişti”. Nu mai vorbesc de politica sa faţă de imigranţi, de inteligenţa cu care a tratat politica internaţională. Nu întâmplător Obama a obţinut Premiul Nobel pentru Pace.

Era ceva neverosimil, cel puţin pentru mine, care trăisem dictatura comunistă, cunoscusem un comunism cu comunişti dictatori, dar un comunism fără comunişti am trăit numai pe vremea lui Obama, mai ales în ultimii ani de guvernare.

Era neverosimil fiindcă mă aflăm totuşi într-o ţară care a dăruit lumii imperialismul, un sistem cu totul opus comunismului. Şi era firesc, într-o ţară unde opoziţia e foarte puternică (republicaţii formează partidul oamenilor bogaţi), să vedem o reacţie a acestui sistem, să apară din interiorul lui un virus la putere, care să viruseze complet sistemul de dinaintea să. Şi Trump a atacat esenţa acelui tip de comunism, văzută în sănătatea gratuită a oamenilor. El a revenit la imperialism, la o societate în care numai unii, destul de puţini, pot să-şi plătească medicul. Sumele spitaliceşti sunt uriaşe, de pildă, un control neurologic costă patru mii de dolari! Sigur, la această formă total nepopulară a adăugat şi alta, şi mai gravă, şi-a făcut duşman din presă. Din presă şi din actori! O bătălie pe care, evident, a pierdut-o şi continuă să o piardă, fiindcă nu înţelege că un preşedinte, dacă vrea puterea populară, trebuie să aibă aliat presa, nu adversar.

Nu poţi lupta liber când CNN şi „The New York Times”, cele mai mari portavoci ale Americii, te împroaşcă zilnic cu „fake news”, cum zice chiar Trump, care se distrează, organizează nunţi la Casa Albă, face adică negoţ. A ajuns să practice politică fandării, ieşind din multe clenciuri ca Pilat, spălându-se pe mâini! Dar el nu ştie că ulciorul nu merge de multe ori la apă.

Sigur, asistăm la diferite reacţii de apărare ale organismului. Sistemul se apară, fiindcă funcţionează, e viu. „America nu e România”, spunea John McCain, precizând acum un an că dacă va ieşi Trump preşedinte, sistemul va găsi căile să pună frână oricărei aberaţii. Aşa se întâmplă.  America de azi nu mai e America visată de bilionari ca Trump. Democraţia şi-a făcut puternic loc. Ba modelul American a influenţat toată planeta. Şi UE îl luase drept reper. Ca acum, doamna Merkel, după întâlnirea cu Trump, să declare că Uniunea trebuie să-şi ia soarta în propriile mâini, să se descurce singură, adică Europa vrea să elimine virusul american. Dovadă că şi primarul Londrei a cerut anularea vizitei lui Trump! Şi toată Uniunea e de accord cu această direcţie. Poate cu excepţia României, care nu ştie unde se află, nici în car, nici în căruţă, ea e şi cu Uniunea, şi cu America! Dar în realitate e cu haosul, confundat cu libertatea. România este cea mai puternic virusată.

*

În America, sistemul funcţionează şi va izola virusul pe care ea însăşi l-a generat. Şi am să va dau un exemplu trăit recent.

Zilele trecute am participat la evenimentul numit „Affinity Health Plan” / Afinitate pentru Planul de Sănătate. În timp ce Trump şi oamenii lui pun la cale cu uşile închise un nou plan de anulare a legii Obamacare, societatea civilă se apară. Primarul New York-ului, Bill de Blassio, a venit cu această soluţie, cu un Plan de Sănătate, şi a organizat un miting al afinităţîi la idee. Unde? La el acasă. La casa primarului, la reşedinţa să oficială, numită Gracie Mansion, care se află pe East End Avenue, în Schurz Park. Am mai vizitat această casă pe vremea când primar al oraşului era Michael Bloomberg. Este un loc de vis, o casă de basm, construită în 1799, în stil federal. Ea a fost locul de filmare ales de mulţi cineaşti, cum ar fi Chaplin. Se poate vedea şi camera unde el a stat. Aici s-a filmat şi un caz real că City Hall, cu Al Pacino, dar şi Mad Men, un serial de televiziune.

Acum totul era inundat de verdeaţă. Acest miting, pe bază de invitaţii, normal, a avut loc în grădina casei, care arată ca o poiană de munte, înconjurată de tei, care acum erau toţi înfloriţi şi emanau un parfum ameţitor. Grădina are o panorama măreaţă, cu deschidere spre East River, spre podul Kennedy şi aeroportul La Guardia.

Totul a fost organizat la cel mai înalt nivel. Este un privilegiu şi o onoare deosebită să particpi la aşa ceva. Asemenea oportunităţi nu poţi avea în altă parte a lumii. Am văzut ce însemană un miting pur american. Circa o mie de invitaţi au fost serviţi non-stop cu toate bunataturile culinare. După o oră de bună dispoziţie, au apărut eroii, la o tribună instalată acolo. Întâi a vorbit scriitoarea Chirlane McCray, soţia de culoare a lui Bill de Blassio, ea însăşi o mare activistă, apoi primarul, iar la urmă invitată specială, Laverne Cox, o celebră actriţă de film, star TV, dar şi mai celebră ca avocat LGBT, ea însăşi transgender, transsexuală, cu numele Roderick. Şi Bill de Bassio a afirmat că dacă Trump distruge legea Obamacare, el are acest Plan de Sănătate. Oricum, a asigurat că locuitorii New York-ului vor avea în continuare o protecţie medicală asigurată din partea primăriei. Fiecare frază a sa era însoţită de urale. Americanii nu aplaudă, ci strigă, îşi exprimă adeziunea printr-un entuziasm sonor nemaipomenit. E o formă de manifestare sui-generis, pe care o practică şi la spectacole.

Totul a fost uluitor, cu un final dominat de celebra DJ MaryMac, cunoscuta parteneră a Madonnei, care a pus o muzică atât de antrenantă încât nimeni din sutele de invitaţi nu a stat nepăsător. Toată lumea dânsa. Toate rasele pământului, la un loc, fiecare cu cine se nimerea, ca la biserică, atunci când trebuie să-i spui vecinului tău necunoscut „Peace with you”.

Am văzut aici America adevărată. O felie semnificativă din ea. Am văzut cum organismul funcţionează perfect, cum ştie să se apere. Sistemul american, prin constituţia sa, e în aşa fel creat că nu poate genera un dictator. Dimpotrivă, taie cheful oricui vrea puterea peste limitele constituţionale. Un preşedinte, dacă vrea să fie bun, nu are alternativă, trebuie să se adapteze sistemului. Ori pleacă. Se pare că Trump nu mai înţelege America de azi. Care vrea să-şi apere valorile odată create, nu să le distrugă, să o ia de la capăt, dezarmant, să-şi consume inutil preţioasa energie. America americanilor este altceva decât America bilionarilor. Iar preşedinţia Americii nu este o afacere personală. Nici o moşie proprie. Eu am prevăzut în articolele mele că Trump va avea probleme. Dar nu mi-am imaginat că vor fi aşa de mari, nici că această contestare a lui va fi de proporţii megalitice.

Un răspuns la “Organismul viu şi virusul său…”

  1. Sorin Muncaciu spune:

    Domnule Modorcea, eu , dacă îmi permiteți, sunt in totala contradicție cu cele ce afirmați dumneavoastră aici, astfel:
    1. Legea Obama nu este deloc ” cea mai iubita lege” este o catastrofa scrisă de companiile de asigurare, unde deductibile ajunge la $6000 si $ 20000in cazuri de spitalizare, catastrofice. 2. Obama a fost un președinte vinovat de asasinarea prin atacuri cu drone a 2500 de cetateni străini pe an, asasinate extrajudiciare, fara judecată si condamnare. 3. Republicanii , actualmente au ca baza evanghelicii dar, democrații sunt cei care reprezintă oligarhia , Dinastia Cinton si WallStreet. Doctrina jacksoniana ( Andrew Jackson fondatorul PD) , adică lupta cu establishmentul , moralmente este imposibila democrații sunt establishment-ul , politica externa de războaie si dictat , imperialista a rămas aceiași in timpul lui Obama, agresiune in Libya, Siria, Sudan, Yemen , Afganistan , Irack , Ucrainana acum Venezuela etc.etc. 4. Exista 6 companii americane de MASS media , control 100% pe mâna a 15 miliardari( Forbes) si ăștia nu pot sa trăiască cu ideea victoriei lui Trump , in ciuda propagandei lor desantate, sabotajul administrației Trump se face pe toate planurile , in familie , in administrație s-au infiltrat 7 de la Goldman Sachs, generali inconștienți lobiștii ai complexului militar industrial.4. Nu poate exista ceva mai ipocrit decât un meeting al Neo-marxiștilor culturali bogați din New York , globalisti care nu dau doi bani pe Suferințele poporului american!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*