Permanent „pe recepție”…

Aflată întotdeauna „pe recepție”, tânăra actriță Ana Turos, absolventa Facultății de Arte, specializarea Artele Spectacolului (Actorie) din cadrul Universității Spiru Haret din București, la clasa profesorilor Adriana Piteșteanu, Vlad Rădescu și Iulia Boroș, a acceptat toate proiectele artistice și culturale ce i s-au oferit. Chiar din timpul facultății, alergând pe bulevardele capitalei noastre între sălile de curs și sălile de spectacole, a colaborat cu teatrele profesioniste. Astfel în anul 2007 se afla în distribuția spectacolului „Clovnii” de la Teatrul Masca (personaj Zippo), apoi a continuat la același teatru cu spectacolele „Acul cumetrei Gurton” (2008; personaj Doll), „Slugă la doi stăpâni” (2009; personaj Clarice), „Venexia” (2010; personaj Valeria), urmând mai apoi și spectacolul „Cafeneaua”. La Teatrul Lucia Sturdza Bulandra joacă în spectacolul „Ivanov”, din anul 2011, rolul Un musafir. Având o energie debordantă și simțind nevoia să se exprime artistic, Ana Turos se implică în diverse proiecte particulare și scoate la lumină personaje interesante în spectacolele „Pulse” (2008; rol Supraviețuitorul; produs de CNDB și Club Fabrica), „Hiroșima. Mărturii” (2009; rol Izumi Izuhiro; produs de Teatrul pentru Puțini) și „Cameristele”, adaptare după Jean Jenet, în regia Conf. Univ.

Adriana Piteșteanu, alături de fostele colege de clasă Adriana Bordeanu și Maria-Cristina Ghiță, tot la Teatrul pentru Puțini. Experiența filmică și cinematografică este încă la început, Ana Turos participând la filmările unui clip ecologic la TVR Craiova, având rolul unui arheolog. Fiind selecționată în urma unui workshoop care a avut loc la Teatrul Masca din capitală în anul 2012, actrița Ana Turos participă timp de zece luni la un master intensiv de arta actorului la „East 15 Acting School – MA Acting Internațional”, din Londra, UK. Prezentă în capitala Marii Britanii, ea se implică în viața culturală a marelui oraș și o regăsim prezentând o minunată seara de poezie la Clubului Liberal din Londra, eveniment ce s-a bucurat de un real succes. Programul de poezie susținut de Alin Balașcan și Ana Turos, acompaniați la chitară de Doina Boghian și organizat de Clubul Liberal Londra a fost unul relaxant, aducând în memoria participanților pasaje ale copilăriei și adolescenței, dar și momente din trecutul apropiat.

Drept urmare, în data de 21 aprilie 2012 Clubul Liberal Londra a organizat un nou eveniment cu tema „O seară de poezie românească” cu „Alin Balașcan și prietenii”, eveniment care s-a bucurat de un real succes și care a adunat la un loc români de toate vârstele. „A fost o seară minunată, așa cum mi-au spus toți invitații, o seară în care Alin, Ana și Doina ne-au făcut să retrăim momente ale copilăriei, o seară în care am văzut pe fețele oamenilor bucurie, o seară relaxantă într-o atmosferă prietenească, o seară în care am legat noi prietenii. Aceasta a și fost dorința noastră, de a le oferi românilor o seară care să îi apropie, să îi aducă mai aproape de România.”, avea să menționeze, vizibil emoționată, Gabriela Racoviță, Președintele C.L.L. Din programul acelei seri putem aminti poeții: Ana Blandiana („Voi știți ceva”, „Descântec pentru ploaie”), Ion Minulescu („Prin gările cu firme albastre”, „Va fi”, „Într-un bazar sentimental”), Nichita Stănescu („Emoție de toamnă”, „Ploaie în luna lui Marte”), Elena Farago („Cățelușul șchiop”, „Gândacelul”), Tudor Arghezi („Zdreanță”), George Coșbuc („Noi vrem pământ!”, „Iarna pe uliță”, „Mama”), Mircea Micu („Mama”), Marin Sorescu („Nudism”, „Actorii”, „Eu, neabătutul”, „Darea”, „Trăim”), George Topârceanu („Vara la țară”, „La Paște”, „Vecina”), Mihai Eminescu („De-or trece anii”, „Și dacă…”, „La Steaua”), dar și pe cantautorul Victor Socaciu („Fă-mă Doamne prost!”).

Reîntoarsă pe meleaguri dâmbovițene, Ana Turos acceptă sfatul și îndrumarea regizorală a Lianei Ceterchi și pregătește la același Teatrul pentru Puțini un One Woman Show intitulat „Pe recepție”. Despre ce este acest spectacol? Ce masaj pertinent are ? Ce întrebări ne va pune și ne vom pune la sfârșit? Vom vedea dacă merită să acceptăm convenția realității pentru a fi considerați „normali”. Aici ea este personajul „O fostă corporatistă” ce decide să își trăiască altfel viața: renunță la „binefacerile” unei vieți comode și devine un simplu om al străzii, fiind astfel permanent conectată la întreaga umanitate, întotdeauna… pe recepție! „…aaa… e ora de transă… semnale interceptate… Pentru mine, termenul „libertate sexuală” însemnă că ești liber să nu faci sex. Conducătorul de seminar mi-a spus „Trebuie să înveți să fii fericită pas cu pas. Dar ce-am învățat eu din asta a fost că poți foarte bine să fii nefericită pas cu pas. Oricât dispreț aș avea pentru societate nu se compară cu disprețul pe care îl are societatea față de mine. Una e să tolerezi o căsnicie plictisitoare, și cu totul altceva e să tolerezi o aventură plictisitoare”. Acestea sunt problemele personajului, ca și ale noastre, cei care formăm societatea modernă actuală. Ana Turos nu renunță la a se pregăti continuu pentru marea ei pasiune: teatrul. Astfel, continuă să se perfecționeze învățând limbi străine (franceză – începător, maghiară – începător, suedeză – începător, engleză – fluent), dans contemporan, teatru dans, improvizație, muzical, dans pitoresc și vals. Excelează și în sport, la aerobic, biliard, scrimă, jonglerie, patinaj cu role și volei. Ca și voce, ea este o încântătoare mezzo-soprană. Vrăjită de aplauzele publicului, de dorința de a fi mai bună în tot ceea ce face, Ana Turos este și va fi permanent „pe recepție!”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*