Constituția, cetățenia română și UDMR-ul…

Am citit mai de mult, din curiozitate legea care stabilește condițiile de acordare de către Statul Român a cetățeniei române persoanelor străine care solicită acest lucru. Mi-a rămas în minte o prevedere esențială: CUNOAȘTEREA ÎN MOD OBLIGATORIU A LIMBII ROMÂNE (cel puțin a cuvintelor uzuale), cât și a IMNULUI NAȚIONAL. În situația în care această cerință obligatorie nu poate fi îndeplinită de către solicitant, în funcție de caz, se acordă persoanei respective statutul de REZIDENT, având posibilitatea de a reveni după un timp cu solicitarea de a dobândi cetățenia solicitată. Față de această cerință minimală, dar de bun-simț a legiuitorului român, mă întreb cu multă stupoare cum poate să afirme UDMR-ul că majoritatea cetățenilor români de etnie maghiară nu cunosc minimum de cuvinte în limba română pentru a se putea descurca pe teritoriul României fără a recurge la ajutorul unui interpret sau translator.

Dacă lucrurile stau așa cum susține UDMR-ul, atunci etnicii maghiari care locuiesc în România nu pot avea calitatea de cetățean român, iar ca o consecință nu pot avea nici drept de vot. Se naște atunci întrebarea: CINE VOR MAI VOTA UDMR-ul dacă instituțiile abilitate ale Statului Român își vor face cu adevărat datoria?

Este greu de înțeles cum autoritățile statului român acordă dreptul de cetățenie română unor persoane care nu respectă legea fundamentală a țării. Problema devine foarte serioasă mai ales la tinerii de etnie maghiară care împlinesc vârste de 14 ani și se adresează autorităților românești pentru a primi actul de identitate și cu această ocazie se oficializează și statutul de CETĂȚEAN ROMÂN al persoanei respective.

Se vede bine că statul român lucrează cu două măsuri diferite în acordarea cetățeniei pentru străini, cât și pentru maghiarii din România. Să înțelegem că totul se desfășoară sub umbrela unei formalități sau neglijențe păguboase? Iată unde duce nerespectarea cu strictețe a legilor, la cereri aberante din partea unei formațiuni etnice politice care dorește ca la presiunea exercitată de populația majoritară românească, locuitorii de etnie maghiară care nu vorbesc limba oficială a statului, respectiv limba română să-și piardă dreptul de cetățenie română și să devină doar simplii rezidenți în România.

Cred că această problemă ar trebui să facă obiectul unei analize serioase atât a autorităților române, cât mai ales a populației maghiare din România și să vadă în ce situație fără de ieșire și mai ales foarte păguboasă i-a adus acest tupeu al unor politicieni maghiari care sfidează Constituția României și legile organice ale țării. Maghiarimea din România trebuie să conștientizeze deserviciile pe care UDMR-ul le poate provoca prin cerințele absurde invocate în cadrul negocierilor recente cu PSD+ALDE privind promovarea proiectului de lege al statutului minorității maghiare în România.

Mai mult, cred că toate formațiunile politice românești, împreună cu societatea civilă ar trebui să reconsidere modul defectuos cum se acordă cetățenia română minorităților care conviețuiesc pe aceste tărâmuri. Mă întreb cum populația de etnie țigănească poate învăța și vorbi chiar și cu unele mici deficiențe limba oficială din România și etnicii maghiari care trăiesc de secole în România nu pot face acest lucru. Să fie oare etnicul maghiar de astăzi care trăiește în România ceva mai retard ca țiganul român? Poate fi și aceasta o explicație, dar ea ar trebui să fie oficializată și nu ascunsă populației majoritare românești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*