Un colan dacic din argint, de tip „torsadat” (torques), care se estimează că are aproximativ 2.000 ani, a fost scos la lumină în luna aprilie 2017, în comuna harghiteană Siculeni, de către un arheolog amator. Directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Harghita, Bakos Laszlo, a declarat, că artefactul a fost descoperit cu ajutorul unui detector de metal într-o zonă agricolă şi a fost predat iniţial Primăriei Siculeni, pe raza căreia s-a găsit, după care conducerea primăriei l-a predat instituţiei pe care o conduce.
Bakos Laszlo a explicat că, potrivit specialistului Direcţiei pentru Cultură Harghita în probleme de patrimoniu arheologic, este una dintre cele mai importante descoperiri făcute în zonă după 1989. Potrivit sursei citate, colanul dacic este foarte frumos şi este foarte valoros, mai existând numai patru astfel de exemplare în întreaga ţară. „E din argint şi are 206 grame, este în stare foarte bună, e o lucrare foarte frumoasă (…) În ţară mai sunt patru astfel de colane, se făceau şi din bronz şi din aur cândva”, a spus Bakos Laszlo. El a mai arătat că arheologii urmează să analizeze dacă este cazul ca în zona respectivă să fie deschis un şantier, iar dacă în urma săpăturilor s-ar mai găsi şi alte piese, cum ar fi monede, ar fi mai uşor de apreciat de când datează colanul, însă estimarea aproximativă este că acesta a fost realizat în urmă cu 2 000 de ani, în perioada de afirmare a civilizaţiei dacice. Ca simbolism el reprezintă artistic – prin modelul abordat – lumea răsucită în care trăim, cu o parte vizibilă și o parte invizibilă, ele rotindu-se necontenit (de aici și denumirile purtate de tribul sucilor daci, dar și al orașelor Sucidava, sau Suceava de astăzi). Acest simbolism îl mai găsim în realizarea unor coloane „răsucite” ale templelor, capelelor, mănăstirilor sau bisericilor, dar și la alte bijuterii „răsucite” (inele, brățări, colane, coroane, diademe, aplice, catarame, etc.). Localitatea Siculeni (de la tribul dacic al Siculilor – „purtători de sabie sica”) este o comună din județul Harghita, formată numai din satul de reședință cu același nume (în anul 2004 din comuna Siculeni s-au desprins satele Ciceu și Racu). Mai avem o localitate Sicula, dar în județul Arad.
Colanul dacic vechi de 2000 de ani va fi conservat și va fi expus într-unul din muzeele harghitene, spre bucuria celor ce vor să cunoască adevărata istorie a acestor meleaguri strămoșești.
Lasă un răspuns