Românii din Covasna și Harghita vin la București!

-în Piața Universității, la Biserica Voievodală Sfântul Gheorghe Nou şi Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti”-

Asociația “Calea Neamului”, cu binecuvântarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei și în parteneriat cu Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti”, organizează sâmbătă, 10 iunie, Șezătoarea Românilor din Covasna și Harghita. ”Femeile din Ținutul Căciularilor cos ie” la Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti”.

Scopul manifestărilor îl constituie afirmarea în Capitala României a elementelor de tradiţie românească, care vădesc continuitatea elementului etnic românesc din Covsna și Harghita. De asemenea, dorim conștientizarea de către autorităţile centrale şi a românilor din întreaga ţară a faptului că în cele două județe există 100.000 de români care își păstrează credința, limba maternă şi datinile, în ciuda fenomenelor de maghiarizare care au avut un efect dramatic asupra unor comunități de români. Acestor oameni li se va auzi glasul în Capitala Țării. Un glas care afirmă, precum modelul exemplar al spiritualităţii româneşti, Mihai Eminescu: “Suntem români şi punctum”.

Programul activităților se va desfășura după următorul orar:

ora 11 – Sosirea celor 200 de români din 15 orașe și sate aparținând Covasnei și Harghitei pe Esplanada Statuilor din Piața Universității. Gruparea în jurul Statuii lui Mihai Viteazul și intonarea Imnului Național. Depunerea de coroane de flori la acest monument și la Crucea Eroilor Revoluției din escuarul Pieței Universității.

ora 11,45 – Procesiune religioasă spre Biserica Voievodală Sfântul Gheorghe Nou, Km 0 al României. În frunte se va afla grupul de oameni care va purta Troița Românilor din Covasna și Harghita, pe care o dăruim sfântului lăcaș de cult al Martirilor Brâncoveni. Procesiunea se va desfășura de-a lungul Bulevardului Ion C. Brătianu și va avea un caracter solemn.

ora 12 – Sfințirea Troiței Românilor din Covasna și Harghita, care va fi amplasată în curtea Bisericii Sfântul Gheorghe Nou. Slujba Parastasului pentru Mihai Eminescu.

ora 13 – Începerea Sezătorii Românilor din Covasna și Harghita ”Femeile din Ținutul Căciularilor cos ie” la Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti”, Gospodăria Berbești.
Alocuțiuni din partea invitaților, experți în domeniile sociologiei, etnografiei și folclorului.

Pe fundalul desfășurării activităților specifice unei șezători, cum ar fi torsul lânii și confecționarea straielor populare românești, se va desfășura un program de cântece și jocuri populare susținut de coruri și ansambluri din peste zece localități ale celor două județe.

Asociația „Calea Neamului” mulțumește Bisericii Voievodale „Sfântul Gheorghe Nou” și Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” pentru sprijinul deosebit de important pe care l-au acordat, nutrind în același timp speranța că bucureştenii îi vor primi pe românii din Inima Țării cu brațele deschise.

Președinte Asociația Calea Neamului.

Dr. Mihai Tîrnoveanu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*