Comentarii pe marginea unui articol din presa finlandeză…

Nu am să-i reproşez ceva ziaristului care prezintă cazul în articolul cu titlul „România s-a supărat din cauza deciziei luată de către autoritatea finlandeză de protecție a copilului – O delegație din partea Parlamentului Romaniei va sosi în Finlanda, miercuri”. Însăşi prezentarea lui, oricum ar fi ea!, în mass-media finlandeză, este un lucru bun, chiar şi dacă lucrurile ar fi oarecum bagatelizate de partea finlandeză – aşa cum sunt, de fapt!- iar partea română ar fi ridiculizată, aşa cum e de fapt! Totul depinde de cum punem punctul pe „i” şi de priceperea sau experiența noastră în a citi printre rânduri, uneori…

Iată, pe scurt, observațiile mele!…

1. „Punctul de plecare este faptul că relațiile noastre sunt bune și ele sunt pe cale să fie şi mai strânse pe viitor. Eu cred că problema de drept a familiei, devenită publică, poate fi rezolvată datorită acestei încrederi bilaterale”, a declarat ambasadorul finlandez în România, Päivi Pohjanheimo. Corect. Mai departe, însă, ambasadorul Finlandei la Bucureşti sugerează că respectivul caz (Smicală) a fost mediatizat în România tocmai din cauză că Finlanda a fost prezentă în Romania (datorită succesiunii Președinției UE care se schimbă în 2019, motiv pentru care țările colaborează intens) și deoarece părerea generală a societăţii româneşti cu privire la cea finlandeză este una bună.

2. „În România, în acest moment, există temerea că în cel mai bun sistem de protecţie a copilului ar fi apărut o fisură”. Aprecind „modestia” ambasadorului finlandez şi trecând peste autosuficiența, care nu mi se pare de bun augur!, trebuie să precizăm că temerea noastră nu este nicidecum că ar fă apărut cumva vreo fisură în, citez“… cel mai bun sistem de protecție a copilului…” (?!, din lume sau din univers), ci că este ceva cumplit cu tot acest sistem, care calcă mândru pe Drepturile Copilului!

3. Pohjanheimo este de părere că susţinătorii medicului român sunt reprezentaţi de către un grup mic, care activează mai mult pe reţelele de socializare. Eu sper ca mama aceasta, greu încercată, Camelia Smicală, să-şi primească mai repede înapoi copiii, altfel ambasada Finlandei s-ar putea să aibă o surpriză colosală. În spatele acestul grup „mic”, s-ar putea să stea o țară întreagă! Să nu facă nimeni confuzie între conducătorii pitici, care se ascund în spatele altora, şi poporul român. Ambasadoarea Finlandei la Bucureşti subliniază diferenţa de cultură dintre cele două ţări, Finlanda şi România. „Oamenii de aici într-adevăr utilizează în mod activ posibilitatea de a-și exprima punctul de vedere prin demonstrații”. În România sunt constant o mulțime de proteste, care par a fi în ochii finlandezilor impresionante, chiar dacă pe scara societăţii româneşti, acestea sunt ceva obişnuit. Cam inexact şi cam a manipulare sună… diferențele acestea ciudate, „culturale”! Să nu lăsăm însă cutia cu chibrituri nici pe mâinile copiilor, dar nici pe cele ale nebunilor! Românii ies în stradă pentru că le-a cam ajuns cuțitul la os!

4. Postul naţional de televiziune B1 TV a difuzat în mai, – se spune în articol- pe pagina de Facebook un video de două ore în care se repetă alternativ anunţul „RUŞINE EUROPA!” şi în care sunt prezentate lângă harta și steagul Finlandei imagini cu un lagăr de concentrare pentru copii, precum și o captura din video-ul în care sunt luati copiii de către autorităţile finlandeze. Această pagină are peste 300000 de fani pe facebook. În video-ul prezentat de B1 TV este subtitrat un text în care sistemul de protecţie a copilului din Finlanda este descris ca fiind „gulagul finlandez“ și „un imens experiment social neo-nazist“. În text sunt link-uri către povestea româncei şi către articolele publicate de ActiveNews. Agenţia de ştiri ActiveNews se autocaracterizează ca fiind o agenţie cu „ştiri nefiltrate”.

Sic!, semantica ne omoară… Când ActiveNews se autocaracterizează ca fiind o agenție cu ŞTIRI NEFILTRATE, vrea să spună, în limba română, ŞTIRI NECENZURATE! În articol însă se introduce, aparent nevinovat, un termen peiorativ, „ştiri NEFILTRATE”, devenind brusc „ştiri NEVERIFICATE”, adică fără credibilitate, anapoda, fără niciun discernământ,… Acesta este sensul care se dă cuvântului „nefiltrate” în finlandeză, pentru a compromite atât ActiveNews, cât şi B1 TV, care s-ar adăpa, preluând, la nesfârşit, ştiri dubioase…

5. Conform informaţiilor date de către ministerul român de externe, dl. Meleşcanu speră la un dialog constructiv cu autorităţile finlandeze. El mai speră ca autorităţilor române să li se permită să lucreze cu copiii în chestiune. Afirmaţiile lui Meleşcanu au la bază tratatul de la Viena, conform căruia, consulul unui stat are dreptul de a vizita orice cetăţean al respectivului stat, pe teritoriul altui stat. „Este foarte important ca acest tratat să fie respectat şi în fapt, dar interesul copilului trebuie să primeze” subliniază domnul Peter Stenlund, secretarul ministerului de externe al Finlandei, lucru care e prezentat în contrapondere cu cele spuse de dl. Meleşcanu, în articol, bagatelizând astfel lucrurile, adică, vezi Doamne, Finlanda a ținut seama tocmai de INTERESUL COPILULUI, când a despărțit doi frați, trimițându-i în case de copii, contra voinței lor! Nu miroase puțin, iarăşi, a manipulare, domnilor?

6. Conform spuselor lui Minna Kuusela, Protecţia Copilului din Tampere nu a luat legătura cu oficialităţile române până acum. „Suntem deschişi la dialog, dar nu putem discuta probleme confidenţiale decât cu persoanele implicate şi cu organele de supraveghere ale activităţii noastre” a mai precizat Kuusela. Inexact, iarăşi. Foarte inexact. Protecţia Copilului din Tampere NU A VRUT să răspundă în vreun fel pentru faptele sale, nu a catadicsit să le răspundă nici diplomaților români, iar când a făcut-o, evident a răspuns în bătaie de joc! Scuza „Confidențialității” nu poate fi invocată pentru că, din cauza ei, s-a ajuns ca un sistem să funcționeze discreționar, nemaidând socoteală nimănui.
Ceea ce este şi mai grav este că, atunci când autoritățile statului se susțin una pe alta în acuzații la adresa Cameliei Smicală, fără a-i da acesteia posibilitatea reală de a se apăra, se ajunge, în mod clar, la abuzuri. De ce n-or vi vrând, oare, Mihai şi Maria Smicală să stea în casele de copii?! Dacă totul este aşa de bine acolo…

7. Miercuri va sosi o delegaţie din partea parlamentului României în Finlanda. Delegaţia e formată din trei parlamentari români, Codreanu, Coliu, Dobrovie, care vor discuta cu persoane din diferite ministere finlandeze, se vor întâlni cu omologii lor din Parlamentul Finlande, cu diferite autorităţi. La întâlniri vor participa Minna Kuusela, reprezentanţi din Ministerul Finlandez al Justiţiei, Ministerul Sănătăţii şi a Protecţiei Sociale si din Ministerul de Externe. „Sperăm ca Finlanda să înţeleagă că nu dorim ruperea relaţiilor dintre ţările noastre. Ne dorim un proces corect în justiţie şi o solutie viabilă pentru ambii părinţi” a spus vicepresedintele delegaţiei, domnul Doru Coliu. Noi, românii, sperăm sincer. Să sperăm că şi autorităție finlandeze sunt interesate să facă dreptate, trecând peste orgolii personale şi instituționale!

8. Minna Kuusela a mai afirmat că faptul că unul dintre părinti are posibilitatea de a prezenta presei versiunea sa, reprezintă o problemă. „Dacă pe baza spuselor unuia dintre părinţi se începe judecarea publică a activităţii protecţiei copilului, aceasta imagine ar putea fi deformată” a mai spus Kuusela. Deoarece informaţiile sunt confidenţiale, autorităţile nu se pot apăra în media iar mediatizarea nu este în interesul copilului, a mai spus Kuusela.

Aici, Minna Kuusela are dreptate!… Niciunul dintre părinți nu ar trebui să-i vorbească presei de nedreptățile şi abuzurile la care a fost supus. Ar trebui numai să închidă ochii şi să moară instantaneu. Sau, cel puțin, să i se taie capul în numele libertății de exprimare, să i se interzică prin lege orice percepție, sentimente umane față de copiii săi! De ce cealaltă parte, fostul soț al Cameliei, nu a spus un cuvânt despre copiii săi, ajunşi în casele de copii? Pentru că respectă Legea?! (Niciun om normal nu ar face aşa ceva, renunțând la copiii săi!). Pentru că îi IUBEŞTE prea mult şi e mulțumit să-i vadă închişi? Nu ştiu cine are probleme, dragă Minna Kuusela!… Sincer!

9. Ambasadoarea Pohjanheimo a mai spus că speră ca situaţia să se clarifice şi să se limpezească imaginea autorităţilor finlandeze. „I-am averizat că la discuţii nu se va putea discuta pe marginea unor lucruri confidenţiale şi că s-ar putea să fie dezamăgiţi că discuăiile se vor purta doar la modul general” a mai spus Pohjenheimo. Şi Kuusela a afirmat că nu vor putea vorbi pe marginea unor informaţii confidenţiale cu nişte politicieni. AVI (organul de cercetare activităţii socialului) a respins două plângeri pe marginea acestui caz, iar a treia se află în lucru. Deasemenea, cazul a fost apelat şi la Curtea Supremă Administrativă şi la CEDO. Aici se face iarăşi o mare confuzie. Căci NU este vorba de a “limpezi” cumva imaginea vreunei țări, ci de nişte copii, cărora Oricine trebuie să le respecte drepturile. Aceşti copii sunt nişte ființe umane care vor să fie LIBERI. Atât. Este atât de simplu…

Aşa că nu le doresc decât să se pună în situația unui părinte rămas fără copii. Să vorbească atunci, cât vor vrea, în numele Interseului Suprem al Copilului! În rest, aşa precum se vede, declarațiile politicienilor sunt OK., cu mici inadevertențe şi scăpări, desigur, pe ici, pe colo, prin punctele esențiale…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*