„Planeta nu e a noastră. Am împrumutat-o de la copiii copiilor noştri”

Emisiunea „Săptămâna de vreme” de la Realitatea TV a primit de la Societatea Europeană de Meteorologie trofeul de excelenţă pentru comunicare în anul 2008. Tânăra actriță Nora Dincă s-a alăturat acum un timp acestei emisiuni şi ne explică acum de ce Europa crede că vremea se vede bine din… România.

Prezentatoarea Nora Dincă este unul dintre cei 14 membri ai echipei premiate la Amsterdam şi crede că, pentru selecţia lor pentru acest premiu, cel mai mult a contat originalitea formatului. „Nicăieri în Europa nu a mai fost produsă, până la noi, o astfel de emisiune”. Conceptul original îi aparţine Anei – Maria Caia, producător general în anul 2005. La „Săptămîna de vreme” nu aflăm doar informaţiile meteo, ci şi poveşti adevărate despre mediul în care trăim şi despre cum putem să-l protejăm. Dacă în timpul săptămînii, la Realitatea TV se difuzează infomaţii meteo de 12 ori pe zi, în producţia de du­minică, putem să ne punem inclusiv întrebări despre tot ce ne înconjoară”.

Deşi este unul dintre prezentatorii proiectului, Nora Dincă spune că pentru ea e mai puţin important dacă ninge sau plouă şi că niciodată nu şi-a cumpărat o umbrelă! „Mi se pare mai importantă starea vremurilor decât starea vremii! De când am copilul însă, îmi prinde bine să ştiu de cu seară ce hăinuţe să-i pre­gătesc pentru școală. În schimb, mi se pare esenţial să privim viitorul acestei planete şi dincolo de generaţia copiilor nostri. Aşa cum foarte frumos spunea cineva: „Planeta nu e a noastră. Am împrumutat-o de la copiii copiilor noştri”. Importanţa trofeului Societăţii Europene de Meteorologie este subliniată şi de televiziunile care au luat în alţi ani acest premiu de excelenţă în comunicare. În 2006, NRK Norwegian Broadcasting Corporation a difuzat timp de o săptămînă numai programe legate de fenomene de vreme extremă. O performanţă a acestui post a fost şi interviul pe care l-au realizat cu Al Gore. Anul trecut, premiul de excelenţă a fost atribuit televiziunii germane ZDF pentru modul în care a acoperit evenimentele meteo legate de trecerea furtunii-uragan Kyrill peste Germania, în ianuarie 2007. Puţini ştiu că tânăra actriță Nora Dincă s-a format în cadrul Facultăţii de Teatru a Universităţii Spiru Haret, clasa profesorilor Constantin Codrescu, Vlad Rădescu, Doru Ana şi George Grigore (promoţia 2000), fiind licenţiată în domeniu.

A început colaborarea cu Realitatea TV în anul 2004, ca editor voce. Din aprilie 2005 şi până în septembrie 2006 a prezentat ştirile de noapte, apoi a urmat un an – cel mai frumos şi mai notabil din relaţia cu televiziunea – un an de care-şi va aminti întotdeauna cu plăcere – „Bună dimineaţa România!” – matinalul de weekend, alături de Eugen Rusu. În prezent, face parte din echipa de la Vremea. În televiziune, nu poate vorbi de o mare experienţă profesională înainte de „Realitatea TV”. A existat însă un început – prezentator de ştiri la „Alpha TV”. Început care, întâmplător (sau nu!) a durat nouă luni: exact drumul parcurs de un copil până la momentul naşterii sale. S-ar putea spune că a venit la „Realitatea TV” ca un nou-născut într-ale jurnalismului. Oamenii care i-au marcat drumul în televiziune au fost Ilie Ciurescu, George Dumitrescu şi Sergiu Toader – în ordinea apariţiei. Admiră, respectă şi iubeşte din tot sufletul echipa cu care lucrează la „Realitatea TV”. Şi aceasta pentru că echipa este atât de tânără şi atât de profesionistă! Ceea ce implică o incredibilă forţă de muncă, dăruire şi multă, multă pasiune! Crede că punctul forte care o recomandă pentru această meserie este faptul că transmite foarte bine dincolo de sticlă ceea ce are de spus. Şi, nu în ultimul rând, e o perfecţionistă – deşi crede că asta nu e întotdeauna o calitate. Cum trebuie să fie şeful ideal: „E o reţetă complicată: trebuie să fie inteligent, talentat şi de caracter, capabil să recunoască şi să respecte aceste calităţi şi la cei din jur. Apoi, ar trebui să aibă autoritate – acel fel de autoritate care să nu fie stăpânire, ci responsabilitate pentru oamenii lui. Dacă nu stimez şi nu admir Omul de dincolo de şef, el nu va fi niciodată mai mult decât individul care mă plăteşte – fiind privat astfel de loialitatea şi devotamentul meu. Am avut marea şansă ca singurul şef din viaţa mea să întrunească cea mai mare parte din aceste calităţi!” Cum vede evoluţia sa peste 20 de ani: „Sunt omul prezentului. Nu mi-am programat niciodată viaţa mai departe de ziua de mâine. (Mi-am imaginat-o doar, uneori). Poate dintr-o oarecare superstiţie şi teamă de Dumnezeu. Şi-apoi, unde-ar mai fi aventura?!…Visez însă la o viaţă boemă, într-o căsuţă cu livadă şi cu poarta veşnic deschisă pentru prieteni, departe de agitaţia şi neliniştile oraşului.” Ce hobby-uri îi umple timpul liber? „Unele haruri, neglijate, cu timpul devin hobby-uri. Judecând aşa, scrisul este marele meu har neglijat. Apoi ar mai fi sportul – patinajul, înotul şi tenisul de câmp. Restul, sunt pasiuni: iubesc să citesc, să ascult muzică, să dansez; iubesc marea înainte de furtună; iubesc pădurile şi livezile, îl iubesc pe Nichita Stănescu. Împărtăşeşte cu toată convingerea vorbele marelui Cioran: „Caracterul fără inteligenţă poate mult, dar inteligenţa fără caracter nu valorează nimic”. Ce motto o poartă mai departe în carieră?  „Nu mor caii când vor câinii!” Timpul liber şi-l petrece împreună cu băieţelul ei, Luca.

Pe strada ei, Soarele este mereu prezent, ca o dovadă vie a faptului că actorii pot funcţiona la fel de bine în teatre, dar şi în radio şi televiziune. Teatrul rămâne oglinda vieţii, oglinda timpurilor pe care le trăim, iar actorii se numără printre reprezentanţii săi de seamă. Printre aceştia şi Nora Dincă…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*